Hopp til innhold

– IS kan etablere seg i Jordan

Den mislykkede fangeutvekslingen mellom Jordan og Den islamske staten (IS) kan føre til at konflikten trappes opp, og at IS-sympatisører etablerer en egen fløy i Jordan, mener Midtøsten-forskere.

Holder opp bilder av den drepte piloten.

Studenter i Amman holder opp bilder av den drepte piloten.

Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters/NTB Scanpix

«Han skal hevnes», var budskapet fra den drepte pilotens familie. Muath al-Kasaesbeh var den første jordaner som falt i striden mot IS, og han gjorde det på bestialsk vis; brent til døde innelåst i et bur. Jordanske myndigheter har lovet en hevn, og natt til onsdag henrettet de to dødsdømte mennesker som hevn for at IS drepte jagerflygeren.

Spørsmålet nå er om jordanere samler seg om monarkiet til kong Abdullah og statsapparatet, eller om IS lykkes med å destabilisere nok et arabisk land.

– Det er ikke utenkelig at IS vil ta opp kampen med Jordan. Og da kan det hende at det vil etablere seg en slags IS-avdeling i landet, sier Søren Schmidt ved Institut for kultur og globale studier ved Aalborg Universitet, til NTB.

Jordan er et av landene som deltar i den amerikanskstyrte koalisjonen for å bekjempe terrorgruppa, samtidig som nettopp Jordan er landet som har flest statsborgere som kjemper med IS.

– Når IS gjør såpass brutale ting, fungerer det som en slags rekrutteringskampanje. Det er et budskap til andre islamister om at hvis de virkelig vil gjøre en innsats, så er det IS de må støtte, sier Schmidt.

– Tvinger det jordanske folket til å ta stilling til konflikten

Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit ved det internasjonale jus og politikkinstituttet ILPI mener at henrettelsen av jagerflygeren tvinger jordanere til å ta en stilling til konflikten mellom IS og Jordan.

– Å brenne et menneske til døde er barbarisk. Det er en grusom og svært uvanlig henrettelsesmåte. IS gjorde dette for å fremprovosere reaksjoner hos Jordan, og lokke landet inn i en åpen konfrontasjon med IS. Konflikten blir forverret etter at Jordan har etterkommet dette ønsket, og nå må det jordanske folket ta stilling til denne konflikten, sier Hellestveit til NRK.

Jordan deltar som ett av fire arabiske land i koalisjonen mot IS, men de er det eneste som grenser mot Syria og som også har hundre tusener av flyktninger på egen jord. I tillegg har Jordan et overveldende flertall av sunnimuslimer.

Mange jordanere føler at deres trosfeller i Syria og Irak undertrykkes av henholdsvis Bashar Al-Assads regime og myndighetene i Bagdad. Det er i denne misnøyen IS har hentet mye av sin støtte.

Seniorforskar Cecilie Hellestveit.

Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit mener at henrettelsen av jagerflygeren tvinger jordanere til å ta en stilling til konflikten mellom IS og Jordan.

Foto: NRK

– Ytterst problematisk

Det vakte raseri og harme i Jordan da det tirsdag ble kjent at jihadistene skal ha brent den jordanske flygeren levende. Jordan henrettet natt til onsdag den terrordømte irakiske kvinnen Sajida al-Rishawi, som Den islamske staten (IS) krevde utlevert i bytte mot en jordansk jagerflyger. Også en annen iraker, Ziyad Karboli, som var dømt til døden for å ha drept en jordaner i 2008, ble henrettet.

Hellestveit sier at Jordan for lengst har dømt al-Rishawi til døden, og dermed har anledning til å henrette henne. Det at hun har tette bånd til IS, gjør imidlertid nattens henrettelse ytterst problematisk fordi det er en hevnreaksjon.

– Dermed oppstår en situasjon hvor IS og Jordan går inn i en represalie-dynamikk med henrettelser av fiendens stridende. Det er meget problematisk, sier Hellestveit.

– Jordan står for tur

IS krevde tidligere i år den irakiske kvinnen utlevert i bytte mot den jordanske jagerflygeren. Han ble tatt til fange av IS etter at flyet hans styrtet under et bombetokt i Syria i desember. Jordan godtok kravet om fangeutveksling, men krevde beviser for at jagerpiloten var i live og løslater ham. Et slikt bevis kom aldri, og tirsdag la IS ut en video på nettet som viste hvordan flygeren ble brent til døde. Ifølge jordanske myndigheter skal drapet ha skjedd alt 3. januar.

Hellestveit mener at IS gikk bestialsk til verks for å sende en klar advarsel til Jordan. Hun sier at IS prøver å etablere en islamsk stat i regionen, og at bombekampanjen mot IS søker å forhindre gruppen i å bli en stat med konvensjonelle evner.

– Etter hvert vil dette gjøre IS om til en mer klassisk terrororganisasjon, som neppe vil begrense seg til Syria og Irak som nå. IS sin offensiv mot Jordan kan også ses som en advarsel om at Jordan står for tur. Jordans geopolitiske betydning og mange jordanske IS-fremmedkrigere gjør også at gruppen har åpenbare interesser av å være i konflikt med landet, sier hun.

MIDEAST-CRISIS/JAPAN-VIDEO File photo of Iraqi Rishawi inside a military court at Juwaida prison in Amman

Den dødsdømte irakiske kvinnen Sajida al-Rishawi ble henrettet ved hengning i Jordan natt til onsdag, opplyser sikkerhetskilder.

Foto: MAJED JABER / Reuters

– Gir næring til radikale islamistiske miljøer

Mange av jordanerne føler at deres trosfeller i Syria og Irak undertrykkes av henholdsvis Bashar Al-Assads regime og myndighetene i Bagdad. Det er i denne misnøyen IS har hentet mye av sin støtte.

Hellestveit tror det er mange jordanere som vil slutte seg opp om myndighetene etter den grusomme henrettelsen, men at hevnreaksjonen og konflikteskaleringen også vil gi næring til radikale islamistiske miljøer i landet.

– Ingen med hjerte og hode på rett sted vil støtte IS sin henrettelse, men situasjonen er mer komplisert enn som så i Midtøsten. Det er også stor misnøye blant jordanere med at Jordan er med på bombinga av sunnimuslimer i Irak og Syria, og mange mener at landet er i seng med vestlige fiender, sier hun.

– IS sin støtte vil bli svekket i Jordan

Midtøsten-forsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus tror derimot at mulighetene for at IS styrker seg i Jordan, er mindre etter det bestialske drapet.

Lars Gule

Gule tror drapet på jagerpiloten vil svekke IS sin posisjon i Jordan.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Gule sier at IS allerede høster sympati og støtte i Jordan, men at drapet på jagerpiloten vil svekke oppslutningen til terrorgruppen i landet.

– Jordan tok blodhevn. For Jordan handlet det om å vise styrke etter at landet ble ført bak lyset av IS. Gisselet var trolig drept da IS forhandlet om en fangeutveksling. Det bestialske drapet krevde en gjengjeldelse, og Jordan satte hardt mot hardt for å gjenopprette balanse og ære, sier Gule til NRK.

Gule sier imidlertid at de fleste jordanere har full forståelse for – og er til og med fornøyde med – nattens gjengjeldelse.

– Å brenne noen levende er svært kontroversielt, også innenfor de ekstreme islamistiske miljøene. Jeg mener at drapet vil svekke IS sin støtte i Jordan, sier han.

En slektning av den jordanske piloten Muath al-Kasaesbeh holder opp en plakat ved familiens bosted

Slektninger av den jordanske jagerflygeren Muath al-Kasaesbeh demonstrerte torsdag med krav om at Jordan må gjøre alt for å sikre løslatelse.

Foto: STRINGER / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt