NRK Meny
Normal

Kan bli tiltalt for massemord

Italienske påtalemyndigheter mener Mohammed Ali Malek er ansvarlig for at 800 flyktninger døde i Middelhavet. I dag møtte han i retten på Sicilia.

EUROPE-MIGRANTS/ Mohammed Ali Malek speaks with his lawyer Massimo Ferrante at the Catania's tribunal

Mohammed Ali Malek var i dag på plass i retten i Catania der han kan bli tiltalt for menneskesmugling og drap.

Foto: ANTONIO PARRINELLO / Reuters

Italienske påtalemyndigheter forsøker nå å pusle sammen bitene og finne ut hva som skjedde i dagene før, og under den skjebnesvangre båtturen som tok livet av rundt 800 mennesker på søndag. Den 27 år gamle tunisieren antas å ha vært kaptein på båten som kantret og gikk ned.

Viste få følelser

Mohammed Ali Malek blir sittende varetektsfengslet på Sicilia inntil videre. Det bestemte dommeren etter den rettslige høringen ved domstolen i Catania på Sicilia i dag. Det er imidlertid ikke avgjort om han blir siktet for massedrap, slik italienske medier har antydet at han kommer til å bli.

Mohammed Ali Malek viste få følelser under dagens rettsmøte, som først og fremst ble holdt for at dommere skulle få tilgang til mest mulig faktaopplysninger. Selv sier 27-åringen at han kun var en vanlig passasjer.

Europe Migrants Photo Gallery

Mohammed Ali Malek da den italienske kystvakten kom til unnsetning.

Foto: Alessandra Tarantino / Ap

Vitner forklarte

En av de 28 flyktningene som overlevde forliset ga i retten en flere timer lang vitneforklaring. Flere av de overlevende har pekt på Mohammed Ali Malek som båtens kaptein.

Også en 25 år gammel syrer som antas å ha vært mannskap, er pågrepet. Han avviser all innblanding og sier at tunisieren førte båten da den kolliderte med et portugisisk handelsskip, kantret og sank. 25-åringen risikerer å bli siktet for medvirkning til ulovlig innvandring, men ikke for drap.

Innlåst på en gård

De 28 som overlevde forliset har fortalt at de ble holdt innlåst på en gård utenfor Tripoli der væpnede vakter banket flere av flyktningene til døde i dagene før de ble fraktet ut med små gummibåter til den 20 meter lange fiskebåten som senere kantret.

I en av disse båtene skal, ifølge aktor i saken, en av flyktningene ha blitt drept for å ha reist seg uten tillatelse.

Brorparten av de over 800 som druknet skal ha vært innlåst under dekk, og druknet trolig umiddelbart da den lille båten kolliderte med det portugisiske lasteskipet 70 nautiske mil fra den libyske kysten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt