Hopp til innhold

– Et godt varslet politisk jordskjelv

Sverigedemokraterna har blitt Sveriges nest største parti, ifølge TV4. Det er et godt varslet politisk jordskjelv, sier ekspert på høyrepopulistiske bevegelser i Europa.

Jimmie Åkesson

NEST STØRST: Leder Jimmi Åkesson og Sverigedemokraterna er Sveriges nest største parti, ifølge målinger fra svensk TV4.

Foto: Rickard Nilsson/tt / NTB scanpix

– Dette viser bare at Sverige blir som alle andre land hvor denne type partier ligger mellom 15 og 20 prosent, sier Anders Ravik Jupskås, nestleder for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo og ekspert på ytre høyre-bevegelser i Europa.

Sverigedemokraterna har gått forbi Høyres søsterparti Moderaterna og blitt Sveriges nest største parti, viser en gjennomgang av flere meningsmålinger svensk TV4 har gjort. Jupskås mener at Sverige hittil har vært et unntak fra resten av Europa når det gjelder oppslutning til partier på ytre høyre, men at det nå er slutt:

– Det er et godt varslet politisk jordskjelv som endrer partipolitikken og sannsynligvis den svenske innvandringspolitikken, sier Jupskås.

Innvandring viktigere for svenske velgere

Årsaken mener han skyldes tunge samfunnsendringer, ikke minst økt motstand mot innvandring.

For antall svensker som sier at innvandring er et av de viktigste samfunnsproblemer, har nærmest eksplodert de siste årene.

I 2011 sa 14 prosent at innvandring var et av de viktigste samfunnsspørsmål, mens det i 2016 var 45 prosent som mente det samme, ifølge undersøkelser fra det svenske SOM-Institutet i Göteborg.

– Flyktningkrisa og også terrorangrepet på Drottninggatan i 2010 var noen av årsakene, sier Jupskås.

Bombeangrepet i Stockholm i 2010 der en mann skal ha sprengt seg selv til døde, ble sett på som det første terrorangrepet i Skandinavia.

Hvite menn

Det er stort sett de samme velgergruppene som stemmer på Socialdemokraterna som de som søker mot ytre høyre-partier i andre land:

– Det er de hvite menns parti, folk i forsteder og grisgrendte strøk og særlig i Sør-Sverige står Sverigedemokraterna sterkt. Partiets velgere har også lav tillit til etablerte medier, sier Jupskås.

Sverigedemokraterna har vært utestengt fra samarbeid med de andre partiene pga. sin fortid med røtter i høyreekstreme bevegelser.

Flere har blitt ekskludert fra partiet etter anklager om forbindelser til rasistiske og nynazistiske grupper og antisemittiske uttalelser.

Partiet har prøvd å rydde opp og moderere seg på lik linje med Nasjonal Front i Frankrike:

– Parallellen til Frankrike er slående på flere måter. Partieliten har klart å framstå stuereint. Den største trusselen kommer innenfra og fra folk på grasrota som kommer med ytringer som ikke er i tråd med partiets mer akseptable holdninger i offentligheten, sier Jupskås.

Døra på gløtt

Det siste året har flere partier åpnet døra på gløtt for Sverigedemokraterna.

Det største borgerlige partiet, Moderaterna, som sliter kraftig med velgeroppslutningen, sa for første gang i januar at de åpner for at den borgerlige alliansen skal overta regjeringsmakten med budsjettstøtte fra Sverigedemokraterna, skrev Aftonbladet.

 Anna Kinberg Batra, leder Moderaterna

SAMARBEID: Moderaternas leder, Anna Kinberg Batra, åpner døra på gløtt for Sverigedemokraterna.

Foto: BERTIL ERICSON / TT / NTB scanpix

Det er svært omstridt i Sverige og flere analytikere mener også at det vil føre til kaos på borgerlig side.

– Når det åpnes for et slikt samarbeid, vil tyngdepunktet i svensk politisk skyves drastisk mot høyre, sier Jupskås.

Les også: Sverigedemokraterna: – Trump har rett

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.

Donald Trump, som fortsatt sier han skal få slutt på krigen i Ukraina,

Trump snakket med Zelenskyj – lover å få slutt på krigen

Donald Trump snakket fredag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump gjentar at han vil få slutt på krigen i Ukraina.

Demonstranter utenfor det statlige TV-byrået i Dhaka, 19. juli Her står fire mennesker i forgrunnen. En av de holder armene ut, og de bærer kjepper. I bakgrunnen ser en flere demonstranter og røyk.

Opptøyene eskalerer i Bangladesh: Regjeringen innfører portforbud og setter inn militæret

Studentopptøyene i Bangladesh har så langt krevd minst 105 menneskeliv. Fredag stormet demonstrantene et fengsel i hovedstaden Dhaka, og flere statlige nettsider er blitt hacket.