Hopp til innhold

– Ingen kom for å redde oss

Wang Zhuo Yao (15) forteller fra sykesengen hvordan gislene om bord i bussen ikke fikk puste da politiet utløste tåregass for å få slutt på det nesten 12 timer lange dramaet i Manila mandag ettermiddag.

Video 15 år gammel jente forteller fra bussdramaet i Manila

– Det var masse skyting, så utløste politiet tåregassen. Flere av menneskene om bord i bussen fikk ikke puste, forteller 15-åringen til nyhetsbyrået AP.

Det var tidlig mandag morgen norsk tid at en filippinsk politimann kapret en buss med 22 kinesiske turister i den filippinske hovedstaden Manila. Etter over tolv timer med forhandlinger og mislykkede forsøk på å ta seg inn i bussen, lyktes politiet med å skyte kapreren.

Les også: Minst åtte døde i gisselaksjon

Da hadde han allerede tatt livet av åtte gisler på direktesendt TV.

Mistet hele familien

Manila, gisselaksjon

En av de overlevende forteller representanter fra kinesiske myndigheter om gårsdagens drama i den filippinske hovedstaden Manila.

Foto: AFP PHOTO / HO / INFORMATION SERVICES DEPARTMENT / Afp

– Ektemannen min ble drept da han forsøkte å stoppe kapreren. Vi var så mange mennesker på bussen, men ingen kom for å redde oss, det var grusomt, forteller en overlevende kvinne til AFP.

Også døtrene på 14 og 21 år ble drept i det 12 timer lange dramaet, mens sønnen på 18 år ligger på sykehus med alvorlige hodeskader. Familien på fem var på ferie i Manila.

Les også: Åtte drept i gisselaksjon i Manila

– Han ønsket ikke å drepe oss, kapreren skjøt kun etter at forhandlingene mislyktes, sier kvinnen til kinesisk TV.

I flere timer lå hun i bussen og lot som om hun var død, slik at hun kunne slippe unna sammen med barna. Dagen derpå legger hun ansvaret for tragedien på filippinske myndigheter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Storming av buss - gisselaksjon Manila

I over 12 timer satt gislene inne i bussen sammen med kapreren før politiet klarte å storme bussen. Åtte ble drept.

Foto: TED ALJIBE / Afp

Sinte demonstranter

Også i Kina er misnøyen stor mot måten politiet i Manila utførte aksjonen på, og tirsdag formiddag samlet flere sinte demonstranter seg foran den filippinske ambassaden i Hong Kong. Samtidig advarer myndighetene alle kinesere mot å reise til det populære ferielandet.

Filippinsk politi innrømmer at feil ble begått under aksjonen.

– Det er mange faktorer som førte til denne tragedien, og det er en selvfølge at vi må forbedre vår kompetanse i å takle slike gisselsituasjoner, uttalte president Benigno Aquino på en pressekonferanse mandag kveld.

Flere mislykkede forsøk

Overlevende etter gisselaksjon i Manila

Her heises overlevende ut av bussen etter at politiet skjøt og drepte kapreren.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

Før det hele var over hadde politiet prøvd å komme seg inn i bussen flere ganger, og mange av vinduene og dørene var blitt slått inn med slegge. Aquino mener derimot at det ikke var feil av politiet å vente i over 10 timer før de stormet bussen, ettersom de var overbevist om at de skulle klare å overtale kapreren til å overgi seg innen den tid.

Kapreren var en tidligere høystående politimann som hadde fått sparken i 2008 etter anklager om utpressing og tilknytning til narkotikakriminalitet. Kravene hans var at saken skulle bli tatt opp på nytt, og at han skulle få tilbake jobben sin.

SISTE NYTT

Siste nytt