NRK Meny
Normal

Oljesjefer tar avstand fra BP

Sjefene for de andre store oljeselskapene i USA tok avstand fra BP og forsvarte sin egen praksis under en høring i Kongressen tirsdag.

Oljesjefenei ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Shell og BP

Oljesjefene Rex Tillerson i ExxonMobil, John Watson i Chevron, James Mulva i ConocoPhillips, Marvin Odum forsøkte å distansere seg fra BP-sjef Lamar McKay (t.h.) under høringen i Kongressen tirsdag.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

– Jeg tror en uavhengig gransking vil vise at denne ulykken kunne vært hindret, sa sjefen for Chevron, John Watson, og fikk støtte fra sjefene for Shell, ExxonMobil og ConocoPhillips.

– En uavhengig gransking vil vise at denne ulykken er resultat av et dramatisk avvik fra oljeindustriens prosedyrer for oljeboring på dypt vann, sa ExxonMobils sjef Rex Tillerson.

Ed Markey

Demokraten Ed Markey er en av BPs krasseste kritikere.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Alle sammen satt ved samme bord som BP-sjefen Lamar McKay, men de gjorde det de kunne for å markere avstand til den verste miljøkatastrofen i amerikansk historie som BP er ansvarlig for.

De gjorde det klart at de mener at ulykken ikke hadde skjedd om BP hadde fulgt samme prosedyrer som de andre gjør, og håper med det at de kan unngå at rasende kongressrepresentanter innfører ny og strengere reguleringer.

Før høringen i underkomiteen for energi og miljø i Representantenes hus begynte, ble BP skarpt kritisert av to av komiteens ledende medlemmer, Henry Waxman og Bart Stupak.

Etter en grundig gjennomgang av ulykken skriver de to i et brev til BP at selskapet tok en rekke sjanser og risikable beslutninger for å spare penger, og at de ikke tror på BPs forklaringer.

Refs for dårlig planlegging

En av BPs kraftigste kritikere, demokraten Ed Markey, har innkalt topplederne i oljeselskapene Exxon Mobile, Chevron Corp, ConocoPhillips, Shell og BP på teppet for å forklare seg om oljekatastrofen i Mexicogolfen.

Markey benyttet sitt åpningsinnelgg på å refse BP for dårlig beredskap og halvhjertet respons etter ulykken.

De andre oljeselskapene ble advart mot å tro at en lignende ulykke ikke kunne skje på deres rigger, og en gjennomgang av selskapenes beredskapsplaner viste at de lignet påfallende mye på BPs planer.

– Det er denne typen blind tro som har ført til denne katastrofen. Oljeselskapene har i gjennomsnitt satt av 20 millioner dollar i året på å hindre slike ulykker. Det er mindre enn en tiendedel av en prosent av selskapenes overskudd. USA forventer og fortjener mer, sa Markey.

Les også: Ber oljeindustrien om å vurdere beredskapen

– Gratisturen er over

BP-sjef Tony Hayward

BP-sjef Tony Hayward er blant oljetoppene som må forklare seg.

Foto: SEAN GARDNER / Reuters

Ifølge Markey har de fem oljeselskapene som var kalt inn på teppet nesten identiske beredskapsplaner.

– Mange av dem bruker de samme ordene, og alle kommer med de samme forsikringene. Det er ulike farger, men de er 90 prosent identiske. Noen av planene lover å beskytte hvalrossene, som ikke har eksistert i Mexicogolfen de siste tre millioner årene. Noen har også listet opp telefonnummeret til en avdød ekspert, fortalte Markey.

Flere eksempler viser at alle de andre selskapene er like dårlig forberedt som BP, mener granskingskomitéen.

– Når du tror at det er null sjanse for katastrofe, gjør du null planlegging. Dere har investert null tid og null penger i å hindre en slik katastrofe. Gratisturen er over. Oljeselskapene må betale sin del for boringen i offentlige områder, sa Markey.

BP-sjef Tony Hayward skal etter planen forklare seg torsdag.

Les også: – BP-styreleder prioriterer kronprinsesse-bryllup

«Marerittbrønnen»

Mandag offentliggjorde energi- og handelskomitéen et brev fra lederen Henry Waxman til BP-sjef Tony Hayward.

Les: – Advarte mot «marerittbrønnen»

I brevet står det blant annet at granskingen av ulykken indikerer at BP tok flere snarveier og valgte lavprisalternativer for spare penger i prosessen med å sikre oljebrønnen i Mexicogolfen.

15. april, fem dager før eksplosjonen på oljeriggen Deepwater Horizon, kalte BPs boreingeniør riggen for «marerittbrønnen», heter det videre.

Etter press fra Det hvite hus har BP offentliggjort en plan om å suge opp mellom 40.000 og 53.000 fat olje om dagen innen slutten av måneden, skriver New York Times.

Frem til nå har oljeselskapet klart å fjerne rundt 15.000 fat olje daglig. Amerikanske myndigheter har anslått de daglige utslippene til mellom 12.000 og 19.000 fat olje.

Les: - Oljeutslippet dobbelt så stort
Les: – Har hentet opp 10.000 fat olje
Les: Oljen kan nå Cuba og Florida

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt