The Guardian: – NSA samler inn mange millioner SMS-meldinger

Nye avsløringer fra NSA-dokumenter skal vise at NSA har samlet inn nesten 200 millioner tekstmeldinger om dagen. Det melder avisa The Guardian og tv-kanalen Channel 4 med basis i lekkede dokumenter fra Edward Snowden.

SMS-melding

En hemmelig presentasjon fra 2011 viser angivelig at programmet «Dishfire» i gjennomsnitt samlet inn 194 millioner tekstmeldinger på en dag i april det året.

Foto: ROSLAN RAHMAN / NTB Scanpix

Lekkasjene fra Edward Snowden fortsetter. Torsdag publiserer den britiske avisen The Guardian sammen med tv-kanalen Channel 4 nye avsløringer på bakgrunn av topphemmelige dokumenter.

Edward Snowdens tidligere arbeidsgiver The National Security Agency (NSA) skal ha samlet inn nesten 200 millioner tekstmeldinger fra hele verden – hver dag, ifølge dokumentene.

Programmet har kodenavnet «Dishfire» og henter angivelig ut alt det kan. Tekstmeldingene skal ha blitt brukt til å hente ut informasjon som inkluderer plassering, kontaktnettverk og betalingskortopplysninger, skriver The Guardian.

Edward Snowden

Edward Snowdens lekkasjer fortsetter å skape overskrifter.

Foto: The Guardian / Reuters
«Vilkårlig og uberettiget»

NSA skal også ha gitt britisk etterretning tilgang på å lese metadata – informasjon om meldingene, men ikke selve innholdet. Dokumentene viser at den britiske etterretningsbyrået GCHQ har brukt NSAs database til å søke etter «vilkårlig og uberettiget» kommunikasjon mellom britiske borgere, hevder avisen.

Avisen skriver videre at NSA i stor grad har brukt den enorme databasen av tekstmeldinger til å hente ut informasjon of folks reiseplaner, kontaktlister, finansielle transaksjoner og andre ting, også fra personer som ikke er mistenkt for ulovligheter.

Det er en presentasjon fra 2011 som viser at programmet i gjennomsnitt samlet inn 194 millioner meldinger på en dag i april det året. I snitt skal NSA daglig kunne ha hentet ut mer enn fem millioner varsler om ubesvarte anrop, detaljer om 1,6 millioner grensekryssinger og 800 000 finansielle transaksjoner, i tillegg til annen informasjon.

Mobilselskapet Vodafone mottar avsløringene med sjokk og varsler at de vil ta saken opp med myndighetene i Storbritannia.

Nekter lovbrudd

I en uttalelse til The Guardian avviser en talskvinne for NSA at byrået gjorde vilkårlig og ubegrenset innsamling. Deres kapasitet ble kun rettet mot gyldige utenlandske etterretningsmål og var underlagt strenge regler styrt av lovverket, sier talskvinnen.

– Dishfire er et system som behandler og lagrer lovlig innsamlede SMS-data. Fordi SMS-data fra amerikanske borgere noen ganger kan komme til å bli innhentet av NSAs lovlige utenlandstjeneste, er personvernet ivaretatt for amerikanske borgere på tvers av hele prosessen når det gjelder bruk, håndtering, oppbevaring og formidling av SMS-data i Dishfire, uttaler NSA.

– I tillegg jobber NSA aktivt for å fjerne overflødige data så tidlig som mulig i prosessen, inkludert data fra uskyldige utenlandske statsborgere.

En talsmann for GCHQ sier at all deres etterretningsaktivitet skjer i samsvar med britisk lov og tilsyn.

– Alt av GCHQ sitt arbeid skjer i henhold til et strengt lovmessig og politisk rammeverk som sikrer at aktivitetene våre er autoriserte, nødvendige og forholdsmessige, sier byrået.

Obama-tale fredag

Nyheten kom dagen før USAs president Barack Obama fredag skal gi en lenge ventet tale som foreslår begrensninger for NSAs telefon- og internettovervåking, skriver AFP.

Edward Snowden befinner seg fortsatt i eksil i Russland, hvor han har fått midlertidig asyl.

SISTE NYTT

Siste nytt