Hopp til innhold

Massakrer herjer Nigeria: – Folk blir slaktet som kyr

Nigerianske journalister og aktivister fortviler over at regjeringen sitter hjelpesløs og ser på at terrorgruppen Boko Haram slakter sivile i en rekke angrep på landbyer i den nordøstlige delen av landet.

Boko Haram herjer i Nigeria

Siden juli 2009 har antatte medlemmer fra Boko Haram drept over 1 600 kristne og muslimske sivile i ulike deler av landet.

Foto: AFP/News Agency of Nigeria

Torsdag var nok en blodig dag for befolkningen i den nordøstlige delen av Nigeria. 13 personer ble drept mens de sov i hjemmene sine i en landsby i Plateu i det sentrale Nigeria, melder AFP. Ni av de drepte var barn. Det brutale angrepet skjer dagen etter at minst 60 personer ble drept i byen Bama i staten Borno.

– Vi forsøker å få en oversikt over ofrene. Det er mest sannsynlig at dødstallet kommer til å øke, sier Lawal Tanko, politimester i Borno til det franske nyhetsbyrået AFP.

Terrorgruppen Boko Haram mistenkes for å stå bak angrepet. De væpnede mennene skal ha skutt mot en skole og forsøkt å tenne på en rekke bygninger i byen Bama.

Ofrene ble skutt eller brent, forteller lokale kilder.

– Folk blir slaktet som dyr og det virker som ingen bryr seg. Ofrene for massakren i Borno er mennesker, akkurat som oss. De er fanget i kryssilden på en konflikt som de ikke har skyld i, sier journalist Sam Hart til NRK.

– Folk bryr seg ikke

Sam Hart, journalist

Sam Hart vil at flere skal få med seg massakrene som blir utført i hans hjemland.

Foto: Privat

Den nigerianske journalisten er bosatt i hovedstaden Abuja, men har fulgt aktivt med på det som har skjedd i den nordøstlige delen av landet.

Sammen med noen engasjerte venner, har Hart laget hashtagen #BornoMassacre på Twitter, for å skape mer oppmerksomhet rundt situasjonen i landet.

– Det bor over 170 millioner mennesker i Nigeria. Kun et fåtall, fire millioner, av disse bor i Borno-staten. Folk bryr seg ikke fordi det ikke påvirker oss direkte. Nasjonen bør stoppe opp og se at det er full krise i Borno, sier Hart på telefon fra Abuja.

– Vi er alle involvert, selv om vi ikke kjenner noen av ofrene personlig. Det handler ikke om familietilknytning, stammetilhørighet eller religiøs samhold. Det handler om medmenneskelighet, sier Hart.

– Det har ikke kommet noen uttalelser fra presidenten som forsikrer folk at de har kontroll over situasjonen. Det har heller ikke kommet noen kondolanse fra presidenten til ofrene, sier Hart.

Han håper at oppmerksomheten skapt gjennom Twitter-hashtagen #BornoMassacre og mediedekningen, vil tvinge landets myndigheter til å handle raskere.

(Artikkelen fortsetter etter tweeten)

Laster Twitter-innhold

– Det lå flere lik i gatene

Freelancejournalisten Ahmed Rufai er en av de som gjennom helgen har tvitret flittig om situasjonen i Borno.

– Mitt håp er å fange oppmerksomhet til folk, og dermed få regjeringen til å få en slutt på massakren, sier Rufai.

– Mange i Nigeria er ikke klar over hva som skjer. Det er nesten ingen medier tilstede i området. Mye av informasjonen som jeg har fått, er gjennom venner som bor i Borno-staten, sier han til NRK.

Ahmadu Jirgi er en venn av Rufai. Han er på besøk hos familien i byen Maiduguri, 70 kilometer unna Bama, hvor onsdagens massakre fant sted.

– Jeg pleide å besøke besteforeldrene mine i Bama da jeg var yngre. Gaten i det nabolaget hvor jeg lekte med vennene mine, har blitt totalt rasert av terroristene, sier Jigri.

– Min venn som befant seg i Bama under massakren, fortalte meg at han så flere lik i gatene. Noen var skutt, mens andre hadde fått halsen skjært over, forteller han.

(Artikkelen fortsetter etter tweeten)

Laster Twitter-innhold

– Ikke en kamp om religion

Ahmed Rufai

Ahmed Rufai håper på en snarlig slutt på volden som preger deler av Nigeria.

Foto: Privat

Boko Haram har gjentatte ganger angrepet politifolk, kristne sivile, skoler, universiteter og andre institusjoner i den nordøstlige delen av landet.

Organisasjonen står for en fundamentalistisk tolkning av islam og ønsker å innføre en «ren» islamsk stat styrt av sharialover.

– Noen vil påstå at Boko Haram fører en «hellig krig» mot kristne. Er dette en konflikt basert på religion?

– Mange muslimer har også blitt utsatt for Boko Harams ugjerninger. De påstår at de kjemper en hellig krig for å sikre islamiseringen av Nigeria. Hvordan kan de samtidig drepe sine egne trosfeller? Det gir ikke mening, sier Sam Hart, som selv er kristen.

Ahmed Rufai sier Boko Haram består av terrorister som ikke tar hensyn til noen.

– De bomber kirker og mosker. De har drept kristne og muslimer, rike og fattige. Selv kvinner og barn. De bryr seg ikke, sier Rufai.

Blodig statistikk

Gårsdagens angrep følger en lang rekke av blodige angrep på sivile nordøst i Nigeria. I helgen ble over hundre mennesker drept i den hovedsakelig kristne landsbyen Izghe.

12. februar drepte Boko Haram 51 personer i byen Konduga nordøst i Nigeria. Terroristene angrep byen, brant flere hus og tok også 20 unge jenter som gisler.

Siden juli 2009 har de drept over 1 600 kristne og muslimske sivile i ulike deler av landet, inkludert de nordlige delstatene Borno, Yobe, Katsina, Kaduna, Bauchi, Gombe og Kano – samt delstatene Abuja, Kaduna og Plateau i Sentral-Nigeria.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt