Hopp til innhold

Den tause terroristen i Nigeria

Han kaller seg emir og holder til en kjeller nord i Nigeria, som ingen vet riktig hvor er. Men han holder på å rive landet i stykker med sin terror.

Abubakar Shekau, angitt leder av Boko Haram

Det eksisterer få bilder av Abubakar Shekau. Dette stammer fra hans første video, som han kalte: En beskjed til president Goodluck Jonathan.

Foto: - / Afp

Kommentar: Tomm Kristiansen
Foto: NRK

Få steder blir volden verre enn i Nigeria.

Muslimer brenner kirker, ungdom stikker med kniv i gatene, selvmordsbombere på motorsykkel driver dødstallet opp i hundrevis, stundom tusenvis.

Det kan utløses av en uheldig avisartikkel eller fortauskonflikt, men nesten aldri av den offentlige debatt og politiske beslutninger.

Er det religion? Etnisk tilhørighet? Eller kanskje arbeidsløshet?'

Terrorettersøkt = hederstegn

I Maiduguri, hovedstaden i delstaten Borno, sitter en 34 år gammel stille mann.

Ingen vet riktig hvor han bor, han holder seg bedre skjult enn Osama bin Laden gjorde. Han har samme hensikter som sitt forbilde fra 9/11.

Abubakar Shekau går alltid i skuddsikker vest. Det finnes noen få bilder av ham, alltid med et maskingevær i bakgrunnen. Og et hodeplagg.

Venner sier han er stille og fryktsom. Han kan ikke engelsk, derimot arabisk, kanuri og hausa.

Abubakar Shekau, antatt leder av Boko Haram

Abubakar Shekau og hans menn sprer skrekk blant sine landsmenn.

Foto: - / Afp

Han leder Boko Haram, og kan nikke fornøyd til de siste rapportene han har fått: 640 mennesker drept hittil i år.

Det skal bli flere, bare han får beholde sine menn.

Denne uka ble tre av dem stemplet som terrorettersøkte av USA. Det er et hederstegn.

Men Shekau samler ikke folket, knapt en gruppe. Han holder ikke taler, han snakker knapt. Bare ved ett tilfelle har han snakket til offentligheten.

Han sendte ut en video, slik bin Laden også gjorde, med et budskap: «Jeg liker å drepe, enhver som Gud ber meg drepe. Jeg dreper dem som kyllinger og geiter.»

Einstøingen mot Vesten

Abubakar studerte teologi. Medstudentene husker ham som stille, men de som fulgte ham tettere så mer enn den tause imamstudenten.

Han var sammensatt, snakket i uklare vendinger, en fryktsom einstøing. Intellektuell, men også en gangster. Mer og mer ble han en ytterliggående muslim, og endte i fanget til Muhammad Yusuf.

Denne mannen hadde dannet en bevegelse, Boko Haram. De skulle først og fremst protestere mot utviklingen i Nigeria, det vil si vestliggjøringen. For alt som ikke var muslimsk, var vestlig.

Hvilket landets kristne innbyggere syntes var rart. De følte seg ikke spesielt vestlige, de var fullblods afrikanere. Men Boko Haram betyr «Vestlig utdannelse er synd».

Vold er veien, og slik døde stifteren av bevegelsen. Yusuf ble arrestert under et av de mange blodbad, og ble drept i arresten. Shekau var den som overtok, både bevegelsen og den ene kona til Yusuf.

Fattigdommen som lunte

Nigerias 160 millioner mennesker kan deles i to: muslimer i nord, kristne og animister i resten av landet. Bortsett fra at kristne også finnes i nord.

Når kristne antenner og angriper muslimers forretninger og hjem, er det ikke i protest mot sharialovene. Og når kirkenes bombes, sprenges og settes i fyr, så er det ikke for å bekjempe kristendommen.

De kristne, som av ulike grunner har havnet i nord, er vanligvis bedre stilt. Det danner et klasseskille og det skaper konflikt. Kirken er derfor ikke symbol for en tro, når en selvmordsbomber kjører inn kirkedøra under gudstjenesten, men en protest mot «de som har alt».

Frustrert ungdom uten utdanning og arbeid er en lett antennelig vare. Jeg har truffet dem i opprørsbyen Kaduna. De løp ut i gatene med masjete og hugg ned forbipasserende.

Det var i protest mot kvinner i krenkende antrekk eller muslimers manglende framgang eller at Miss World ble arrangert i Nigeria under Ramadam. Mer enn ett tusen lik lå slengt i gatene etter at ungdommen trakk seg tilbake.

Deretter gikk de til stemmeurnene og valgte inn den mest populære kandidaten fra området, en kristen kvinne.

(Kommentaren fortsetter under bildet.)

Barn ved Maiduguri Experimental School i Nigeria

Disse jentene ved Maiduguri Experimental School, i byen hvor Boko Haram ble dannet, fikk skolen sin brent ned. Vestlig utdanning er synd, og utdanning for jenter er synd ifølge ekstremistgruppen.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

Nå bruker Boko Haram denne frustrerte ungdomshorde i et rent religiøst spill; angrip dem som står i veien for islam, de som stenger mulighetene for å gjøre sharia til Nigerias rettssystem.

Den velutdannede tause mann i en kjeller i Maiduguri vet også at folkets mangel på utdanning gjør dem til sårbare ofre for et enkelt og vulgært budskap. Kvinnene blir frarådet å ta poliovaksine. Det er Vestens forsøk på å gjøre dem sterile, så de ikke lenger kan få barn. Slik prøver de kristne å utrydde muslimer.

Denne kampanjen er en av årsakene til at FN ikke vil makte å utrydde polio innen årets utløp, som planlagt. De trenger noen år til, og ro i Nord-Nigeria.

Sammen mot volden

Boko Haram er ikke likevel ikke gatemobbens kommandosentral, ei heller folkemøtenes arrangør.

Shekau har en løst sammensatt milits. Det er ikke han som rapporterer til gruppene, det gjør de tre menn som nå har havnet på USAs terrorliste.

Ingen kan spore kommandoene tilbake til Shekaus kjeller. Hans terrorister vet hva de skal gjøre, og blir selv enige om når og hvor og hvordan. Selv ser han seg som en åndelig leder, en imam.

Men det gjør ikke Nigerias ledende muslimer. De tar avstand fra ham, både etisk og teologisk. Abubakar Shekau lærer ikke islam, slik den framstår i Koranen.

Det er forresten betegnende for situasjonen i Nigeria at biskoper og imamer jevnlig kommer sammen for å drøfte landets viktigste problem, volden. De er alle bekymret over hvordan ytterliggående grupper bruker religion for å styrke sin argumentasjon og innflytelse.

Kristne har stilt seg opp som en skjold av kjøtt og blod når muslimer har holdt sine fredagsbønner, og muslimer har gjort det samme for kristne på søndager.

Både kristne og muslimer har også gått i samme demonstrasjonstog og deltatt i samme streik mot regjeringens vedtak om å fjerne oljesubsidiene. Landets økonomiske vanskeligheter rammer dem alle.

Mangelen på penger – og selvrespekt

Men hvorfor klarer ikke regjeringen å stanse en løst organisert bygerilja som Boko Haram?

Observatører sier det viser hvor svakt etterretningen, politiet og de militære står. Kanskje skyldes det også at tjenestemenn lett blir en del av konflikten, de tilhører den ene eller annen gruppe. Det skyldes også at Boko Haram vanskelig kan identifiseres. De er dessuten dyktige, de endrer stadig strategi.

Akkurat nå er kampen mot Boko Haram en sak for politi og forsvar.

Men dypest sett er ikke årsaken til Nigerias vold at det finnes ytterliggående religiøse grupper. Det er, igjen, fattigdommen. Det er den som dypest sett er årsaken til at folk ikke får utdanning og selvrespekt, jobb og inntekt.