NRK Meny
Normal

– Gaddafis sønn angripes i fengsel

Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam skal ha blitt angrepet i fengsel i Libya. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) krever ham utlevert.

Saif al-Islam

ICC krever Muammar Gaddafis sønn utlevert.

Foto: Paul Hackett / Reuters

Siden november i fjor, da Gadaffis sønn ble tatt til fange, har libyske myndigheter og ICC kranglet om hvem som skal føre rettssaken mot ham.

Saif al-Islam er anklaget for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med undertrykkingen av opposisjonens protester.

ICC mener han burde stilles for en nøytral rett i utlandet i stedet for å dømmes i Libya, der han risikerer dødsstraff.

ICC krever at de nye myndighetene i Libya respekterer forpliktelsen de har til å utlevere den etterlyste sønnen som ble pågrepet i det sørlige Libya i november i fjor.

– Holdes i isolasjon

Bortsett fra besøk fra jurister blir Saif al-Islam holdt i total isolasjon.

– Han er blitt fysisk angrepet, opplyste Xavier-Jean Keita fra ICC i en uttalelse torsdag.

Keita anklager samtidig libyske myndigheter for å ha satt til side Saif al-islams grunnleggende rettigheter.

– Saif al-Islam har også smerter på grunn av manglende tannlegebehandling. De libyske myndighetene har fullstendig ignorert hans behov for lege- og tannlegebehandling, heter det i uttalelsen.

Ingen kontakt med familien

Saif al-Islam har nå sittet innesperret i 139 dager uten å ha blitt fremstilt for en domstol. Han har heller ikke fått lov til å ha kontakt med familie og venner.

ICC mistenkte Said al-islam for å ha spilt en viktig rolle i Gaddafi-regimets angrep mot sivile i flere libyske byer mellom. Sammen med faren ble var han et viktig symbol på Gaddafi-regimet.

Saif al-Islam er Gaddafis nest eldste sønn og tilhørte farens innerste sirkel. Under krigen sto han flere ganger fram og forsvarte faren og refset NATO for bombingen av landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt