Full forvirring om Gaddafis sønn

Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam skal være tatt til fange, melder den arabiske tv-kanalen al-Arabiya. Andre melder at mannen er i ferd med å flykte sørover for å komme seg ut av Libya.

Saif al-Islam

Meldingene om Saif al-Islam er mange og motstridende dagen etter Gaddafis død. Bildet er fra Tripoli, 23. august i år.

Foto: IMED LAMLOUM / Afp

Det er full forvirring om hvor Saif al-Islam, som er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen for forbrytelser mot menneskeheten (ICC), befinner seg.

Ifølge al-Arabiya skal han ha blitt tatt i byen Zlitin. Mannen skal være såret.

Libya

Saif al-Islam er en av Gaddafis mest profilerte sønner og har ofte opptrådt på vegne av faren.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Tv-kanalen melder at overgangsrådet snart vil vise fram bilder av al-Islam.

– Så snart han er bandasjert, heter det på TV-kanalens engelske nettside.

Kildene til tv-stasjonen skal være en av soldatene som var med å pågripe ham, og en libysk etterretningskilde. Opplysningene om pågripelsen er foreløpig ikke bekreftet av andre kilder med førstehåndskunnskap.

Dersom det stemmer at al-Islam ikke lenger er på frifot, betyr det at alle Gaddafi-sønnene som skal befinne seg i Libya enten er døde, eller pågrepet.

Det er like fullt et faktum at det verserer mange rykter om hva som skjer med al-Islam etter at Muammar Gaddafi ble drept i går.

Al-Islam er Gaddafis nest eldste sønn, og var av mange regnet som Muammar Gaddafis mulige arvtaker.

– På flukt sørover

Tidligere i dag ble det meldt at al-Islam var på flukt sørover fra Sirte, mot grensen til Niger, ifølge en talsmann for overgangsrådet.

Abdul Majid Mlegta fortalte nyhetsbyrået Reuters at al-Islam trolig reiste i en konvoi med tre pansrede kjøretøy for å prøve å flykte fra Det nasjonale overgangsrådets styrker som i går tok over Sirte og drepte hans far, Libyas eksdiktator Muammar Gaddafi.

– Vi leter etter ham. Vi har slått alarm, og soldater i området er på vakt, sa Mlegta til nyhetsbyrået.

LES: – NATO er ferdige i Libya

– På sykehus

Men nyhetsbyrået AP melder at Saif al-Islam skal befinne seg på et sykehus i Zlitan, ifølge en libysk militær talsmann. Han skal være kritisk skadet.

Libyas justisminister Mohammad al-Alagi har også sagt at at Saif al-Islam var såret i beinet og brakt til sykehus.

Overgangsrådet bekreftet tidligere fredag overfor nyhetsbyrået AP at han er på et sykehus og skal være kritisk skadet, men ifølge AP er det ikke beinet som er skadet.

– Han har mistet hånden. Han lider, sier general Ahmed Omar Bani til AP.

Også britiske ITV har tidligere sitert kilder i Det nasjonale overgangsrådet som hevder al-Islam er hardt skadet, har mistet hånden og kan dø av skadene.

I 15-tiden fredag meldte Sky News at han derimot skal befinne seg nær den algeriske grensebyen Ghat.

Torsdag meldte TV-kanalen Al Jazeera meldte at han var blitt tatt til fange i Sirte, og forvirringen om al-Islam er dermed total.

LES: Glade mennesker fyller gatene

LES: «Den gale hunden i Midtøsten»

Var arvtaker til makta

Saif al-Islam er en av Gaddafis mest profilerte sønner og har ofte opptrådt på vegne av faren. Da Gaddafi fremdeles satt ved makten, ble hans nest eldste sønn ved flere anledninger omtalt som en mulig arvtaker.

Sky news melder fredag at al-Islam for ti dager forsøkte å forandle frem en avtale med overgangsrådet på vegne av faren.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte i mai en arrestordre mot både Muammar Gaddafi og sønnen Saif samt sjefen for Libyas etterretningsorganisasjon, Abdullah al-Senussi. De ble alle anklaget for forbrytelser mot menneskeheten.

Gaddafi-sønnene Mohammed og Hannibal skal ha flyktet til Algerie. Mutassim Gaddafi skal også ha blitt drept torsdag, melder Reuters.

Gaddafi hadde totalt åtte barn.

LES: Spørsmål og svar om Libya

SISTE NYTT

Siste nytt