Hopp til innhold

– Marine Le Pen fører samme politikk som faren

PARIS (NRK) – Selv om ordene er mykere er budskapet det samme, Marine Le Pen står for den samme politikken som faren hennes gjorde, sier Frankrikes fremste ekspert på høyrepopulisme.

France Far Right Money Matters Jean-Marie Le Pen, Marine Le Pen

Jean-Marie Le Pen grunnla Nasjonal Front. Han brukte sterke ord og var svært kontroversiell. Datteren Marine har mildnet retorikken.

Foto: Lionel Cironneau / Ap

NRK møter direktøren for det uavhengige forskningsinstituttet for politisk radikalisme i Paris. Han har nylig utgitt en bok om høyrepopulismen i Europa og regnes som Frankrikes fremste ekspert på temaet.

– Marine Le Pen har påvirket måten man snakker om sakene på, men den politiske visjonen er den samme. Måten å «selge», å presentere den på er forandret, ordene er mykere, men i bunn ligger det samme. Man vil ut av Europa, ha mindre innvandring og ha et autoritært demokrati, sier Jean-Yves Camus.

– Nasjonal Front har påvirket

Jean-Yves Camus

Jean-Yves Camus mener Nasjonal Front hittil har hatt liten reell politisk innflytelse.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Han sier partiet på det ytterste høyre i det politiske Frankrike har påvirket de andre partiene, ikke minst de som slåss om de samme velgerne.

– De blir nødt til å snakke om de samme tingene som Nasjonal Front. Immigrasjon, arbeidsledighet, den økonomiske situasjonen og kjøpekraft, men det påvirker mest måten man snakker på, ikke selve politikken, mener han.

Camus viser til at Nasjonal Front hittil bare har hatt to senatorer i parlamentet og partiet dermed har fått liten reell innflytelse.

– Men så langt har det vært en fordel for henne. Dermed har hun kunnet uttrykke seg mye sterkere, men vise til at de ikke har hatt en reell mulighet til å gjennomføre sin politikk, påpeker han.

– Neste runde avgjørende for Marines fremtid i partiet

I mange år var det et slags tabu i Frankrike å si man ville stemme på Nasjonal Front. Noe av forklaringen er selvfølgelig politikken partiet sto for, mens også bakgrunnen til dem som grunnla partiet, mener Camus.

Han forklarer at det ytterste høyre her har en helt annen historisk og ideologisk bakgrunn enn de skandinaviske.

– De høyrepopulistiske partiene i Skandinavia er partier som ble radikalisert. Mens i Frankrike kom grunnleggerne fra det ekstreme høyre. Til og med fra folk som hadde samarbeidet med det tyskvennlige Vichy-regimet under krigen.

Ifølge alle meningsmålinger vil Marine Le Pen bli slått av den uavhengige kandidaten Emmanuel Macron når de møtes til annen valgomgang den 7. mai.

Camus mener oppslutningen om henne vil avgjøre hennes videre skjebne i partiet.

– Hvis hun gjør det dårlig vil det bli stilt spørsmål ved hennes strategi innad i partiet, men hvis hun får et godt resultat vil det bety at hun på en måte har oppfylt sin kontrakt og hennes linje er godkjent, sier den franske eksperten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nordmann i granatdrama i oversvømte Kherson

Frederik Guttormsen og andre frivillige i Ukraina forteller at de har blitt beskutt flere ganger. Fredag ​​skal de ha blitt beskutt med granater.