NRK Meny
Normal

– Den mest troverdige ledetråden vi har

Malaysiske myndigheter mener å ha gjort et gjennombrudd i søket etter Malaysia Airlines flight MH370. 122 objekter, noen av dem opp mot 23 meter lange, er funnet på satellittbilder fra leteområdet.

122 objekter funnet

Disse satellittbildene, tatt av det franske selskapet Airbud Defence and Space, viser noen av de 122 objektene.

Foto: Airbus Defence and Space/ MRSA (Malaysian remote sensing agency) / Airbus Defence and Space

Malaysias fungerende transportminister Hishammuddin Hussein holdt onsdag den daglige oppdateringen om søket etter MH370, den andre etter at malaysiske myndigheter slo fast at flyet etter all sannsynlighet har gått ned i det sørlige Indiahavet.

Mens gårsdagens pressekonferanse for det meste ble brukt til å forklare de matematiske analysene som ble brukt for å finne området der flyet skal ha gått ned, hadde Hussein nå mer konkrete nyheter.

– Vi har funnet 122 objekter et par tusen kilometer utenfor Perth i Australia, sier Hussein som kaller funnene «et gjennombrudd».

– Dette er den mest troverdige ledetråden vi har, og noe som vil hjelpe leteoperasjonen, tilføyde han.

Satellittbilder av objekter i Indiahavet

Satellitbildene viser de omtrentlige posisjonene der objektene ligger.

Foto: Ap

Opptil 23 meter lange

Hussein sier eksperter nå vil undersøke de 122 objektene som er funnet på satellittbilder det malaysiske myndighetsorganet MRSA har mottatt fra Frankrike. Bildene skal ha blitt tatt 23. mars, altså på søndag, av det franske selskapet Airbus Defence and Space.

Noen av gjenstandene skal være opptil 23 meter lange, mens de korteste skal være på rundt én meter. Enkelte av dem er lyse i fargen, noe som kan tyde på at de er laget av solid materiale. Ifølge Hussein skal enkelte av objektene se ut som «blanke flater».

Bildene ble tatt i leteområdet, cirka 2.500 kilometer sørvest for Perth, på Australias vestkyst, opplyste Hussein på pressekonferansen. Alle de 122 objektene skal ha vært samlet innenfor et område på 400 kvadratkilometer.

Hussein sier at de mulige funnene på de franske bildene først ble gjort da bildene ble analysert i Malaysia. Han understreker at man foreløpig ikke har kunnet slå fast at objektene stammer fra det savnede flyet.

VIDEO: Malaysias fungerende transportminister viser fram satellittbildene, mens fotografene i salen knipser ivrig.

Avviser kritikk

Den fungerende transportministeren viste også fram satellittbildene til pressen, og sa at funnene ble gjort ikke langt fra stedet der kinesiske fly tidligere har funnet «mistenkelige objekter».

Søket etter det savnede flyet ble gjenopptatt onsdag, etter at det tirsdag ble satt på vent på grunn av dårlig vær. Totalt 12 fly og to skip fra USA, Kina, Japan, Sør-Korea, Australia og New Zealand skal delta i søket de neste dagene.

Forholdene i leteområdet skal være betraktelig bedre i dag, etter at gårsdagen ble ødelagt av sterk vind og høye bølger. I morgen er det igjen ventet sterk kuling og tordenbyger, noe som kan forhindre flyletingen over de øde havområdene.

De siste ukene har særlig kinesiske pårørende kritisert malaysiske myndigheter kraftig, blant annet for å holde tilbake informasjon om leteaksjonen.

Hussein brukte onsdagens pressekonferanse til å slå tilbake mot deler av kritikken, som han mener er uberettiget.

– Jeg tror historien vil felle en dom som er i vår favør, sier Hussein.

Flere mulige funn onsdag

Omtrent samtidig med at onsdagens pressekonferanse pågikk, meldte også australske myndigheter om nye funn i leteområdet. Et sivilt fly skal ha sett to objekter som skal ha sett ut som tau, mens et av New Zealands P-3 Orion-fly så et blått objekt, melder Australian Maritime Safety Authority på Twitter.

Nyhetsbyrået Reuters skriver også at to kinesiske skip sammen leter etter et to meter langt, flytende objekt som ble observert av et fly tidligere onsdag. Dette ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Foreløpig har det ikke lyktes letemannskapene å gjenfinne noen av gjenstandene som har blitt observert fra fly eller satellittbilder. Ifølge eksperter er det nå 11 dager til den svarte boksen om bord på flyet slutter å sende ut elektroniske signaler som skal gjøre den lettere å finne.

Mulige funn i leteområdet

Enkelte av gjenstandene på satellittbildene, som er overlevert fra Frankrike, skal være opp mot 23 meter lange. Her viser Hussein fram området gjenstandend ble funnet i.

Foto: Skjermdump / Reuters
Søkeområde onsdag

Dette kartet, frigitt av australske myndigheter, viser området der søket etter MH370 pågår onsdag. De to gjenstandene skal ha blitt funnet i søkeområdet, om lag 2500 kilometer sørvest for Perth.

Foto: Skjermdump / AMSA News
Laster kart, vennligst vent...

Dette kartet viser den opprinnelige ruten til MH370. Det røde området viser omtrentlig hvor letingen pågår nå.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt