– Ingen vet hvor mye olje som lekker ut

BPs svenske styreleder Carl-Henric Svanberg håper oljelekkasjen i Mexicogolfen blir stanset i løpet av sommeren.

Mens oljeutslippet fra brønnen etter den havarerte riggen Deepwater Horizon snart går inn i sin tredje måned, får sjefene for verdens største oljeselskaper gjennomgå av amerikanske myndigheter.

Les: BP-sjefen fikk kjeft da han skulle forklare seg | Oljesjefer tar avstand fra BP

BP-sjef Tony Hayward

BP-sjef Tony Hayward får mye kjeft om dagen.

Foto: SEAN GARDNER / Reuters

BP-sjef Tony Hayward blir for tiden grillet av kongressrepresentanter i Washington D.C., men flere svenske og amerikanske medier tror Svanberg, som har sittet som styreleder i ett år, er enda mer utsatt enn Hayward for å bli utpekt som syndebukk for skandalen.

Les også: – BP-styreleder prioriterer kronprinsesse-bryllup

– Vil bli stanset i august

I et intervju med svenske SVT snakker Svanberg ut om oljekatastrofen, som han tror vil bli stanset i løpet av august.

– At vi stopper den mot slutten av sommeren er noe alle er enige om. Selv om det kan ta litt tid på slutten, så kommer vi til å klare å stanse lekkasjen, sier Svanberg.

BP har fått kraftig kritikk for både beredskapsplanene og opprydningsarbeidet i Mexicogolfen, og en rasende president Barack Obama har blant annet etterlyst en person å sparke bak.

Les: - BP er uansvarlig og må betale

– Jeg tror man skal være realistisk, og det er en ordentlig smell for BP. Det kommer vi ikke unna, og dette er jo en ulykke som ikke skal skje, sier Svanberg.

– Så lenge vi ikke tetter lekkasjen, og så lenge vi ikke rydder opp på strendene og kompenserer menneskene på en bra måte, kommer vi til å få kritikk for det vi gjør. Hele styrets arbeide og alt vi har gjort har vært fokusert på å stenge lekkasjen, sier han.

Les også: – Advarte mot «marerittbrønnen»

Ingen vet hvor mye som lekker ut

Oljebrenning i Mexicogolfen

BP har forsøkt å brenne deler av oljeflaket.

Foto: Dave Martin / Ap

Beregningene av hvor mye olje som faktisk har lekket ut har variert voldsomt. Ifølge Svanberg er det ingen som er helt sikre på oljeflakets størrelse.

– Det er vanskelig å bedømme. Det vi har å forholde oss til er TV-bildene, og vi har sett på satellittbilder for å se hvordan oljeflaket utvikler seg. Ut fra det gjør man en vurdering, og det er klart at ingen kan si med sikkerhet hvor mye som kommer ut, sier Svanberg.

Les også: – Kjenner ikke årsaken til ulykken

Flere beregninger har vist at utslippet er dobbelt så stort som tidligere antatt, men Svanberg tror ikke det vil skje igjen.

– Jeg vil ikke spekulere i det, jeg er ingen ekspert på det. All vår samlede ekspertise gjør disse vurderingene nå. Det er naturligvis viktig å få ut så god og presis informasjon som mulig, men det er først og fremst viktig å stoppe lekkasjen, sier han.

Beklaget uttalelse

Torsdag ble svensken nødt til å beklage en uttalelse der han kalte innbyggerne ved kysten rundt Mexicogolfen for «small people».

Les: BP-styreformann beklager «småfolk»-uttalelse

– Det er alle menneskene som bor langs kysten og driver små foretak og organisasjoner vi vil verne om og ta oss av. Vi vil at disse menneskene skal få pengene sine raskt og rettferdig. Så får jeg bare konstatere at selv om jeg tror jeg er god i engelsk, så var det et dårlig språkvalg, utdyper Svanberg.

BPs kontor for erstatningskrav i Louisiana

BP har satt opp et kontor for erstatningskrav i Louisiana.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt