Hopp til innhold

- Vi føler vi heller skulle vært der enn her

24 år gamle Marte anmeldte en voldtekt i Dubai og ble kastet i fengsel. Hjemme i Norge sitter fortvilede foreldre med hendene bundet.

Torgeir Furesund

Denne uken fikk Marte Deborah Dalelv 16 måneders fengselsstraff for sex utenfor ekteskap og for å ha drukket alkohol. Faren Torgeir Furesund føler seg hjelpeløs her hjemme i Norge.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters/Privat

– Etter fire dager i fengsel ringte hun meg og fortalte at hun var voldtatt og satt i fengsel. Jeg fikk helt sjokk, sier Torgeir Furesund til NRK.

I går fortalte NRK at 24 år gamle Marte Deborah Dalelv er dømt til et år og fire måneders fengsel etter å ha anmeldt en voldtekt i Dubai 6. mars.

Hun sitter fortsatt fast i Dubai etter å ha blitt fratatt pass og penger. Hjemme på Tolvsrød i Tønsberg i Norge sitter to hjelpeløse foreldre igjen.

Evelyn Dalelv

Mamma Evelyn Dalelv håper Marte snart kan komme hjem.

Foto: Linn Løkken / NRK

– Vi føler hele tiden at vi heller skulle vært der enn her. Men det går ikke. Vi må jo gå på jobb og leve så normalt som mulig, sier stefaren.

NRK besøker Martes mor, Evelyn Dalelv i familiens hus i Tønsberg. Hun er svært preget av sitasjonen

– Jeg sover dårlig om nettene. Tankene mine er hele tiden hos Marte, sier hun til NRK.

Dommen - et slag i ansiktet

Stefar Torgeir Furesund har besøkt datteren flere ganger.

– For meg er dette helt absurd. Den naturlige reaksjonen når du har blitt utsatt for en voldtekt er å gå til politiet. Da forventer du ikke å bli satt i fengsel selv, sier han tydelig opprørt til NRK.

Torgeir Furesund har jevnlig snakker med datteren på telefonen.

– Hun har hatt mange tunge dager. Særlig før og etter hun har vært på rettshøring.

Denne uken kom dommen. Marte får 16 måneders fengsel.

– Jeg er dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for angivelig å ha gitt falsk forklaring i retten, sa 24-åringen til NRK onsdag.

Dommen kom som et sjokk både for Marte og familien.

– Martes advokat og nettverket rundt henne ga oss inntrykk av at det skulle gå Martes vei. Slik gjorde det dessverre ikke. Det var et massivt slag i ansiktet, sier Furesand.

Nå håper han at en anke fører fram.

– Det ser mørkt ut med tanke på frifinnelse, men jeg håper i hvert fall at straffen blir kraftig redusert. Uansett er vi så stolte av måten hun har taklet dette på. Hun har imponert meg sterkt på alle mulig måter.

Jeg vil bare at datteren min skal komme hjem. Jeg vet ikke engag om jeg orker å følge ankerettssaken, sier Evelyn Dalelv til NRK.

Sjømannskirken har vært redningen

Marte tok kontakt med Sjømannskirken i Dubai etter at hun slapp ut av fengsel. Ifølge faren har dette vært redningen for den 24 år gamle kvinnen.

– De har vært der for henne fra dag en. Den støtten de har gitt har vært helt ubetalelig. Vi skylder dem en stor takk for at de har vist så mye omsorg ovenfor jenta vår.

Kjetil Elsebutangen

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet (UD),

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Han viser spesielt til sjømannsprest Gisle Meling og hans kone Anniken.

– Anniken Meling har vært med Marte i retten. Kvinner og menn får ikke sitte sammen, og det har vært en stor støtte for Marte at Anniken har vært der, sier Furesand til NRK.

Store forskjeller

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet (UD) er forsiktig med å kommentere enkeltsaker.

– Men det er veldig ulik lovgivning fra land til land, særlig når det gjelder vold mot kvinner. Det er et tema norske myndigheter er opptatt av, og som blir tatt opp både overfor enkeltland og internasjonale sammenhenger.

UD har gitt bistand til den norske statsborgeren i Dubai siden mars i år.

– Og det vil vi fortsette med så lenge hun ønsker det.

– Hva tenker du om at en voldtektsanmeldelse kan slå så motsatt ut?

– Det er mange lover i land som for eksempel Dubai som virkelig veldig fremmed for oss i Norge. Derfor er det viktig at alle som skal reise til slike land gjør seg kjent med lover og regler, sier Elsebutangen til NRK.

– Denne saken viser de store forskjellene, som for oss med norske øyne er uforståelig, når det gjelder vold mot kvinner.

SISTE NYTT

Siste nytt