NRK Meny
Normal

– Hvordan kan jeg holdes i et hull?

– Jeg er republikkens president. Hvordan kan det ha seg at jeg blir holdt som fange i et hull i ukevis, ropte Egypts avsatte president Mohammed Morsi fra et glassbur i retten.

Mohammed Morsi i retten

Bildene fra egyptisk fjernsyn viste Mohammed Morsi i buret alle tiltalte må finne seg å sitte i.

Foto: Uncredited / Ap

Mohammed Morsi tok føringen fra første stund, da rettssaken mot ham skulle starte i formiddag. Han var da fraktet med helikopter fra fengslet i Alexandria til politiakademiet i Kairo hvor rettssaken holdes.

– Jeg er Egypts legitime president, understreket han ropende gang på gang.

Deretter stilte han spørsmål om hvordan det kunne være tillatt at han som landets egentlige president holdes fengslet.

– Hvem er du, hvem er du? skrek han til dommeren.

– Jeg er lederen av straffedomstolen i Kairo, svarte dommeren rolig.

Også ved tidligere opptredener i retten har Morsi høylytt nektet å anerkjenne retten og markert sin misnøye med landets nye makthavere etter å ha blitt avsatt av det militæret 3. juli i fjor.

Etter den temperamentsfulle passasjen var det en høflig tone mellom Morsi, som først gang i retten bar fangedrakt, og dommeren.

Sikkerheten stor

Utenfor bygningen stod pansrede kjøretøy, militæhelikoptre og en rekke politioffiserer oppstilt. Sikkerhetsforanstaltningene var store, men det var knapt en tilhenger av Det muslimske brorskap og Morsi i nærheten.

Tidligere har rettssaken mot den avsatte presidenten blitt utsatt av frykt for demonstrasjoner og truende aksjoner fra Brorskapets støttespillere.

Derimot ropte en større gruppe sin støtte til forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi, som i går av Militærrådet ble bedt om å svare på folkets ønsker og stille som presidentkandidat i det kommende valget.

Rømte fra fengselet under Mubarak-uro

Morsi møtte i retten for å forklare seg om nye anklager som er reist mot ham. Denne gangen dreier det seg om anklager om kidnapping og drap på en politimann i forbindelse med flukten fra Wadi al-Natrun-fengselet under opprøret mot Mubarak i 2011.

Morsi, som var arrestert for ulovlig politisk og religiøs virksomhet, har tidligere sagt at vaktene bare forsvant og at fangene kunne spasere ut etter å ha blitt befridd av personer fra nabolaget.

På tiltalebenken satt også 21 andre, blant dem Det muslimske brorskaps åndelige leder Mohamed Badie.

Morsi må også svare for anklager om oppfordringer til vold og drap på demonstranter utenfor presidentpalasset i desember 2012 mens han styrte landet, konspirering med utenlandske organisasjoner (Hamas og Hizbollah) med hensikten om å begå terrorhandlinger, men disse tiltalene behandles i separate rettssaker.

I glassbur

I tråd med egyptisk rettspraksis, må de tiltalte sitte i et bur med glassvegg foran. Det har landets en gang så mektige president Hosni Mubarak pent måttet finne seg i, det samme må Morsi nå.

Pressen fikk for første gang mulighet for å høre hva som ble sagt inne i glassburet, som er lydsikkert. Men dommeren kuttet raskt lyden da de tiltalte startet å rope: «Ned med militærstyret.»

De tiltalte, som stilte seg med ryggen mot dommeren og som nektet å oppgi hva de het, gjorde også det såkalte Rabaa-tegnet med fire fingre, en hentydning til hva som skjedde da politistyrker brutalt ryddet protestleiren til Det muslimske brorskapet i august.

Rettssaken mot Morsi har blitt utsatt en rekke ganger, av ulike grunner. Utsatt ble den også i dag, etter to timer bestemte dommeren at saken blir berammet på nytt om fire uker, til 22. februar, ifølge opplysningene egyptisk fjernsyn har fått.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt