Hopp til innhold

Dårlig spøk kan bli utenriksminister

Mange trodde det var en dårlig spøk, men den russisktalende ultranasjonalisten og eks-sovjeteren Avigor Lieberman kan bli Israels utenriksminister.

Avigdor Lieberman
Foto: DAN BALILTY / AP

Liebermans parti Yisrael Beiteinu (Israel er vår framtid) gjorde det svært godt i valget i februar ved å spille på frykten for arabere.

Nå kan han bli utenriksminister - i et land med mange arabiske statsborgere og bare arabiske naboer.

Lieberman tar til orde for å redusere antall arabere som bor i Israel, nå utgjør de 20 prosent. Han vil at områder hvor mange innbyggere har arabisk avstamning, skal overføres til en palestinsk stat. De araberne som blir igjen i Israel, må avlegge en troskapsed til staten.

Og Leiebermann har gode kort på hånda. Partiet Yisrael Beiteinu ble tredje største parti ved valget på ny nasjonalforsamling 10. februar, og står sterkt i de pågående regjeringsforhandlingene med Likud-leder Benjamin Netanyahu.

Avskyr Lieberman

Og Netanyahu har ikke så mange andre å spille på. Utenriksminister og Kadima-leder Tzipi Livni har gjort det klart at hun og partiet kommer ikke til å delta i en felles regjering, selv om samtalene har fortsatt etter det første kategoriske nei'et.

Les: Livni utelukker samlingsregjering

Les: Rivalene fortsetter samtalene

Det er også usikkert på hva det israelske arbeiderpartiet kommer til å gjøre.

Først sa leder og forsvarsmininister Ehud Barak at han kunne sitte i en bred sammensatt regjering under ledelse av Netanyahu, for å forhindre en ren høyreregjering.

På søndag kom kontrabeskjeden, Barak og Arbeiderpartiet kunne ikke sitte i en regjering hvor spesielt Avigdor Lieberman er med.

Vil ikke høre annet

Da Lieberman først kom med kravet om å få utenriksministerjobben, anså mange det for en dårlig spøk. Men ifølge israelske medier, kan Lieberman komme til å få det som han vil.

- Liberman har stilt ultimatum og som leder av den største koalisjonspartneren, har vi ikke annet valg enn å lytte til ham, innrømmer en av Netanyahus rådgivere overfor The Jerusalem Post.

- Han er ikke en gang villig til å diskutere om å IKKE kunne få utenriksministeren og justisministeren i en regjering, sier rådgiveren.

Ifølge avisen Haaretz veier Netanyahu den politiske kostnaden, blant annet omdømmemessig, av å måtte svelge Lieberman som utenriksminister, mot å få dannet en ny regjering.

Sammenlignes med Haider

For et slikt valg vil trolig forverre Israels forhold til omverdenen, inkludert USA.

Utenriksminister Hillary Clinton erklærte i forrige uke at USA gjentopptar forholdet til Syria, som har vært på nullpunktet de siste åtte årene. Hun mente Israel burde gjøre det samme, og understreket viktigheten av at disse to partene i Midtøsten fortsetter samtalene som skal bane vei for en fredelig løsning i regionen.

Syria var av John Bolton, en av president George W. Bush' konservative hauker, inkludert i den utvidede utgaven ondskapens akse.

Der mener Lieberman landet fortsatt hører hjemme. Han sier han ikke ser noe poeng å snakke med syrerne, så lenge de støtter hva han kaller anti-israelske terrorister.

I Europa - hvor det også ristes på hodet - sammenlignes Lieberman med Jorg Haider, den døde omstridte østerrikske lederen. Haider ble frosset ut av det gode selskap for sine høyreekstreme synspunkter.

Men om forholdt til vest-europeiske land blir forverret, er det ventet at Lieberman kan forbedre Israels forhold til Russland og og Øst-Europa.

Mest frykter man hva et mulig valg av Lieberman vil føre til vedrørende Israels forhold til sine arabiske naboer - og ikke minst til det palestinske lederskapet.

Fra talerstolen i nasjonalforsamlingen Knesset før jul, bad han Egypts president Husni Mubarak like godt om å dra til helvete.

Egypt er ett av kun fire arabiske land som har fulle diplomatiske forbindelser med Israel, og det er Egypt og Mubarak som spiller en sentral rolle i meklingen, både mellom de rivaliserende på palestinsk side, Fatah og Hamas, ogmellom Israel og Hamas-lederskapet på Gazastripen.

Født i Moldova

Hvem er så denne omstridte mannen?

Han er 50 år gammel, født i Kishinev i Moldva, den gangen det var en del av Sovjetunionen og emigrerte til Israel i 1978.

Han har en mangeslungen bakgrunn, i Moskva var han dørvakt på en nattklubb.

Av utdannelse har han en grad i internasjonal politikk fra det hebraiske universitetet i Jerusalem.

Partiet Yisrael Beiteinu stiftet han i 1999, og det har stor støtte fra jøder innvandret fra det tidligere Sovjet.

Lieberman har vært representant i Knesset siden samme år, og i den siste statsministerperioden til Benjamin Netanyahu var han direktør ved statsministerens kontor.

Han er for en palestinsk levedyktig stat, men under betingelse av at Jerusalem ikke blir delt som hovedstad. Han har gjort det klart at han vil motsette seg alle fredsavtale som foreslår noe slikt. Han er også imot enhver kontakt med Hamas.

Han er i itillegg r etterforskning av korrupsjonsanklager og dette var da også argumentetet arbeiderpartilederen Ehud Barak brukte på søndag. Lieberman forlanger på vegne av partiet som nevnt også posisjonen som justisminister.

- Det er uaktuelt å tre inn i en regjering hvor Lieberman vil ha makten til å utnevne alle de som skal håndheve loven, het det i en uttalelse fra Barak.

SISTE NYTT

Siste nytt