Hopp til innhold

UD tar sterk avstand fra Dubai-dommen

Norske myndigheter reagerer sterkt på dommen mot norske Marte Deborah Dalelv som ble voldtatt i Dubai.

Utenriksminister Espen Barth Eide

Dommen mot Marte Deborah Dalelv (24) i Dubai strider mot norsk rettsoppfatning, og er dessuten problematisk fra et menneskerettighetsperspektiv, sier utenriksminister Espen Barth

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Utenriksminister Espen Barth Eide sier til NRK at de nå vil jobbe videre med saken.

24 år gamle Dalelv ble denne uken dømt til 16 måneders fengsel for sex utenfor ekteskapet og for å ha drukket alkohol.

Hun ble kastet i fengsel i mars da hun gikk til politiet for å anmelde en voldtekt i emiraten Dubai i De forente arabiske emirater.

– Jeg reagerer kraftig på det som har kommet fram. Dette er en dom som klart strider mot vår rettsoppfatning. Det kan ikke være slik at en kvinne som anmelder en voldtekt blir dømt selv, sier Bart Eide til NRK.

Dommen er ikke rettskraftig. Den ble anket med en gang.

– Vi kommer til å fortsette å yte bistand til denne kvinnen frem mot ankesaken, der utfallet forhåpentligvis ble bedre.

– Strider mot vår rettsoppfatning

Professor i religionsvitenskap Dag Øistein Endsjø ved Universitetet i Bergen kritiserer i dag i en kronikk på NRK.no, norske myndigheter for ikke å gå hardt nok ut mot overgriperlandet.

– Hva Dalelv er dømt for er ingen forbrytelse. Det er Emiratene som har brutt menneskerettighetene ved å sikte og dømme henne, skriver kronikkforfatteren.

Han mener norske myndigheter forholder seg til Dalelv som om hun skulle være hvilken som helst annen norsk lovbryter i utlandet, uten å si et ord om at dette ikke er noen kriminalsak.

Utenriksminister Barth Eide sier de nå kommer til å gi tydelig uttrykk overfor myndighetene i Dubai at det ikke går an å ha en situasjon der man selv blir straffet for å ha anmeldt en voldtekt.

– Vi vil også gi henne den støtten som er best for henne fram mot ankesaken.

– Vi er bekymret for denne saken, og den generelle holdningen til kvinners rettssikkerhet som denne saken illustrerer.

– Dette er ikke bare et brudd på rettssikkerheten, men også internasjonale menneskerettigheter, ifølge Endsjø. Hva tenker du om det?

– Den strider mot vår rettsoppfatning. I tillegg er det helt klart problematiske sider i forhold til menneskerettighetene, avslutter Eide.

SISTE NYTT

Siste nytt