Hopp til innhold

– Kenyanske myndigheter dysser ned terrorangrepet

Kenyanske myndigheter advarer mot å hausse opp terrorangrepet for å beskytte turismen, mener forsker.

Kenyas president Uhuru Kenyatta.

– Kenyas president Uhuru Kenyatta frykter terrorangrepet vil ramme turistnæringen, mener forsker.

Foto: STRINGER / Reuters

– Terroren kan gå utover turismen til Kenya som står for rundt 20 prosent av den utenlandske valutaen landet får inn. Vi ser at kenyanske politikere er svært oppmerksomme på dette. Det samme som oljen er for oss er turisme for Kenya, sier førsteamanuensis Stig Jarle Hansen ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås.

Han er en av verdens fremste eksperter på al- Shabaab, den somaliske islamistgruppen som har tatt på seg skylda for terrorangrepet på et kjøpesenter i Nairobi.

Terrorangrepet mot kjøpesenteret i Nairobi

Kenyas president Uhuru Kenyatta og tidligere statsminister Raila Odinga sammen etter terrorangrepet mot kjøpesenteret i Nairobi.

Foto: AP

– Tidligere statsminister Raila Odinga advarer mot å hausse opp terrorsituasjonen og sier slike terrorangrep kan skje i mange land.

– President Uhuru Kenyatta har også gått ut og kommentert dette og prøvd å spille ned dette angrepet, nettopp fordi de vet det kan påvirke turismen. Man vet at dette kan få forskjellige land til å sette opp reiseadvarsler mot Kenya og landet er veldig avhengige av turismen, sier Hansen.

– Turismen har ført til terrorangrepet

Al-Shabaab skrev på sin Twitter-side lørdag kveld at Kenya har blitt advart mot å ha soldater i Somalia og at de har blitt bedt om å trekke dem ut, eller ta de «alvorlige følgene».

– Den kenyanske regjeringen har imidlertid snudd det døve øret til våre gjentatte advarsler og fortsatt sin massakre av uskyldige muslimer i Somalia, uttalte gruppa på Twitter.

Turismen er en av grunnen til at Kenya gikk inn i Somalia.

– Ironisk nok er turismen en av grunnene til at Kenya gikk inn i Somalia. Kenyanske myndigheter ønsket å sette opp et slags sikkerhetsbelte på grunn av kidnappingen av turister langs kysten, forteller Hansen.

Han sier det er viktig for Kenya å håndtere aksjonen på en måte som viser verden at det ikke er en så stor trussel mot turister.

– Dette er rett og slett viktig på grunn av økonomiske forhold i Kenya. Man trenger disse inntektene og det kan skade mange kenyanere hvis inntektene går ned.

Al Shabaab-militsen har mange blodige terroraksjoner på samvittigheten, men dramaet i Nairobi de siste dagene overgår alt det denne gruppen har gjennomført til nå.

Hvem er Al Shabaab?

Frykter hevnaksjoner

Fattige i Nairobi har tidligere gått løs på butikker som er drevet av somaliere når Al-Shabaab har gjennomført mindre terrorangrep inne Kenya. Hevnaksjoner er derfor en annen ting kenyanske myndigheter frykter.

– Du ser også her en veldig bevisst strategi fra kenyanerne. Man har valgt at utenriksministeren i Kenya som er somalier har gått veldig sterkt ut i media. Man har også valgt å holde tilbake etnisiteten til de som var inne i kjøpesenteret og man var sen med å kommentere hvem det var som sto bak. Dette viser at aksjonen er veldig viktig.

– For kenyanerne er normalt veldig raske til å si at Al-Shabaab har skylda når de gjennomfører aksjoner, men denne gangen har det tatt lang tid før de har sagt noe, sier Hansen.

Han legger til at da en av gisseltagerne ble skutt søndag, valgte man å dysse ned identiteten til vedkommende.

Livredde mennesker blir evakuert ut mens tungt bevæpnede soldater jakter på terroristene som skal ha tatt livet av minst 30 mennesker på et kjøpesenter i Nairobi.

Her tar sikkerhetsstyrkene seg inn i kjøpesenteret

Al-Shabaab stadig større i Kenya

Hansen sier det er vanskelig å anslå hvor stor Al-Shabaab er i Kenya og i regionen ellers.

– Internt i Somalia er det kanskje så mange som 3000 personer. I Kenya er det definitivt et nettverk på mellom 60–200 mennesker. Siden 2009 har vi sett en større rekruttering av Al-Shabaab i Kenya. Gruppa har fått sin egen avis på swahili som kommenterer både Kenya og Tanzania. For første gang i år har et kenyansk medlem av gruppa figurert i propagandavideoer og kommentert interne stridigheter, sier Hansen.

En leder i Al-Shabaab sier det vil komme nye angrep i Kenya, og at gruppen ser på landet som «en krigssone».

– Angrepene vil fortsette til Kenya trekker sine soldater ut av Sør-Somalia. Vi vil angripe der vi kan, sier den ikke identifiserte lederen til den britiske TV-kanalen Channel 4.

SISTE NYTT

Siste nytt