NRK Meny
Normal

Søket etter savnet fly gjenopptatt

Letingen etter vrakrester fra Malaysia Airlines MH370 fortsetter onsdag, etter at været i leteområdet har blitt bedre. Ifølge eksperter vil flyets svarte boks sende ut signaler i 11 dager til.

Søk etter fly i Malaysia

Dette bildet er tatt på HMAS Success, det australske skipet som har en sentral rolle i leteaksjonen.

Foto: James Whittle / Ap

Søk etter savnet fly

Royal Australian Air Forces (RAAF) Patrick Manser ser etter deler fra det savnede flyet i det sørlige Indiahavet.

Foto: HANDOUT / Reuters

Letingen etter det savnede flyet foregår i nå primært i tre områder sør i Indiahavet som til sammen dekker 80.000 kvadratkilometer, 2500 kilometer sørvest for den australske byen Perth.

Kraftig vind og høye bølger tirsdag gjorde at letemannskapene mistet en letedag, men forholdene skal ha bedret seg onsdag.

Totalt 12 fly og to skip fra USA, Kina, Japan, Sør-Korea, Australia og New Zealand skal delta i søket de neste dagene. Fem av flyene er sivile, syv er militære, opplyser Australias maritime sikkerhetsmyndigheter i en pressemelding.

De skal forsøke å finne det pårørende stadig mer desperat har bedt om, nemlig fysiske bevis på at Malaysia Airlines MH370 har gått ned i den sørlige delen av Indiahavet.

Ifølge Australias maritime sikkerhetsmyndigheter var syv av de 11 skipene på plass i leteområdet rundt klokken halv åtte onsdag morgen. Australias forsvarsminister David Johnston kaller søket en «massiv logistisk øvelse», i det som er en ekstremt avsidesliggende del av verden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Laster Twitter-innhold

Søkeområde onsdag

Dette bildet fra Australias maritime sikkerhetsmyndigheter viser området det søkes i onsdag.

Foto: Skjermdump / AMSA News

11 dager igjen

Tirsdagens avlyste søk gjorde at letemannskapene mistet en dag med tanke på å finne flyets «svarte boks». Disse sender ut elektroniske signaler som kan fanges opp i et mindre område, men batteriene i boksene varer bare i 30 dager.

Med utgangspunkt i normal levetid for batteriene i de sorte boksene, regner man med at de vil fortsette å sende signaler i 11 dager, ifølge Wall Street Journal. Den såkalte «svarte boksen »består i realiteten av to enheter, som gjerne er malt oransje. Den ene tar opp samtaler i cockpiten, den andre registrerer ferddata.

Det er disse boksene de pårørende og malaysiske myndigheter i stor grad har satt sin lit til når det gjelder å finne årsaken til at MH370 etter alt å dømme har styrtet.

Malaysias fungerende transportminister, Hishamuddin Hussein, sa tirsdag at amerikansk utstyr som skal gjøre det lettere å finne den svarte boksen, er på vei til Australia. På sin offisielle Twitter-konto har den amerikanske marinen lagt ut bilder som viser at utstyret er på vei til Australia. Ifølge The Straits Times kom utstyret fram til Perth tirsdag.

Ifølge The Telegraph gjør dette utstyret det mulig å finne sorte bokser som ligger helt 20.000 fot dypt. En bakdel er imidlertid at utstyret må taues i en hastighet på fem knop i timen.

Ifølge CBC er dypden i søkeområdet på mellom 1150 og 7000 meter. 7000 meter tilsvarer om lag 23.000 fot.

Den dårlige nyheten for de pårørende er at dette utstyret neppe vil være på plass i selve søkeområdet før i begynnelsen av april, opplyste Hussein på tirsdagens pressekonferanse.

I tillegg melder eksperter at utblåsninger fra undersjøiske vulkaner og bølger høye som fjell kommer til å utgjøre betydelige utfordringer for letemannskapene.

Laster kart, vennligst vent...

Dette kartet viser den opprinnelige ruten til MH370, som tok av fra Kuala Lumpur og skulle til Beijing. Det røde området viser omtrentlig hvor letingen pågår nå.

Pressekonferanse

Det har flere ganger blitt meldt om funn av mulige vrakrester, både av australske og kinesiske fly. Ingen av disse funnene, som er gjort i det nåværende leteområdet, har med sikkerhet blitt knyttet til det savnede flyet.

Letemannskapene står dermed foreløpig uten noe som kan gi et definitivt gjennombrudd når det gjelder å slå fast hvor MH370 endte sin ferd.

Etter at det mandag ble klart at malaysiske myndigheter mener MH370 har styrtet ned i havet med alle de over 200 passasjerene om bord, langt unna sin opprinnelige kurs, har flere nye teorier om hva som har skjedd dukket opp i mediene.

Blant de mulige årsakene internasjonale eksperter peker på finner man brann om bord, selvmord og kapring.

Malaysiske myndigheter holder sin daglige oppdatering om søket etter flyet klokken 10.30 onsdag formiddag.

Søk etter savnet fly

Et P3 Orion-fly tar av fra RAAF Pearce flystasjon, 35 kilometer nord for Perth, for å være med på søket etter det savnede flyet.

Foto: RICHARD WAINWRIGHT / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt