– Drepte fordi broren ble arrestert

Busskapreren i Manila var rolig helt til han så på TV-skjermen at politiet arresterte broren hans, forteller vitner. Først da startet han å skyte gisler.

busskapring, filippinene, hong kong

Filippinske marinesoldater følger bårene med de drepte kinesiske turistene til flyet som fraktet kroppene tilbake til Hong Kong.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Alice Leung, busskapring filippinene

Alice Leung mistet både ektemannen og to døtre i dramaet. Sønnen (18) er kritisk skadet.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Like etter klokken 14 norsk tid, landet et fly med 21 kinesiske turister i Hong Kong. Bare 13 av dem var i live. Av gruppen på opprinnelig 22 personer, ligger én igjen på sykehus i den filippinske hovedstaden Manila, alvorlig skadet.

De åtte siste ble drept i mandagens gisseldrama, blant dem faren og søstrene til den alvorlig skadde 18-åringen.

Les også: Kina refser filippinske myndigheter

Politiet provoserte

busskapring filippinene, hong kong

Overlevende og pårørende etter mandagens busskapring i Manila kom i ettermiddag hjem til Hong Kong.

Foto: Bullit Marquez / Ap

Filippinsk politi har måttet tåle mye kritikk for håndteringen av det over 10 timer lange dramaet, og flere høytstående tjenestemenn er blitt omplassert i påvente av en intern gransking. Nå forteller de overlevende at det trolig også var politiet som fikk kapreren til skyte gisler.

Les også: – Ingen kom for å redde oss

Ifølge vitnene endret stemningen inne i bussen seg dramatisk på mot slutten av den 10 timer lange gisselsituasjonen. Frem til da hadde kapreren beroliget alle 25 om bord med at han ikke kom til å skade dem, men at han var forberedt på at han selv kom til å bli skutt av politiet.

– Men da han så at broren ble ført bort av politiet, gikk han berserk og startet å skyte vilt rundt seg, forteller generalsekretær Richard Gordon i filippinske Røde Kors til CNN.

Les også: Minst åtte døde i gisselaksjon

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Storming av buss - gisselaksjon Manila

Politiet brukte over 10 timer før de stormet bussen - etter flere forsøk. Da hadde gisseltakeren allerede drept 8 gisler.

Foto: TED ALJIBE / Afp

Tippet over

Han sier at flere av de overlevende har fortalt at gisseltakeren, en tidligere politimann som ønsket å få jobben sin tilbake, fremstod som både «stabil og fornuftig» da han snakket med familiemedlemmer underveis i gisselaksjonen.

Politiet valgte imidlertid å arrestere kaprerens bror under anklager om at han hadde konspirert med den sparkede politimannen og oppmuntret til busskapringen. Noe gisseltakeren fikk med seg via TV-skjermen inne i bussen.

– Det er mulig at det er dette som fikk det til å tippe over for ham, spekulerer Gordon.

Les også: Åtte drept i gisselaksjon i Manila

Elever i sorg

busskapring filippinene, Hong kong

Onsdag ettermiddag kom de overlevende etter busskapringen på Filippinene hjem igjen til Hong Kong.

Foto: Bullit Marquez / Ap

President Benigno Aquino har erklært nasjonal sørgedag på Filippinene i dag, og flaggene henger på halvt stang fra alle offentlige bygninger både på Filippinene og i Hong Kong. Også på Hong Kong-børsen var det et minutt stillhet for å minnes ofrene før dagens handel var i gang.

På David Li Kwok Po College er både studenter og lærere i sorg etter å ha mistet en elev. 14 år gamle Jessie Leung ble drept sammen med sin søster (21) og far.

– Jessie var en hjelpsom, glad og elskverdig jente, og pliktoppfyllende elev, uttaler skolens talskvinne Catherine Chan til CNN.

Politiet i Manila mener media må ta sin del av skylden for at episoden endte så tragisk som den gjorde, men vedgår samtidig at dårlig erfaring, dårlig utstyr og dårlig ledelse var mye av grunnen til at det gikk galt.

Video 15 år gammel jente forteller fra bussdramaet i Manila

SISTE NYTT

Siste nytt