Mot valgthriller i Frankrike

PARIS (NRK) Mens rundt 70 prosent av de franske velgerne nå sier de vil stemme ved søndagens presidentvalg, er det langt fra alle som har bestem seg for hvem de vil gi sin støtte.

Presidentvalg 2017

Noen velger å snu ryggen til alle kandidatene, selv om de avgir sin stemme. De velger å stemme blankt.

Foto: JOEL SAGET / AFP

Det drar seg til mot første runde i en valgkampanje som har tatt stadig nye vendinger. Mens Nasjonals fronts Marine Le Pen hele veien har ligge godt an til å gå videre fra valgets første runde, ser man nå en mulighet for at hun kanskje ikke lykkes med det.

Ved nyttårstider var høyresidens François Fillon en soleklar favoritt, men falt kraftig etter avsløringer og beskyldninger om underslag og misbruk av statlige ordninger. Nå ser det ut til at han kan tatt tilbake noe av det tapte terrenget.

En firedel nøler

Clemence Mérigo

Clemence Mérigo aner ikke hvilken presidentkandidat hun vil stemme på.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Selv om 70 prosent sier de vil stemme ved søndagens valg gjør de mange som ikke har bestemt seg enda vanskeligere å forutsi hvilken vei dette bærer.

En meningsmåling fra 16 og 17 april som ble gjort blant flere enn 11.000 registrerte stemmegivere, viste at en firedel av dem fremdeles nølte når det gjaldt hvem de vil gi sin stemme til, skriver Le Monde.

NRK møter en av dem i gatene i Paris:

– Jeg aner ærlig talt ikke hvem jeg skal stemme på, sier Clemence Mérigot. Ved forrige presidentvalg stemte hun konservativt, men sier hun da var ung og nok fulgte foreldrenes stemmegivning da hun gjorde sitt valg.

Denne gangen syns det er fryktelig vanskelig å bestemme seg.

– Det er mulig jeg stemmer blankt. Det er jo dumt fordi det er viktig å stemme, men ingen av kandidatene gir meg lyst til å stemme, sier hun, litt oppgitt.

Hun syns politikerne blir verre og verre.

– De vil ha makt, de er ikke så interessert i folket. Vi trenger noen som vil være president for folket skyld, ikke for makten og pengene, mener hun.

Små marginer skiller

Blant de fire som hele veien har ligget an til å gjøre det best i denne valgomgangen er det små marginer som skiller nå.

En meningsmåling fra OpinionWay-Opri som er gjort fro Radio Echo denne torsdagen viser at fordelingen også har vært ganske stabil de to siste dagene.

Emmanuel Macron leder fremdeles første runde med en oppslutning på 23 prosent, Marine Le Pen får 22, François Fillon 20 og Jean-Luc Mélenchon 19. Meningsmålingsinstituttet presiserer at feilmarginen er på mellom 1,1 og 2,2 poeng, dermed sier det seg selv at dette langt fra er sikkert.

Vil stemme blankt

Pierre Turki-Duchesnay

Pierre Turki-Duchesnay har bestemt seg. Han vil stemme blankt.

Foto: Marit Kolberg / NRK

21 år gamle Pierre Turki-Duchesnay skal stemme for første gang ved et presidentvalg. Heller ikke han er fornøyd med noen de 11 kandidatene som stiller til første runde.

– Jeg skal stemme blankt. Jeg syns det franske politiske systemet ikke fungerer. Makten må gis tilbake til folket og folkets stemme må høres, sier han engasjert.

Han liker ikke at kampanjene er så personfokusert og mener den politikken de forskjellige kandidatene vil føre burde være viktigere enn hvilken person det er som blir landets neste president.

– Jeg ville heller at vi skulle stemt på en gruppe eller et parti, sier Pierre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt