Hopp til innhold

Nigeria utlover dusør i leting etter bortførte skolejenter

Politiet i Nigeria lover å gi oppunder 1,8 millioner kroner til folk som kan hjelpe dem med å finne de over 200 skolejentene som er bortført av islamistgruppen Boko Haram.

Hosea Sambido, en lokal leder i Chibok, taler om to bortførte skolejenter som skal ha blitt drept

DEMONSTRASJONER: Den lokale lederen Hosea Sambido fra Chibok, hvor skolejentene ble bortført, holder en tale om at to av jentene skal ha blitt drept. Bortføringene har ført til massiv kritikk av regjeringen og demonstrasjoner flere steder i landet.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

Dusøren er på 50 millioner naira, som tilsvarer oppunder 1,8 millioner kroner, ifølge BBC.

Summen skal tilfalle «den som frivillig gir fra seg riktig informasjon som fører til at de kvinnelige studentene blir funnet og reddet», opplyser nigeriansk politi.

Jentene ble kidnappet midt på natten 14. april, fra en internatskole i byen Chibok nordøst i Nigeria. De fleste var mellom 16 og 18 år gamle.

Nigeria Kidnapped Girls

TRUSSEL: Boko Harams leder, Abubakar Shekau, truer i en video med å selge jentene de bortførte for over tre uker siden.

Foto: Ap

Søndag ble åtte nye jenter i alderen 12-15 år bortført fra en landsby sørøst i Nigeria.

USA har sendt et team med eksperter til Nigeria for å bistå myndighetene i letingen. Onsdag tilbød Storbritannia også bistand, ifølge den britiske avisen The Guardian.

Har truet med salg

Lederen for Boko Haram, Abubakar Shekau, har truet med å selge skolejentene. Han har sagt at de i utgangspunktet ikke burde ha vært på skolen, men heller bør gifte seg, ifølge BBC.

Navnet Boko Haram betyr «vestlig utdanning er forbudt» på det lokale Hausa-språket. Gruppen står bak en rekke angrep nord i Nigeria de siste årene. Bare i år anslås det at 1500 mennesker er drept som følge av volden og myndighetenes forsøk på å bekjempe gruppen.

Så sent som onsdag ble over 200 personer drept da Boko Haram angrep en landsby nord i Nigeria, ifølge avisen Daily Trust.

(Saken fortsetter under bildet)

En av mødrene til de bortførte skolejentene i Nigeria tørker en tåre under en demonstrasjon i Abuja

TÅRER: En av mødrene til de bortførte skolejentene i Nigeria tørker en tåre under en demonstrasjon i Abuja.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

Samtidig med at de utlover dusøren, gir politiet ut seks telefonnummer. De ber nå folk om å bidra til å« løse sikkerhetsutfordringen».

– Politiets overkommando forsikrer også alle borgere om at all informasjon som gis blir behandlet anonymt, og strengt konfidensielt, heter det i uttalelsen fra politiet.

Sjokkerte nigerianere

Omfanget av bortføringen i den avsidesliggende byen Chibok, hvor flere lastebiler med militante holdt på i nesten fem timer, har sjokkert nigerianere.

Bortføringene har ført til massiv kritikk av regjeringen og demonstrasjoner flere steder i landet.

– Vi vil vite hva som skjer med alle pengene som brukes på sikkerhet hvert år. Hva brukes de til? sier en demonstrant i byen Abuja.

Demonstranten viser til at Nigeria har et sikkerhetsbudsjett på 6 milliarder dollar årlig, tilsvarende 35,6 milliarder norske kroner.

Ansvarlige myndighetspersoner har slitt med å komme opp med gode forklaringer. Søndag anklaget Patience Jonathan, kona til presidenten, lokale tjenestemenn for å være delvis ansvarlig for angrepene ved å ha åpnet skolen i Chibok. Andre skoler i området har blitt stengt.

(Saken fortsetter under bildet)

Kvinner i Lagos demonstrerer for å få regjeringen til å redde bortførte nigerianske skolejenter

VIL HA HANDLING: Kvinner i Lagos demonstrerer for å få regjeringen til å redde de bortførte nigerianske skolejentene.

Foto: Sunday Alamba / Ap

Strenge sikkerhetstiltak

Soldater blokkerer en vei i Abuja slik at demonstranter ikke kommer seg forbi

STANSER: Soldater blokkerer en vei i Abuja slik at demonstranter ikke kommer seg forbi.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

USAs president Barack Obama beskrev tirsdag bortføringene som hjerteskjærende og horrible. Han sa samtidig at han håpet kidnappingene kunne få det internasjonale samfunnet til å gripe inn mot Boko Haram.

Bortføringen av skolejentene har kommet samtidig som at Nigeria forbereder å ta imot flere afrikanske ledere og Kinas statsminister Li Keqiang under World Economic Forum for Africa i Abuja. I den samme byen er minst 95 mennesker drept i to bombeangrep de siste tre ukene.

Myndighetene har innført et strengt sikkerhetsregime i Abuja, med veisperringer og sikkerhetskontroller. Selv om myndighetene forsøker å forsikre statsledere og andre om at sikkerheten ivaretas, er vanlige nigerianere er langt mindre overbevist om sikkerhetstiltakene.

SISTE NYTT

Siste nytt