NRK Meny
Normal

– IS har nesten full kontroll over Unesco-by

Terrorgruppen IS skal nå ha kontroll over nesten hele oltidsbyen Palmyra etter kamper med regjeringshæren. Samtidig vinner gruppen nytt terreng i Irak.

Syrisk politimann passer på ruinene i Palmyra

RUINER: En syrisk politimann holdt vakt ved ruinene i Palmyra tidligere denne uken. Nå har IS tatt over deler av den verneverdige byen.

Foto: JOSEPH EID / Afp

– IS-krigere har tatt over den nordlige delen av byen. Regimestyrkene har rømt fra dette området, sier Rami Abdel Rahman i Syrian Observatory for Human Rights til flere nyhetsbyråer.

Terroristene har rykket fram mot verdensarvbyen siden i forrige uke, og man frykter at de har til intensjon å jevne den med jorden slik de har gjort med andre oldtidsminner i landet.

Den syriske byen regnes som en av de arkeologiske juvelene i Midtøsten.

Har vandalisert byer før

Maamoun Abdulkarim, sjefen for Syrias fortidsminner, har tidligere uttalt at det vil være en internasjonal katastrofe hvis IS får kontroll over byen.

– IS kommer til å ødelegge alt som er der, sier han.

Unesco betegner byen som et av de viktigste kulturelle sentrene i antikken.

IS har tidligere vandalisert de irakiske byene Nimrod, Hatra og Mosul.

Syria har fem verdensarvsteder i tillegg til de romerske ruinene i Palmyra: De tusen år gamle gamlebyene i Damaskus, Aleppo og Bosra, korsfarerborgen Krak des Chevaliers, Qalat Salah El-Din, også kalt Saladins fort, og oldtidslandsbyene i Nord-Syria.

IS på framgang i Irak

Samtidig som IS kjemper i Syria er de også aktive i Irak, der de søndag erobret provinshovedstaden Ramadi. Ifølge en irakisk offiser skal gruppen ha sikret seg nok ammunisjon til å holde kampene gående i flere månder.

Samtidig er sjiamuslismke militser engasjert av Irak for å bidra i kampene mot IS. Bruken av sjiamilitsene er omstridt fordi det kan føre til sekterisk vold.

Amerikanske tjenestemenn frykter at bruken av sjiamilitsen kan gå veldig, veldig galt, men de støtter likevel bruken av militsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt