NRK Meny
Normal

– Moussa vil bli egyptisk president

Amr Moussa, leder av Den arabiske liga, opplyser søndag at han planlegger å stille i presidentvalget i Egypt.

Amr Moussa, generalsekretær i Den arabiske liga

Det egyptiske nyhetsbyrået Mena melder at Amr Moussa vil stille i presidentvalget.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Tidligere i februar i år ble Egypts president gjennom over 30 år, Hosni Mubarak, nødt til å trekke seg etter flere uker med voldsomme demonstrasjoner fra folket.

Nevnt som kandidat flere ganger

I dag melder det egyptiske nyhetsbyrået Mena at Moussa gjerne tar over i presidentpalasset i Kairo. Han har en rekke ganger blitt nevnt som mulig ny president i Egypt etter Mubarak.

– Jeg planlegger å delta i presidentvalget, og en offisiell annonsering av dette vil komme når tiden er inne, skal Moussa ha sagt ifølge Mena.

Til nyhetsbyrået Reuters sier en ansatt at Moussa ennå ikke har tatt en beslutning om han kommer til å stille, og benekter meldingen fra Mena om at han har bestemt seg.

Moussa har tidligere vært utenriksminister i Mubaraks regjering og tok under uroen som førte til presidentens fall, til orde for demokratisering og innføring av flerpartisystem.

Militærrådet har overtatt styringen av Egypt fram til det skal holdes presidentvalg til høsten. Rådet har blant annet nedsatt en komite som jobber med forslag til endringer av landets grunnlov. Blant forslagene er at landets president skal velges for fire år av gangen og kun kan sitte i maks to perioder.

– Dyttet ut av Mubarak

Moussa ble født i 1936 og utdannet seg som jurist før han gikk inn i det egyptiske diplomatiet. Han steg i gradene til han i 1991 ble utenriksminister i Mubaraks regjering, en stilling han hadde i et tiår.

I 2001 ble han utnevnt til øverste leder for Den arabiske liga. Mubaraks politiske motstandere hevder at presidenten fikk drevet igjennom denne utnevnelsen fordi han ønsket mindre oppmerksomhet rundt utenriksministeren.

I 2004 sluttet titusener av mennesker seg til en kampanje på internett med ønske om at Moussa skulle stille opp som kandidat ved presidentvalget i Egypt det året.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt