Hopp til innhold

– Situasjonen er mer spent enn noen gang

Opprørere driver psykologisk krigføring i Faryab-provinsen i Afghanistan, og har satt i gang tiltak som virker koordinerte, sier frilansjournalist Anders Sømme Hammer.

En norsk militær ambulanse på den nye ringveien i Faryab-provinsen

En norsk militær ambulanse kjører på den nye ringveien i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan. De norske styrkene står overfor store utfordringer i området.

Foto: Lars Magne Hovtun / FORSVARET / Scanpix

Søndag ble fire norske soldater drept av en veibombe i Faryab i Afghanistan, provinsen hvor de norske styrkene har størst tilstedeværelse.

Anders Sømme Hammer

Frilansjournalist Ander Sømme Hammer er i Afghanistan.

Foto: Privat

– Situasjonen her i Faryab-provinsen er mer spent enn noen gang. Folk er veldig bekymret, sier Sømme Hammer på telefon fra Afghanistan. Han er i provinsen på oppdrag for NRK.

– Det er ofte kamper i provinsen, men det har også oppstått en ny form for psykologisk krigføring som sprer mye frykt.

Opprørerne har satt i gang en rekke tiltak som virker koordinerte, ifølge Sømme Hammer.

– Det er satt opp veisperringer på morgenen og ettermiddagen. Opprørerne sjekker biler og identifikasjonspapirer, og holder korte prekener hvor de ber folk slutte seg til hellig krig, forteller frilansjournalisten.

Opprørerne har koblet ut mobilnettet i store deler av provinsen på kvelds- og nattestid. Antageligvis for å hindre arbeidet til myndigheter og politi.

LES OGSÅ: - Umulig å vinne krigen i Afghanistan
LES OGSÅ: Faryab - hundre år med konflikter

– Farligere å være soldat

Tapet av fire soldater søndag er det største norske tapet i en enkelthendelse i Afghanistan hittil. Til sammen har ni norske soldater mistet livet i tjeneste i landet.

De norske styrkene står overfor større utfordringer enn noen gang, mener Sømme Hammer. Ifølge ham er store deler av Faryab-provinsen delvis kontrollert av opprørerne.

LES OGSÅ: Bruken av veibomber doblet
LES OGSÅ: – Lokalbefolkningen hørte bomben

– Forsvaret vil nok ikke si det selv, men det er i hvert fall ingen tvil om at opprørerne er i stand til å bevege seg fritt over store deler av provinsen, sier frilansjournalisten.

Det har blitt farligere å være soldat i denne delen av Afghanistan den siste tiden, fastslår Sømme Hammer.

LES OGSÅ: – Denne gangen holdt ikke beskyttelsen
LES OGSÅ:
– Lokalbefolkningen hørte bomben

– Det er det ikke noe tvil om. Det er flere angrep og flere opprørere. Det er åpenbart en koordinert plan fra opprørernes side, som går ut på å kjempe aktivt med alle midler mot de utenlandske soldatene og afghanske soldater og politimenn.

Juni måned har vært den verste for de internasjonale styrkene i Afghanistan siden invasjonen.

LES OGSÅ: Verste måned for ISAF siden invasjonen

Nettstedet iCasualties fører statistikk over antallet drepte utenlandske soldater i Afghanistan. Klikk her for å gå til siden (ekstern lenke).

(Saken fortsetter under bildet)

En pansret ambulanse kjører gjennom Maimana

En pansret ambulanse kjører gjennom Maimana, byen hvor hoveddelen av de norske styrkene i Afghanistan er stasjonert.

Foto: Lars Magne Hovtun / FORSVARET / Scanpix

Norske styrker kan bli spredt

Det kan bli store endringer for de norske soldatene som er på oppdrag i Afghanistan.

De norske styrkene er i dag til stede i to provinser i Nord-Afghanistan, men i fremtiden kan de bli spredt ut over hele ni nordlige provinser, uttalte forsvarsminister Grete Faremo til Bergens Tidende tirsdag.

Den økte afghanske tilstedeværelsen i Faryab-provinsen kan gjøre det riktig å spre den norske innsatsen på et større geografisk område, i samarbeid med Norges allierte nord i Afghanistan, mener Faremo.

LES OGSÅ: Åpner for Afghanistan-utvidelse
LES OGSÅ: Flertall for å bli i Afghanistan
LES OGSÅ:
SV vil ikke ha Afghanistan-debatt

– Jeg tror det kan være klokt å spre kompetansen utover, sier kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets stabsskole til NRK.

En kan dra nytte av kompetansen der det er bruk for den, ser han for seg.

– At man da ikke sitter i leir i Maimana eller Mazar-i Sharif med kunnskaper om hvordan en kan løse problemer i Kundus og andre steder i Nord-Afghanistan, forklarer Bøe-Hansen.

SISTE NYTT

Siste nytt