NRK Meny
Normal

Stoltenberg om NATO-spekulasjoner: – Hyggelig å bli nevnt

Jens Stoltenberg ønsker ikke å kommentere hvorvidt han er aktuell som ny generalsekretær for NATO. Samtidig innrømmer han at det er hyggelig at han angivelig skal ha Obama og Merkels støtte.

Jens Stoltenberg svarer NRK på om han er aktuell for toppjobben som generalsekretær i NATO, slik La Repubblica og NRK erfarer.

VIDEO: Slik svarer Jens Stoltenberg på om han er aktuell som ny generalsekretær i NATO. Reporter: Martin Roalsø. Foto: Tore Linnerud.

Tirsdag ble det kjent at den italienske storavisen La Repubblica mener Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg ligger best an til å bli ny generalsekretær i NATO. Det er tidligere kjent at Anders Fogh Rasmussens periode som leder av forsvarsalliansen tar slutt i september i år.

Det er en ordnapp og blid Jens Stoltenberg som møter NRK på Frogner i Oslo for å svare på spekulasjonenen. Han vil verken avkrefte eller bekrefte om han er aktuell for toppjobben.

– I månedene som har gått etter valget har jeg blitt nevnt i ulike sammenhenger, til ulike stillinger. Jeg har svart det samme hver eneste gang. Det er at jeg verken kan bekrefte eller avkrefte det. Det gjelder også denne spekulasjonen.

– Vil du ha denne jobben, hvis du får den?

– Uansett hvordan du stiller det spørsmålet, så svarer jeg på den samme måten: Alle de gangene etter valget mitt navn har dukket opp til ulike stillinger, har jeg verken avkreftet eller bekreftet det. Det gjør jeg også når det gjelder denne spekuasjonen, sier Stoltenberg.

– Hyggelig å bli nevnt

Den italienske storavisen skriver at store navn som Tysklands forbundskansler Angela Merkel og USAs president Barack Obama er blant dem som støtter Stoltenbergs kandidatur.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam erfarer at det skal være hold i ryktene, også når det gjelder støtte fra Merkel og Obama.

– Det er ikke grunnløse spekulasjoner fra La Repubblica. Det er hold i meldingene om at han er en aktuell kandidat, og at han har USA og Tysklands støtte, sier Takvam.

Selv innrømmer Stoltenberg at det hyggelig at det spekuleres i at han skal ha topptung støtte.

– Jeg tenker at det alltid er hyggelig å bli nevnt i ulike sammenhenger, men jeg er opptatt av å svare det samme nå som de andre gangene jeg har blitt nevnt i sammenheng med ulike posisjoner eller stillinger.

– Skal informere i god tid

Den tidligere statsministeren svarer følgende på spekulasjonene om toppjobben kan påvirke hans posisjon som statsministerkandidat i 2017.

– Så lenge jeg er parlamentarisk leder og partileder i Arbeiderpartiet, så er også Arbeiderpartiets statsministerkandidat. Så skal jeg informere partiets organer i god tid om hva som er min posisjon før valget.

– Ville du blitt en god leder for NATO?

– Jeg respekter at du stiller spørsmålet på ulike måter, men til gjengjeld håper jeg på respekt for at jeg svarer det samme nå som jeg har gjort ved flere anledninger etter valget, sier Stoltenberg med et smil.

Nordisk leder uventet

Stoltenbergs navn skal for alvor ha kommet inn i vurderingene da Obama nylig hadde samtaler med flere europeiske toppledere.

Nasjonalitet veier tung i valget av NATO-leder, og i og med at nåværende NATO-sjef er dansk har det til nå vært regnet som lite sannsynlig at den neste generalsekretæren vil komme fra et av de nordiske landene.

En av kandidatene som til nå har vært hyppig nevnt er Italias tidligere utenriksminister Franco Frattini. Han er også Italias offisielle kandidat. Andre aktuelle navn skal være britenes forsvarsminister Philip Hammond og den polske utenriksministeren Radoslaw Sikorski.

Alltid europeer

Siden NATOs grunnleggelse i 1949 har det alltid vært en europeer som har vært generalsekretær. Ifølge NTB er det ellers lite som er klart om valgprosessene i forsvarsalliansen, som gjerne avgjøres på bakrommet landene imellom.

Det har tidligere vært de store landenes mening som har veid tyngst i prosessen, men det er uklart hvor lang tid det vil ta å komme til enighet. Avgjørelsene kan tas på ministernivå, men kan også dukke opp etter møter mellom NATO-ambassadører.

I alle tilfeller må forsvarsalliansen ha en ny kandidat på plass før Rasmussen går av.

Anders Fogh Rasmussen, generalsekretær i NATO

Anders Fogh Rasmussens periode som generalsekretær i NATO går ut denne sommeren.

Foto: JOHN THYS / Afp


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt