Solberg: Denne talen akselererer Nord-Korea-konflikten

NEW YORK (NRK): Like etter Donald Trumps første tale fra FNs talerstol, reagerte Norges statsminister Erna Solberg sterkt på den voldsomme ordbruken.

Erna Solberg deltar i FNs generalforsamling

Norges statsminister Erna Solberg reagerte på de sterke ordene Donald Trump valgte å bruke fra FNs talerstol.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

– Jeg reagere på et budskap som bidrar til akselererer situasjonen, sa Erna Solberg NRK like etter at Trump hadde gått av talerstolen.

– Samtidig mente han at FN har en rolle og takket andre land for å ha deltatt i med en konstruktiv rolle til en diplomatisk løsning.

– Ingen militærløsning

For Solberg understreket flere ganger at slik hun ser det så er det kun er en diplomatisk løsning på situasjonen som nå er i ferd med å bli den altoverskyggende trusselen mot verdensfreden.

– Det er viktig for meg å si at det er ingen militær løsning på situasjonen i Nord-Korea, sier hun, og talen var sterk kost samtidig som det var enkelte forsonende toner.

– Jeg synes det som ble sagt var sterkt, men jeg synes det også ble avveid på den måten at han ga en tydelig beskjed om at han mener FN og sikkerhetsrådet har en rolle i dette.

Donald Trump brukte også mye av taletiden sin på understreket at USA vil tenke på seg selv først og oppfordret samtidig alle andre land til å gjøre det samme. Den tanken er ikke Solberg enig i.

– Jeg mener at grunnlaget for FN er at vi har et fellesskap i hele verden. Hans tanke er at hvert land må tenke på seg selv og i det så finner vi et fellesskap. Jeg mener verden har mest å investere i en liberale dagsorden og en liberal verdensorden som var selve fundamentet for etableringen av hele FN.

Stoltenberg: Trump bruker ofte veldig sterke ord

Nord-Korea og Iran ble pekt på som USAs hovedfiender av Trump, og Solberg synes spesielt ordene om Iran var litt urettferdige.

– Ordene han brukte om Nord-Korea og Iran var nok sterkere enn jeg forventet og særlig knyttet til Iran siden vår oppfattelse at de følger avtalen som er lagt til grunn og da er det viktig at verdenssamfunnet følger opp dette.

Også Natos generalsekretær hadde sine tanker om Trumps tale:

– President Trump bruker ofte veldig streke ord og utrykk. Det viktige for meg, som generalsekretær i Nato, å bidra til det arbeidet FN jobber med nemlig med å få stanset Nord-Koreas atomprogram og deres utvikling av langtrekkende raketter. Og da er det viktig å jobbe for en politisk og diplomatisk løsning, sa Jens Stoltenberg til NRK, før han fortsatte.

– Vi må jobbe for å skape et rom mellom ingenting, nemlig det bare å se på at Nord-Korea lager farlige våpen og det å bruke militærmakt som kan skape en grusom situasjon og da er økonomiske sanksjoner og politiske og diplomatiske arbeid veien frem, sa Stoltenberg.

I Sverige reagerte utenriksminister Margot Wallström med forskrekkelse på talen og kalte den bombastisk og nasjonalistisk.

Overfor SVT gjorde hun det også klart at hun mener Trumps militære trussel strider mot FNs vedtekter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt