Hopp til innhold

Trump om Kim Jong-un: «Rocket man» er på et selvmordsoppdrag

NEW YORK/OSLO (NRK): USAs president Donald Trump gikk hardt ut mot Nord-Koreas leder Kim Jong-un fra FNs talerstol. Nord-Korea forlot salen før talen.

Trumps første tale i generalforsamlingen

SE VIDEO: Donald Trump benyttet sin første tale i FN til å lange ut mot Nord-Korea og Iran.

Det var knyttet stor spenning til hva og hvor mye Donald Trump ville kritisere Nord-Korea og Kim Jong-un, og Trump sparte ikke på kruttet.

– Hvis USA blir truet så har vi ikke noe annet valg enn å fullstendig ødelegge Nord-Korea, sa Trump fra talerstolen før han fortsatte:

– «Rocket man» er på et selvmordsoppdrag for både seg og sitt eget land, sier Trump om Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Nord-Koreas delegasjon fikk ikke med seg Trumps kraftsalve mot Kim Jong-un. Ja Song Nam som er Nord-Koreas ambassadør til FN, forlot sitt sete på første rad før Trump begynte sin tale.

Nord-Koreas delegasjon forlot salen

FORLOT SALEN: Ja Song Nam som er Nord-Koreas ambassadør til FN, forlot sin plass og salen før Trump begynte sin tale.

Foto: Eduardo Munoz / Reuters/NTB Scanpix
Laster Twitter-innhold

– Nord-Korea må avstå fra atomvåpen

Trump brukte mye av taletiden sin på den spente situasjonen rundt Nord-Korea og han manet FNs medlemsland om å samle seg bak USA sin kamp med sanksjoner og trusler.

– Vi må jobbe sammen og stå sammen mot dem som truer oss og som terroriserer oss. Vi må jobbe sammen og stå sammen mot dem som truer oss og som terroriserer oss, sier Trump og fortsetter:

– Det er på tide at Nord-Korea forstår at den eneste veien fremover for landet, er å avstå fra atomvåpen. Hvis USA blir truet, så har vi ikke noe annet valg enn å fullstendig ødelegge Nord-Korea.

Trump takket Russland og Kina for å ha gått med på sanksjoner mot Nord-Korea, men etterlyste også en større innsats fra resten av verden.

– Alle land må jobbe sammen for å isolere Kims regime, til de slutter med sin voldelige adferd, sier han.

– Jeg vil alltid sette USA først

129 statsoverhoder er i ettermiddag samlet til åpningen FNs hovedforsamling i New York, og Trump oppfordret alle til å ta hensyn til sine egne innbyggere først, og han gjentok sitt begrep om «America First».

– Jeg vil alltid sette USA først, sa Trump, og fikk applaus da han understreket at han mener andre verdensledere bør gjøre det samme, før han fortsatte:

– USA vil ikke lenger bli utnyttet eller inngå i avtaler som ikke tjener USA. Jeg vil forsvare USAs interesser før noe annet, men det er i alles interesse å søke en fremtid der alle nasjoner kan være suverene stater.

Kim Jong-un

FORSURET: Nord-Koreas sterke mann Kim Jong-un har forsuret forholdet til alle sine naboland med sine stadige rakettoppskytninger og prøvesprenginger.

Foto: STR / AFP

– Iran er en røverstat

Den forrige republikanske presidenten George W. Bush ble blant annet kjent for sin ondskapens akse, der han nevnte Iran, Irak og Nord-Korea. Nå er Irak ute av aksen, men Iran er så absolutt en av Trumps fiender.

– Verden er tryggere når alle nasjoner er sterke og frie, fortalte han og brukte ett av sine favorittuttrykk fra valgkampen

– Vi må stoppe radikal islamistisk terror, sa han og kom nok en gang med flere stikk mot atomavtalen med Iran.

– Iran-avtalen er den verste og mest ensidige avtalen som USA noen gang har gått med på. Iran er en røverstat og et korrupt diktatur. Folket i Iran ønsker forandring, sa Trump.

Laster Twitter-innhold
Donald Trump på FNs talerstol

TRUET: President Donald Trump truet Nord-Korea med «total ødeleggelse» hvis landet forsøker å angripe USA eller deres allierte.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Har kritisert FN tidligere

Trump har tidligere FN for å være ineffektiv og krevd resultater.

Under en diskusjon om FN-reformer foran åpningen av hovedforsamlingen, langet Trump ut mot byråkratiet i organisasjonen.

– Budsjettet har økt med 140 prosent og antall ansatte er doblet siden år 2000, men vi ser ikke resultater i tråd med denne investeringen, sa Trump.

Erna Solberg deltar i FNs generalforsamling

PÅ PLASS: Statsminister Erna Solberg (H) og klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) er også blant deltakerne i FNs hovedforsamling i New York.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Truet med å kutte bidrag

USA står for 22 prosent av grunnbudsjettet til FN, som ligger på 5,4 milliarder dollar, eller over 42 milliarder kroner. Organisasjonen består av 193 medlemsland.

Trump som tidligere har omtalt FN som en klubb der «folk kommer sammen, snakker og har det hyggelig», har ved flere anledninger truet med å kutte i bidragene til verdensorganisasjonen.

Blant annet et kutt i budsjettet til fredsbevarende operasjoner på 600 millioner dollar, tilsvarende 4,7 milliarder kroner.

Han synes å ha det amerikanske folket i ryggen i sin kritikk mot FN.

SISTE NYTT

Siste nytt