Hopp til innhold

Janukovitsj brente dokumenter før han rømte

KIEV (NRK): I båthuset til Viktor Janukovitsj ligger bevis på at den tidligere presidenten kan ha kjent til vold mot journalister, og at det enorme palasset like utenfor hovedstaden er betalt med statlige midler.

Brente papirer fra Janukovitsj´hus

BRENT BEVIS: Før Ukrainans avsatte president Viktor Janukovitsj flyktet, forsøkte han å brenne bevis han hadde samlet i sin luksusvilla med utrydningstruede dyr.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

En halvtime utenfor Ukrainas hovedstad Kiev ligger luksushusene tett. Her ved bredden av Kiev-sjøen trakk de seg tilbake bak veisperringer og høye murer. Her levde og lever Ukrainas økonomiske elite.

Her bodde også Viktor Janukovitsj frem til han rømmet byen fredag kveld.

På et område som nesten et like stort som fyrstedømmet Monaco levde han et skjermet liv sammen med utrydningstruede dyr og i overdådig luksus.

Området var tidligere et rekreasjonssted for sovjet-pamper og et vernet naturreservat, men for fem år siden tok Janukovitsj over hele landeiendommen med statens midler, og fullførte privatiseringen av området som han hadde startet noen år før.

Da ble de gamle husene fra Sovjet-tiden revet og omgjort til et enormt parkområde med blant annet golf- og tennisbane.

Brent og dumpet i sjøen

Midt i parken ligger det som kan være verdens største trebygning, men siden Janukovitsj nektet å la Guinness rekordbok besøke stedet, står det ikke i noen rekordbøker.

I dag ble det åpnet for publikum for første gang, og det var ikke alt som tålte dagens lys.

I båthuset nede ved sjøen lå det dokumentasjon som fikk de ukrainske journalistene til å jobbe på høygir.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dokumenter

Tusenvis av ark var dumpet i sjøen før den tidligere presidenten flyktet fra villaen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Foran dem lå alle bevisene og dokumentasjonen de har lett etter. Ark på ark, dokument etter dokument med regninger, giroer og etterretningsrapporter. Noe forsøkt brent, noe gjennomvått etter at det ble dumpet i sjøen utenfor det store bryggeanlegget.

– Det beviser at Janukovitsj var korrupt og at han kjente til volden mot kritiske journalister, sier den ukrainske journalistene Andrej til NRK, mens han full av begeistring fortsetter å bla i den endeløse mengden papir, som ligger på en stor presenning midt i rommet.

Ved siden av står luksusyachter, hydrofoner og en gigantisk campingvogn.

Kartla journalister

I årevis har Ukrainas president blitt beskyldt for å berike seg selv og sine nærmeste av statens penger. Spesielt har mange pekt på hans gigantiske palass er blitt betalt med skattebetalernes penger. Like lenge har Janukovitsj nektet.

Nå kan beviset ligge på gulvet i et båthus.

Der lå det også detaljerte beskrivelser av ukrainske journalister som har vært kritiske til Janukovitsj.

Bilder av journalister som har blitt banket opp sammen med forklaringer på hvilke biler de kjørte, når og hvor de jobber.

Dette kan også tyde på at mannen som fredag kveld forlot Kiev har visst mer enn han tidligere har villet innrømme.

Lørdag var det ikke kjent hvor den avsatte presidenten befinner seg. Ifølge Reuters skal en opposisjonspolitiker ha sagt at Janukovitsj skal ha forsøkt å flykte til Russland, men at han ble stanset av det ukrainske grensepolitiet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ivan og Sergei

For fire dager siden stod 28 år gamle Ivan (t.h) på barrikadene like ved parlamentet, så smalt det. Kameraten Sergei sloss også i gatene.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Bygget på stjålne penger

Den nye makten inntok i dag for første gang området som heter Mezhyhiriya, og mange av dem hadde slåss hardt og ofret mye for å kunne stå på plenen foran det gigantiske trepalasset.

For fire dager siden stod 28 år gamle Ivan på barrikadene like ved parlamentet, så smalt det.

– Jeg husker ikke akkurat hva som skjedde. En granat eksploderte like ved der jeg stod, og alt ble svart. Da jeg våknet til meg selv igjen stod en gjeng politifolk over meg og slo alt de kunne, forteller Ivan Ozogan til NRK mens han viser frem den bandasjerte armen.

I den andre holder han det ukrainske flagget. Ved siden av Ivan står kameraten Sergi som også var ved hans siden den 18. februar.

– Vi klarte til slutt å få bort politifolkene, og bar ham opp i en leilighet like ved. Der gjorde vi enkle inngrep og bandasjerte benet og armen hans. Vi ønsket ikke å ta Ivan med på et sykehus, for vi fryktet politiet ville finne ham, sier Sergi Ozogan som er den av de to som har mest på hjertet.

– Det er helt utrolig å være her nå bare dager etter at vi sloss gate for gate inne i Kiev, men alt det vi ser her er bare en tidel av det Janukovitsj eide, og alt er bygget med våre stjålne penger, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Janukovitsj´dokumenter

Bilder av journalister som har blitt banket opp sammen med forklaringer på hvilke biler de kjørte, når og hvor de jobber ble funnet på området.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Privat dyrehage med utrydningstruede dyr

Vi står på trappen foran det det som var privatboligen, en bolig med dører til svimlende en halv million kroner stykket og lysekroner til rundt en million kroner. I et land der rundt en tredel av befolkningen befinner seg under fattigdomsgrensen.

En gjennomsnitts månedslønn for et parlamentsmedlem, som Janukovitsj var før han ble president, ligger på rundt 14.000 kroner.

Med den inntekten måtte han spart hele sin inntekt i tre år bare for å få råd til en dør i sitt enorme palass, som han fikk bygget i løpet av sine første år som president.

Bare noen meter fra huset og oppe på en liten fjellknaus hadde Janukovitsj sin private dyrehage. Der blant annet fredede dyr og kenguruer er innesperret.

På den andre siden av huset er en 18-hulls privat golfbane som visstnok franske eksperter skal ha fått et sted mellom 15–20 millioner kroner for å tegne og bygge.

– Jeg håper de nye politikerne ikke vil gjøre som de gamle og stikker pengene i egne lommer. Nå er det på tide at folket får bestemme, sier Sergi.

Begge de to vennene er enige om en ting.

– Vi håper ikke vennene våre døde forgjeves, for dette som vi bygger nå det skal vare.

Janukovitsj palass

Midt i parken ligger det som kan være verdens største trebygning, men siden Janukovitsj nektet å la Guinness rekordbok besøke stedet, står det ikke i noen rekordbøker.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt