Hopp til innhold

– Dette er en seier

Spania kaller Catalonias symbolske valg for selvstendighet for meningsløst. Men for katalanerne er de to millioner stemmene som ble avgitt i dag en seier.

Kø i Barcelona

«Jeg vil være fri, jeg vil ha ett nytt land» står det på plakaten utenfor et stemmelokale i Mataro ved Barcelona der folk søndag sto i kø for å stemme i «folkeavstemningen».

Foto: Gustau Nacarino / Reuters

Sergie Cotillas

Doktorgradsstudent i økonomi, Sergie Cutillas, avlegger sin stemme for et selvstendig Catalonia i Barcelona i dag.

Foto: privat

– Uansett hva Spania gjør så er dette en enorm suksess i sosial og politisk mobilisering, sier Sergie Cutillas til nrk.no på telefon fra Barcelona.

Han er doktorgradsstudent i økonomi og medlem av partiet Guanyem («La oss vinne»), som ønsker å styre Barcelona og at regionen Catalonia skal løsrives fra Spania.

Søndagens folkeavstemning får imidlertid ingen umiddelbare konsekvenser ettersom den ikke er bindende, og spanske myndigheter kaller det hele for meningsløst.

– Catalonia ønsker selvstyre

Spanias grunnlovsdomstol beordret denne uken den katalanske regjeringen til å utsette avstemningen, men Catalonias nasjonalistiske regjering har likevel insistert på gjennomføre den.

Mer enn to millioner katalanere stemte under det som var et symbolsk valg om selvstendighet fra Spania i dag. I likhet med regionalmyndighetene, etter sterkt press fra Madrid, kaller Sergie Cutillas det hele for konsultasjon. Det er en slags meningsmåling som kan føre fram mot en mer formell avstemning på et senere tidspunkt.

– Dette er ikke som i Skotland. Vi har forsøkt å forhandle frem et formelt valg uten å lykkes, forteller Cutillas.

Køer av mennesker

Det var lange køer utenfor mange av stemmelokalene i Catalonia søndag, som her i Barcelona.

Foto: Albert Gea / Reuters

Ifølge myndighetene i Catalonia var det 5,4 millioner som hadde stemmerett i folkeavstemningen som sluttet klokken 20.00.

Regionens visepresident Joana Ortega oppga klokken 18.00 at 1.977.531 velgere hadde stemt så langt. Sent søndag kveld sier lederen for Catalonia, Artur Mas, at regionen ønsker selvstendighet.

– Vi har vår kultur, vårt språk og tusen år gamle institusjoner. Vi har et fellesskap som indikerer at vi kan kreve selvstendighet, sier Cutillas, men beskriver Spania nå som udemokratisk.

Artikkelen fortsetter under bildet

Katalanske lederen

Catalonias president, Artur Mas, kaller den symbolske avstemningen om Catalonias selvstendighet fra Spania en suksess.

Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters

For spanske myndigheter går ut og kaller valget for «lite fruktbart og meningsløst». Spanias justisminister, Rafael Catala, melder at statsanklagerne skal nå etterforske om katalanske myndigheter brøt den spanske konstitusjonelle domstolens påbud ved å åpne valglokalene søndag.

– Spania ønsker ikke å miste en region. Det er en mekanisme for kontroll, og kontroll er en forferdelig ting å miste, sier Sergie Cutillas.

– Spania er udemokratisk

Catalonia har en rekke symboler som representerer «merket» Spania, mener han.

– Kulturelt og internasjonalt, men spesielt økonomisk. Catalonia står for 20 prosent av Spanias BNP, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pep Guardiola

Bayern München-trener Pep Guardiola hadde tatt turen hjem til Barcelona etter lørdagens Bundesliga-kamp for å stemme i søndagens «folkeavstemning». Guardiola er folkehelt i Catalonia etter sin tid som Barcelona-trener.

Foto: JOSEP LAGO / AFP

Cutillas mener man må tenke i imperialistiske termer for å forstå hvorfor Spania så kraftig motsier selvstendighetsbevegelsen.

– Vi har en imperialistisk tradisjon. Det blir et sterkt økonomisk, politisk og symbolsk tap for Spania å miste Catalonia, forteller han.


SISTE NYTT

Siste nytt