Kaller Israels utenriksminister «en løs kanon på dekk»

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman sier det ikke er andre alternativer enn å okkupere Gazastripen etter ukens rakettangrep mot sørlige Israel. Stort feilgrep, mener Midtøsten-forsker.

Avigdor Lieberman

OMDISKUTERT: Avigdor Lieberman er en omdiskutert utenriksminister fra Israel.

Foto: BAZ RATNER / REUTERS

– Etter et angrep som dette, med over 50 raketter mot Israel, er det ingen andre alternativer enn å okkupere hele Gazastripen, sa Lieberman til den israelske TV-kanalen Kanal 2 onsdag kveld.

Det skjedde få timer etter at palestinske ekstremister hadde fyrt av mer enn 50 raketter mot Israel fra Gazastripen. Torsdag smalt det igjen fra samme sted i samme retning.

Til tross for at den palestinske gruppen Islamsk jihad torsdag sier det er innført våpenhvile for å hindre opptrapping av volden, er spenningen mellom de to bitre Midtøsten-fiendene mer spent enn på lenge etter gårsdagens raketter – det første rakettangrepet fra Gaza mot Israel siden 2012.

Men Midtøsten-ekspert Jacob Høigilt ved Norsk institutt for fredsforskning (PRIO) tror ikke det aggressive utspillet fra Israels utenriksminister får gehør.

– Gazastripen må okkuperes

– Libermann er til tider en løs kanon på dekk. Han har kommet med flere voldsomme uttalelser tidligere som måtte bli dementert av andre regjeringspartnere, sier Høigilt til NRK.

PRIO-forsker Jacob Høigilt

IKKE SLÅ NED: Høigilt mener det vil være i israelsk interesse å ikke slå tilbake mot Gaza med hevnlyst.

Foto: Julie Lunde Lillesæter / PRIO

I 2004 forhandlet fram Lieberman-planen, som tok til orde for en massiv befolkningsforflytning israelsk-palestinske statsborgere. Han ønsket å bytte arabiskbefolkede byer i Israel mot israelske bosetninger på Vestbredden.

– Det var et helt uhyrlig forslag i manges øyne. Mange av Libermans uttalelser vil ikke får gjennomslag i regjeringen, sier Høigilt.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman er for en palestinsk levedyktig stat, men under betingelse av at Jerusalem ikke blir delt som hovedstad. Han har gjort det klart at han vil motsette seg alle fredsavtaler som foreslår noe slikt. Han er også imot enhver kontakt med grupper som Hamas og Islamsk hellig krig.

Dårlig PR for Israel

– Vi vil fortsette å slå til mot dem som vil oss vondt, og vi vil slå til med stor styrke, sa statsminister Benjamin Netanyahu onsdag, ifølge Al Jazeera.

Høigilt mener det vil være i israelsk interesse å forholde seg rolig og ikke slå tilbake med hevnlyst.

– Israel har nytt godt av å ikke være i søkelyset, ettersom det har vært mye oppmerksomhet mot Syria og Ukraina i det siste. Dersom de angriper Gaza, vil det føre til mye dårlig PR for Israel, sier Høigilt.

– Hevnangrepene har ofte ført til at mange sivile palestinere dør, mens få menneskeliv som går tapt på israelsk side, og da er det sjelden sivile som dør, legger han til.

Midtøsten-forskeren mener det er Israel som har den militære makten til å bestemme hvorvidt konflikten eskalerer eller ei.

Nils Butenschøn, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter

Nils Butenschøn, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter, mener situasjonen er inne i en kritisk fase.

Foto: Norsk senter for menneskerettigheter / UiO

– Israelske politikere har en utfordring, ettersom mange israelere er bitre og mener Israel må sette hardt mot hardt. Samtidig vil landets forhold til Egypt surne, ettersom det blir vanskelig for det egyptiske militæret å ikke vise solidaritet med det palestinske folket dersom Israel skulle gå til angrep, sier han.

– Men sett fra et regionalt og globalt perspektiv, vil det være uklokt for Israel å angripe Gaza, konkluderer Høibilt.

Mørkt for fredsforhandlinger

Nils A. Butenschøn, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter, sier det er vanskelig å forutse hvordan konflikten vil utvikle seg.

– Dette er i en kritisk fase. Om fem dager skal palestinernes president Mahmoud Abbas møte representanter fra det hvite hus. USAs utenriksminister har tidligere sagt at tillitten mellom israelerne og palestinerne er på et lavmål.

– Det er allerede få SOM har tro på at fredsforhandlingene i regi av amerikanerne vil føre frem. Og utviklingen denne uken hjelper lite på forhandlingsviljen, sier Butenschøn.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Fordømmer begge parter

Den palestinske lederen Mahmoud Abbas fordømmer den militære opptrappingen rundt Gazastripen, inkludert rakettene som ble avfyrt mot Israel av palestinske islamister, melder AFP.

Norge fordømmer angrepet mot Israel fra gruppen Islamsk hellig krig i går og i dag. Utenriksminister Børge Brende mener Israel har rett til å forsvare seg mot angrep mot sitt territorium.

– Voldshandlingene i området er urovekkende og rammer sivilbefolkningen i både det sørlige Israel og i Gaza, sier Brende i en pressemelding fra utenriksdepartementet.

– Jeg er bekymret for konsekvensene av en opptrapping, inkludert for de pågående fredsbestrebelsene mellom israelerne og palestinerne. Jeg oppfordrer alle til å vise tilbakeholdenhet, sier utenriksministeren.

Hevnspiral

Den palestinske gruppen «Islamsk hellig krig» har påtatt seg ansvaret for å ha angrepet Israel med minst 50 raketter på under to timer onsdag. Dette er det mest omfattende rakettangrepet mot Israel siden november 2012.

Senere onsdag kveld svarte det israelske forsvaret med artilleriangrep mot to ulike steder på Gazastripen. Det er så langt ikke meldt om drepte i noen av angrepene. Det meldes om nye raketter avfyrt fra Gaza torsdag.

Gruppa oppgir at de 50 rakettene var en hevn for at tre av dens medlemmer ble drept i et israelsk angrep tirsdag. Det israelske angrepet som drepte medlemmene, skal ha vært en reaksjon på at Islamsk jihad avfyrte en bombekastergranat mot israelske soldater.

– Denne hevnspiralen har ført til invasjon av Gaza-stripen to ganger i løpet av de siste årene. Potensielt kan ukens hendelser bli veldig alvorlig, først og fremst for den palestinske befolkningen som i Gaza, sier Høigilt.

SISTE NYTT

Siste nytt