Barndomsvenner av Janukovitsj til NRK: – Han er en helt, han er vår!

Jennakievo/Ukraina (NRK.no): Viktor Janukovitsj var en gang bare en fattig gutt fra landsbygda øst i Ukraina. Barndomsvennene beskriver ham som stille, snill og drømmende.

Lørdag så vi luksusen i Viktor Janukovitsj presidentpalass utenfor Kiev. I dag skal vi se hva slags forhold Janukovitsj vokste opp under. Vi har møtt mange som kjente Janukovitsj den gangen han var en fattig gutt fra landsbygda øst i Ukraina.

SE VIDEO: Lørdag så vi luksusen i Viktor Janukovitsj presidentpalass utenfor Kiev. I dag skal vi se hva slags forhold Janukovitsj vokste opp under. Vi har møtt mange som kjente Janukovitsj den gangen han var en fattig gutt fra landsbygda øst i Ukraina.

Man kommer ikke lengre unna den siste tidas dramatikk i Kiev enn til byen Jennakievo helt øst i Ukraina. Her vokste Ukrainas tidligere president opp alene sammen med bestemoren sin etter at moren døde og faren fikk ny kone.

De var svært fattige og den unge Viktor Janukovitsj skal ha sagt at hans største mål i livet var å komme seg ut av fattigdommen. Han klarte det og for mange her er han en stor helt.

– Han er ikke bare en helt, men også et godt menneske. Han er den mest moderne og hyggelige mannen jeg har møtt, sier Olga Nikifermovna til NRK.

76- åringen har bodd her hele livet og husker den lille gutten godt.

– Han var en veldig fin gutt. Han hjalp alle, forteller hun.

– En av oss

I det lille nabolaget kjenner alle hverandre.

– Vi spilte fotball sammen. Han lærte meg å spille sjakk, forteller Anatolij Ivanovitsj og smiler.

At den tidligere lekekameraten skulle bli Ukrainas president hadde han aldri trodd, men i likhet med resten av nabolaget er han glad for at det var den veien det gikk.

– Han er vår. Vår helt fra vårt Jennakievo og fra vårt nabolag. Han vokste opp her og kom fra en fattig familie. Han er en av oss, sier Alina Mikhailovna stolt.

Stilleste gutt i klassen

Ikke langt unna nabolaget ligger skolen Viktor Janukovitsj gikk på. NRK møter Lidia Nesgerovna som gikk i samme klasse.

– Han var alltid ordentlig. En stille og rolig gutt. Ikke som de andre barna som løpte og skrek, forteller hun.

Hun legger til at han ofte satt med hånda mot kinnet og drømte.

– Kanskje han drømte om å bli president, sier Nesgerovna.

Viktor Janukovitsj

Viktor Janukovitsj forlot hovedstaden kort tid etter å ha signert en avtale med opposisjonen etter press fra flere EU-utenriksministre. Arkivbilde.

Foto: Andriy Mosienko / AP

Barndomshjem og karriere i ruiner

President ble han, men det gikk ikke på første forsøk. Under Oransjerevolusjonen i 2004 måtte han si fra seg presidenttittelen på grunn av valgfusk. I 2010 tok han revansj da han vant presidentvalget foran Julia Timosjenko.

Nå er det igjen et sceneskifte i ukrainsk politikk etter at Janukovitsj i all hui og hast forlot Kiev i går, etter at demonstranter har krevd hans avgang siden november.

Da de samme demonstrantene viste frem huset hans i går, fikk verden se hvordan han har bodd de siste årene.

Det er et stykke fra den luksusen og til barndomshjemmet i Jennakievo som ligger i ruiner. I ruiner ligger nok kanskje også den politiske karrieren til den lille gutten som en gang vokste opp her.

Ukrainas avsatte president levde i et palass.

SE VIDEO: For første gang siden den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj tok over landeiendommen med statens midler, kunne folk flest se hvordan han hadde levd et liv i luksus i et land der rundt en tredel av befolkningen befinner seg under fattigdomsgrensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt