Hopp til innhold

Ny måling: Sverigedemokratene Sveriges nest største parti

Sverigedemokratene har gått forbi Høyres søsterparti Moderatene og blitt Sveriges nest største parti. Det viser en gjennomgang av flere meningsmålinger som svensk TV4 har gjort.

Jimmie Åkesson fra talerstolen

NEST STØRST: Sverigedemokratenes leder, Jimmie Åkesson kan juble, for partiet er landets nest største parti på flere meningsmålinger, ifølge TV4.

Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix

På målingene fra TV4 får det høyrepopulistiske Sverigedemokratene (SD) 19,3 prosents oppslutning. Dermed er de større enn det konservative partiet Moderaterna som får 17 prosent, mens sosialdemokratene fortsatt er Sveriges største parti med 27,8 prosent.

Sverigedemokratene er kritiske til EU og ønsker en streng innvandringspolitikk. Partiet var tidligere skjøvet helt ut i kulden i svensk politikk, og ingen av de andre partiene ville samarbeide med Sverigedemokratene.

Ved valget i 2014 ble Sverigedemokratene landets tredje største parti med 13 prosent av stemmene. Siden den gang har fremgangen fortsatt for Jimmie Åkessons parti.

Nå får de altså over 19 prosent av stemmene, ifølge TV4 og er dermed landets nest største parti.

Åpner døra

Det siste året har flere partier åpnet døra på gløtt for Sverigedemokratene. Det største borgelige partiet, Moderaterna, som sliter kraftig med velgeroppsluteningen, sa for første gang i januar i år at de åpner for at den borgerlige alliansen skal overta regjeringsmakten med budsjettstøtte fra Sverigedemokratene.

Lederen i Moderaterna, Anna Kinberg Batra, har tidligere kalt SD for et rasistisk parti. Det er første gangen lederen i partiet er villig til å bryte isfronten mot SD.

– Å på prinsipielt grunnlag utestenge det ene eller andre partiet fra muligheten for normalt parlamentarisk arbeid, kan ikke forsvares, skrev hun i en kronikk i Aftonbladet i januar i år.

I fjor høst sa Kristdemokraterna at også kunne tenke seg en borgerlig regjering med passiv støtte fra SD.

Men utspillene er omstridte i flere av partiene på borgelig side.

Øker kraftig

Sverigedemokratene er et av partiene som øker mest i tillegg til Senterpartiet som har doblet sin oppslutning fra 6,1prosent ved valget i 2014 til 12,8 prosent på de siste målingene, ifølge TV4.

Moderaterna sliter mest og har mistet flest velgere siden valget i 2014. Oppslutningen har falt fra 23,3 prosent ved valget i 2014 til 17 prosent

Sverigedemokratene fikk også 19 prosent oppslutning på en måling som Ipsos gjorde for Dagens Nyheter i fjor høst.

SISTE NYTT

Siste nytt