– Barn som fødes i dag vil ikke vite hva det betyr å ha privatliv

Edward Snowden advarer mot tap av privatliv i en tale til britene 1. juledag. Dette er hans første Tv-opptreden siden han ankom Russland.

Edvard Snowden advarer mot tap av privatliv i en tale til britene 1. juledag.

SE KLIPPET: Snowden talte 1. juledag på britiske Channel 4.

– Hei og god jul! Det er en ære å få snakke med deg og din familie i år. Nylig fikk vi vite at våre regjeringer samarbeider for å skape et system av verdensomspennende masseovervåking som ser alt vi gjør, innledet Snowden.

Han refererte til George Orwells dystopiklassikeren, framtidsromanen«1984».

Dette er første gang spionsiktede Snowdens opptrer på TV siden han ankom Moskva. Talen ble kringkastet 1. juledag, filmet i Moskva i Russland av Laura Poitras, en regissør som har jobbet tett med Snowden i forbindelse med NSA-lekkasjene.

– Orwell advarte oss mot farene med slik type informasjon. Vi har nå sensurerer i lommene våre som sporer oss hvor vi går. Tenk på hva det betyr for privatlivet til en vanlig person, fortsatte Snowden.

– Unge mister retten til privatliv

Spionsiktede Snowden (30) har lekket en rekke hemmelige etterretningsdokumenter etter at han sluttet i den amerikanske etterretningstjenesten, NSA. I august fikk han midlertidig asyl i Russland for ett år.

I opptaket advarer han mot tap av privatliv.

– Barn som fødes i dag vil ikke vite hva det betyr å ha private stunder for seg selv, en uregistrert, ikke-analysert tanke. Og dette er et problem, for private forhold, privatlivet, er det som gjør at vi kan fastslå hvem vi er og ønsker å være, sa Snowden.

– For privatliv teller. Privatliv er det som tillater oss å avgjøre hvem vi er, og hvem vi ønsker å være, sa han.

Edward Snowden

Edward Snowden startet det som er blitt en gjennomborende gransking av USAs overvåkning av venner og fiender.

Foto: The Guardian / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt