Hopp til innhold

– Stoltenberg favoritt som ny generalsekretær i NATO

Jens Stoltenberg (Ap) er den fremste kandidaten til jobben som ny generalsekretær i NATO, ifølge den italienske avisen La Repubblica. Etter det NRK erfarer er Stoltenberg aktuell for jobben.

Jens Stoltenberg

Den italienske avisen La Repubblica mener å vite at tidligere statsminister Jens Stoltenberg er den heteste kandidaten til toppjobben i NATO.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Danmarks Anders Fogh Rasmussens tid som generalsekretær går ut i sommer.

Ifølge den italienske avisen stiller USAs president Barack Obama seg bak Stoltenbergs kandidatur, og det samme gjør Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Vi ønsker ikke å kommentere denne spekulasjonen, sier Sindre Fossum Beyer, kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, til NRK.

NRK har også vært i kontakt med Elke Ramlow, talsperson for Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som ber om forståelse for at man ikke kan kommentere spekulasjonene på det nåværende tidspunkt.

– Ikke grunnløse spekulasjoner

Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK, sier han etter at meldingen har kommet ut i Norge har fått bekreftet at Stoltenberg er en aktuell kandidat.

– Det blir også sagt, slik situasjonen er i øyeblikket, at han har støtte fra USA og Tyskland for sitt kandidatur. Hvis det holder seg slik, så er hans kandidatur i så fall veldig sterkt, sier Takvam.

Han sier samtidig at hans kilder understreker at man ikke kan vite om det til slutt går slik.

– Det kan ofte bli en internasjonal hestehandel, der også andre internasjonale topp-poster blir en del av en kabal.

I EU skal mange av de andre jobbene besettes med nye folk, noe som kan forpurre Stoltenbergs sjanser, påpeker Takvam.

– Men det er ikke grunnløse spekulasjoner fra La Repubblica. Det er hold i meldingene om at han er en aktuell kandidat, og at han har USA og Tysklands støtte, sier NRKs politiske kommentator.

Nordisk leder uventet

Stoltenbergs navn skal for alvor ha kommet inn i vurderingene da Obama nylig hadde samtaler med flere europeiske toppledere.

Nasjonalitet veier tung i valget av NATO-leder, og i og med at nåværende NATO-sjef er dansk har det til nå vært regnet som lite sannsynlig at den neste generalsekretæren vil komme fra et av de nordiske landene.

En av kandidatene som til nå har vært hyppig nevnt er Italias tidligere utenriksminister Franco Frattini. Han er også Italias offisielle kandidat. Andre aktuelle navn skal være britenes forsvarsminister Philip Hammond og den polske utenriksministeren Radoslaw Sikorski.

Alltid europeer

Siden NATOs grunnleggelse i 1949 har det alltid vært en europeer som har vært generalsekretær. Ifølge NTB er det ellers lite som er klart om valgprosessene i forsvarsalliansen, som gjerne avgjøres på bakrommet landene imellom.

Det har tidligere vært de store landenes mening som har veid tyngst i prosessen, men det er uklart hvor lang tid det vil ta å komme til enighet. Avgjørelsene kan tas på ministernivå, men kan også dukke opp etter møter mellom NATO-ambassadører.

I alle tilfeller må forsvarsalliansen ha en ny kandidat på plass før Rasmussen går av.

Anders Fogh Rasmussen (61) har vært generalsekretær i NATO siden 1. august 2009. Rasmussen var formann i det liberale partiet Venstre 1998–2009 og er i likhet med Stoltenberg tidligere statsminister. Rasmussen var statsminister i perioden 2001–2009.

Da Rasmussen ble generalsekretær i NATO oppnådde han den høyeste, internasjonale stillingen en dansk politiker noensinne har oppnådd, ifølge den danske avisen Berlingske.

Anders Fogh Rasmussen, generalsekretær i NATO

I september har Anders Fogh Rasmussen vært generalsekretær i fire år.

Foto: JOHN THYS / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt