NRK Meny
Normal

Minst åtte døde i gisselaksjon

Etter tolv timer stormet politiet bussen som ble kapret av en sparket politimann i Manila. Gisseltakeren og sju av turistene som ble holdt fanget skal være døde.

Video Gisseldrama - levende evakueres etterpå

VIDEO: Her blir en av de overlevende hjulpet ut av bussen.

Gisseldramaet som involverte en turistbuss med 22 turister fra Hong Kong, tre lokale filippinere og en oppsagt politimann varte i over tolv timer.

Overlevende etter gisselaksjon i Manila

Ei kvinne som overlevde dramaet hjelpes ut av bussen etter at det hele er over.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

De siste minuttene av gisseldramaet utspant seg på direktesendt tv verden over, og det hele endte med at politiet omringet bussen, fylte den med tåregass og skjøt den oppsagte politimannen som holdt gisler inne i bussen.

Like etter at dramaet var over kunne tv-bildene vise politifolk som hjalp fire overlevende ut av bussen i Filippinenes hovedstad Manila.

Hvor mange som totalt overlevde dramaet er ennå usikkert. Etter at gisseltakeren var skutt ilte store mengder utrykningspersonell til bussen. Politi og ambulansepersonell hentet ut flere urørlige kropper fra bussen, men det er ennå uklart om det var snakk om skadde eller døde.

Ifølge lokale leger skal sju av gislene ha blitt skutt før politiet tok livet av gisseltakeren, melder nyhetsbyrået AFP.

Filippinsk gisseltaker

Kapreren skal ha fått sparken fra politiet etter anklager om tyveri, utpressing og narkotikaforbrytelser.

Foto: Romeo Ranoco / Reuters

Før det hele var over hadde politiet prøvd å komme seg inn i bussen flere ganger, og mange av vinduene og dørene var blitt slått inn med slegge.

Forhandlinger førte ikke frem

Den tidligere høytstående politimannen mistet i 2008 jobben sin etter anklager om utpressing og tilknytning til narkotikakriminalitet.

Tidlig mandag morgen lokal tid skal han ha kapret bussen med 22 kinesere ombord i Manilas turistområde. Gisseltakeren hadde et M-16-skytevåpen om bord og flere skudd ble avfyrt.

Mannen krevde at saken hans skulle bli tatt opp igjen, og at han skulle få tilbake jobben sin. I bussens vinduer viste mannen frem lapper med påskrift om at det å sparke ham hadde vært en feil avgjørelse.

I løpet av dagen ble det ført langvarige forhandlinger med gisseltakeren, og totalt ni turister fikk forlate bussen.

Storming av buss - gisselaksjon Manila

Politiet valgte til slutt å omringe bussen og knuse vinduer med slegge for å forsøke å ta den over.

Foto: TED ALJIBE / Afp

Stormet bussen

Likevel førte ikke forhandlingene med kapreren frem til noen endelig løsning og han fortsatte å holde på gisler. Etter ti timer med en fastlåst situasjon hoppet sjåføren ut et vindu og klarte å rømme fra bussen.

Like etter besluttet politiet å storme bussen.

Da hadde det flere ganger blitt hørt skuddsalver fra bussen, og politiet hadde trukket nærmere gisselsituasjonen. Det reagerte gisseltakeren på:

– Jeg har skutt to kinesere. Jeg vil ta livet av alle sammen hvis dere ikke stopper fremrykningen, skal mannen ha sagt ifølge den lokale radiostasjonen Radio Mindanao Network.

Video GISSEL-BUSS-230810-WW_MXF_Innboks.MP4

VIDEO: Ni gisler ble frigitt tidligere på dagen, men gisseltakeren ville ikke gi opp alle gislene.

Tungt bevæpnede politifolk omringet bussen. Med seg hadde de flere slegger for å innta bussen. Gisseltakeren ga da klar beskjed om at å forsøke å skyte ham ville føre til døde gisler.

– Jeg ser mange bevæpnede politifolk fra beredskapsstyrken på vei hit. Jeg vet at de planlegger å drepe meg. De bør derimot alle sammen forlate området, for jeg er selv klar til å drepe her inne, sa mannen ifølge nyhetsbyrået AFP.

Politifolkene snudde derimot ikke. De gikk løs på bussens vinduer med slegger og skjøt inn i bussen.

Fylt med tåregass

Til tross for store politistyrker lyktes det ikke å raskt ta kontroll over den kaprede bussen.

Dramaet er over - politimann vinker i Manila

En politimann signaliserer at faren er over etter å ha konstatert at gisseltakeren var skutt og drept.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

Kapreren inne i bussen skjøt ut mot politifolkene, og holdt dem dermed unna.

Politiet knuste ruter på bussen både foran, bak og på sidene. På grunn av skuddsalvene inne fra bussen lyktes de likevel lenge ikke med å komme seg inn i bussen.

Heller ikke et forsøk på å bryte opp døren ved førerplassen med et tau og en bil lyktes slik at de kunne ta over bussen.

Det hele endte da politiet fylte hele bussen med tåregass for så å skyte den tidligere kollegaen som da falt ut gjennom førerdøren. Gisseltakeren var død og politifolkene kunne melde at faren var over.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt