Hopp til innhold

USA støtter kampen om Ramadi

Hjelp fra sjiamuslimske militssoldater kan gjøre vondt verre i kampen om Ramadi, men amerikanerne støtter styrken, opplyser Det hvite hus. Sammen med irakiske soldater er militsen klar til å rykke inn i provinshovedstaden, men IS har forberedt seg godt for å holde fortet.

IRAQ-CONFLICT

Hjelp fra sjiamuslimske militssoldater kan gjøre vondt verre i kampen om Ramadi, men amerikanerne vil støtte styrken, opplyser Det hvite hus. Her fotografert under forberedelser til offensiven, tirsdag 19. mai.

Foto: MOHAMMED SAWAF / Afp

Det hvite hus opplyser tirsdag kveld at den USA-ledede koalisjonen, som kjemper mot IS i Syria og Irak, vil støtte styrken som nå står klar til å rykke inn i Ramadi for å gjenerobre byen fra IS.

Irakiske soldater og sjiamuslimske militsstyrker forbereder seg nå på offensiven, men det er også dem som frykter at militær hjelp fra militsene kan gjøre vondt verre.

– Det kan potensielt gå veldig, veldig galt, sier en amerikansk tjenestemann som ikke ønsket å bli navngitt, til Reuters.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen om situasjonen i Ramadi.

Midtøstenkorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen analyserer situasjonen i Ramadi.

Erobret byen i helgen

Det var etter at terrorgruppen IS tok kontroll over provinshovedstaden Ramadi i helgen, at Iraks sjiamuslimske president Haider al-Abadi takket ja til hjelp fra sjiamuslimske militssoldater for å gjenerobre byen.

Nå vaier de karakteristiske sorte flaggene til IS flere steder i byen, tre dager etter at terroristene inntok Ramadi. De skal ha løslatt flere fanger fra fengslene og forsøker å rekruttere flere til sin kamp i byen.

Den islamistiske gruppen IS strammer grepet om byen Ramadi nær Bagdad.

IS forbereder seg til kamp. Se innslag fra Dagsrevyen 19. mai.

IS går fra dør til dør

Innbyggere melder om at forsvarsposisjoner er etablert og landminer utplassert. IS skal også ha gått fra dør til dør for å hente regjeringens støttespillere, og lik skal ha blitt kastet i elven Eufrat.

Flere tusen mennesker har flyktet fra byen og FN advarer om at nok en humanitær krise kan være på trappene.

Bare de siste dagene skal over 25.000 mennesker ha flyktet fra byen, som ligger omlag 10 mil vest for Bagdad.

Ramadi flyktninger

De har pakket det de rakk og flyktet fra Ramadi etter at IS tok kontroll. Bildet er tatt mandag 18. mai.

Foto: Uncredited / Ap

Kontroversielt å slippe militsene til

Avgjørelsen om å la militsene bli med på laget er kontroversiell, både fordi de støttes av Iran og fordi de fleste innbyggerne i Anbar-provinsen er sunnimuslimer.

Selv hevder militslederne at Abadis nøling med å la dem hjelpe til, er det som har ført til at Ramadi falt i IS' hender.

IRAQ-CONFLICT

Sjiamuslimske militsstyrker gjør seg klare til kamp 19. mai.

Foto: MOHAMMED SAWAF / Afp

Tirsdag sto 3.000 militssoldater og irakiske regjeringsstyrker utenfor Ramadi, klare til å starte offensiven for å ta byen tilbake. Samtidig fortsatte IS-opprørerne å angripe regjeringsbygg øst for provinshovedstaden, ifølge AFP.

– Enkelte i vår regjering mener all innblanding fra Iran er uhørt. Andre frykter at involveringen av sjiamuslimske styrker kan føre til sekterisk vold, mens noen ikke tror det er tilfelle, sier en annen amerikansk kilde ifølge NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt