Hopp til innhold

NSA og Storbritannia spionerte på mer enn 60 land

Flere detaljer om den amerikanske etterretningstjenesten NSAs spionasje på institusjoner og mennesker er offentliggjort The Guardian, The New York Times og Der Spiegel.

Snowden-plakat
Foto: Mandel Ngan / AFP

Ifølge avisene inkluderer en liste på rundt 1.000 spionasjemål en EU-kommissær, humanitære organisasjoner og en israelsk statsminister. Også disse opplysningene stammer fra dokumenter lekket av den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

Omfatter mer enn 60 land

Ifølge dokumentene spionerer NSA og britiske GCHQ på over 60 land, melder BBC. New York Times skriver at GCHQ har overvåket kommunikasjonen til utenlandske ledere, inkludert afrikanske statsledere og deres familiemedlemmer, samt FN-sjefer.

Avisen beskriver videre hvordan epostene til israelske tjenestemenn angivelig blir overvåket, inkludert en epost beskrevet som israelsk statsminister. Israels statsminister på den tiden dokumentet stammer fra var Ehud Olmert.

Fordømmes av EU

Ifølge The Guardian har britiske GCHQ avlyttet FNs utviklingsprogram, UNICEF, tyske regjeringsbygninger og EUs konkurransekommissær Joaqun Almunia. EU-kommisjonen sier i en uttalelse at dersom spionasjepåstandene medfører riktighet, så fordømmes de på det sterkeste.

– Dette er ikke en oppførsel vi forventer oss av allierte, og slett ikke av en medlemsstat.

Avviser økonomiske motiver

NSA avviser at de utfører industrispionasje til fordel for amerikanske selskaper. Nederlandske Sopiha in't Veld i Europaparlamentet sier de siste avsløringene er sjokkerende.

– At Storbritannia spionerer på sine EU-kollegaer for å skaffe seg økonomiske fordeler er rett og slett uakseptabelt, sier hun.

GCHQ kommenterer ikke opplysningene direkte, men sier de opererer under en av de strengeste kontrollene i noe demokratisk land.

SISTE NYTT

Siste nytt