– Fløy farlig lavt for å ikke bli oppdaget

En malaysisk avis hevder at Malaysian Airlines-flyet fløy så lavt som 1500 meter over bakken for å unngå å bli oppdaget.

MALAYSIA airlines MH370 savnet fly

Malaysia Airlines-flyet kan ha skjult seg for radaren over Bengalbukta.

Foto: STRINGER / Reuters

Den regjeringsvennlige malaysiske avisen New Strait Times skriver mandag at etterforskere som analyserer det savnede flyets flydata mener at den 200 tonn tunge Boeing-maskinen gikk ned og fløy så lavt som 1500 meter (rundt 5000 fot) over bakken for å unngå å bli oppdaget av radar etter at det ble styrt vekk fra sin opprinnelige rute til Beijing.

– Tyder på kapring

Malaysiske myndigheter opplyste lørdag at etterforskningen tyder på at det savnede passasjerflyet fra Malaysia Airlines ble kapret. Ifølge Malaysias statsminister tyder flyets bevegelser på at det var en bevisst handling fra noen om bord i flyet.

Da ble det klart at etterforskningen nå har fokus på mannskap, passasjerer og bakkepersonell, spesielt etter nye opplysninger søndag om at piloten på Malaysia Airlines MH370 sa god natt til flygelederne etter at deler av kommunikasjonssystemet allerede skrudd av.

Han hadde enten slått av flyets radar og transpondere da han sa god natt til malaysiske flygeledere, eller så har han gjort det under tvang fra flykaprerne, opplyste Malaysias samferdselsminister, ifølge The Telegraph.

– Utnyttet flytrafikk

Nå hevder New Straits Times at etterforskere i tillegg mener at flyet kan ha skjult seg for radaren ved hjelp av en lavflygingsteknikk kalt «terrain masking» da det fløy over Bengalbukta den dagen det forsvant.

LES OGSÅ: Dette er teoriene om flymysteriet
LES OGSÅ: Her kan flyet ha beveget seg
LES OGSÅ: – Flyopplært kinesisk passasjer etterforskes

Etterforskerne ser nå på muligheten for at den som fløy flyet utnyttet den travle flytrafikken over Bengalbukta på det tidspunktet og holdt seg til en kommersiell rute for å unngå mistanke.

– Personen som kontrollerte flyspakene har solid avionikk- og navigasjonskompetanse og etterlot ikke spor. Flyet passerte lavt over Kelantan (delstat i Malaysia red.anm.), forteller en anonym regjeringskilde til New Strait Times.

Mistenker terrorcelle

Flyet var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing da det forsvant forrige lørdag.

Kommunikasjonsutstyret om bord i Malaysia Airlines-flyet ble slått av da flyet var like ved Malaysias østkyst.

Flyet snudde deretter vestover og forsvant ut av Sør-Kina-havet.

Malaysia har bedt en rekke land, deriblant USA, Kina og Frankrike om ytterligere satellittinformasjon om flyet, og en teori om at en malaysisk terrorcelle står bak forsvinningen av det savnede flyet blir nå etterforsket.

– Bisart om det bare er styrtet

I går uttalte leder i Norsk Flytekniker Organisasjon, Roger Handeland, til NRK at flyet kan ha landet på et hemmelig sted.

Tidligere sikkerhetssjef John Lindsay er av dem som også fremmer denne teorien.

– Dette virker å være en nøye planlagt kapring. Derfor ville det være bisart om man går tom for drivstoff eller krasjer det anonymt i et av verdenshavene eller på et ukjent sted uten å fremme noe poeng ved det, sier Lindsay til Sky News.

Han mener signaler sendt fra flyet indikere at det kan stå på bakken.

– Det er en mulighet eller kanskje en sannsynlighet for at flyet er på bakken og sender disse signalene, uttaler Lindsay.

Laster kart, vennligst vent...

NYE LETEOMRÅDER: Tidligere søk i Sør-Kinahavet og Malakkastredet er nå avsluttet. På lørdagens pressekonferanse opplyste statsminister Najib Razak at satellittopplysninger plasserer flyet i to mulige korridorer. Klikk på det interaktive kartet for mer informasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt