Hopp til innhold

– Et svar fra IS på den politiske utviklingen i Irak

Terrororganisasjonen IS sto bak angrepet som drepte minst 76 mennesker og såret over 200 på et marked i Bagdad i dag. – Dette er et svar fra islamistgruppen på den politiske utviklingen i Irak, sier forsker Cecilie Hellestveit.

MIDEAST-CRISIS/IRAQ-VIOLENCE People carrying the body of a victim who was killed at the site of a truck bomb attack at a crowded market in Baghdad

Et av ofrene for bomben fraktes bort fra Jameela-markedet i Bagdad

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Kjølebilen fullastet med sprengstoff kjørte inn på Jameela-markedet i Bagdad i morges. Kort tid etter ble bomben detonert. Vitner forteller at det var blod og kroppsdeler overalt. Minst 76 mennesker ble drept i den voldsomme eksplosjonen. Over 200 er såret, opplyser lokale politikilder.

Bare noen timer senere gikk terrororganisasjonen IS ut og sa de sto bak angrepet.

Cecilie Hellestveit ekspert folkerett og Midtøsten

Seniorrådgiver Cecilie Hellestveit, ILPI

Foto: Privat

– Dette angrepet er et svar på de politiske endringen i Irak, sier Cecilie Hellestveit som er seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute i Oslo.

Myndighetene i Bagdad har endret landets styresett fra å være basert på religion til en mer politisk orientert modell. Dette er trolig noe IS forsøker å angripe.

Ved å utføre slike angrep forsøker de å hente frem dynamikken fra den irakiske borgerkrigen i 2005 der sunnimuslimer kjempet mot sjiamuslimer, sier Hellestveit.

Jameela-markedet ligger i Sadr, en bydel hovedsakelig befolket av sjiamuslimer. Også under borgerkrigen i 2005 var dette en bydel som ble rammet av mange angrep. Hellestveit tror dagens angrep kan være starten på en større IS-offensiv mot den Irakiske hovedstaden.

– Hvis IS bestemmer seg for å innlede en sekterisk offensiv mot Bagdad, så vil situasjonen bli langt mer kritisk enn det vi har sett hittil, sier Hellestveit.

Angrepet mot Jameela-markedet er det foreløpig siste i en rekke av angrep mot Bagdad og områdene rundt hovedstaden. Disse angrepene har skapt betydelig uro i Irak og har også bidratt til å forsterke de religiøse motsetningene blant sjia- og sunnimuslimer. Den amerikanske generalen Raymond Odierno, som var USAs øverstkommanderende i Irak frem til 2010, sa i går at han frykter en deling av landet.

– En forsoning mellom sjia- og sunnimuslimer blir vanskeligere for hver dag som går. Irak kan komme til å se annerledes ut i fremtiden.

Minst 60 drept og over 200 skadet etter at bilbombe eksploderte på marked i Bagdad

Dreier fokus

IS forsøker nå å utnytte splittelsen i den Irakiske befolkningen. Samtidig kan angrepene mot Bagdad også være en reaksjon på det sterke presset organisasjonen er under i Syria.

USA har skalert opp sine luftangrep mot IS-mål, samtidig har Tyrkia blitt med i kampen mot organisasjonen. Ifølge Hellestveit kan også det forklare offensiven i Irak.

– IS har hele tiden fungert slik at når organisasjonen har kommet under press i Irak har de dreid fokus mot Syria. Når presset har økt der, har de dreid aksjonene sine tilbake Irak, sier Hellestveit.

– IS har en fordel ved å operere i to land samtidig. Det varier veldig hvor de utsettes for press.

Les også: IS struper vannet til bøndene

SISTE NYTT

Siste nytt