– De sorte boksene kan ligge i gjørma

Ni dager etter AirAsia-flyet styrtet i havet, har letemannskapene ennå ikke fanget opp signaler fra de svarte boksene. – De har ikke funnet noe, kanskje fordi vannet er så gjørmete, sier mannen som leder leteoperasjonen.

Flyseter funnet etter AirAsia-ulykken
Foto: ADEK BERRY / Afp

Forhåpningene om å finne de såkalte svarte boksene som kan gi svar på hvorfor flyet styrtet i havet, steg mandag da et indonesisk marinefartøy meldte at de hadde funnet haleseksjonen.

Men tirsdag hadde letemannskapene ennå ikke klart å finne boksene.

– Vannet er svært gjørmete og kanskje ligger boksene begravet i gjørma, sier S.B. Supriyadi som leder arbeidet fra byen Pangkalan Bun, sør på Borneo.

Tirsdag morgen hadde mannskapene igjen store utfordringer med værforholdene i Javasjøen, men utover formiddag bedret forholdene seg slik at dykkerne igjen kunne søke havbunnen.

Sterk strøm, kraftig vind og høye bølger har hittil hindret dykkerne i å gå ned for å undersøke.

Skip utstyrt med sonar har lokalisert fire store gjenstander letemannskapene håper er deler av flyet, men dårlig sikt har gjort det vanskelig å få endelig bekreftet at det er flydeler.

Oransje bokser

Tirsdag fant letemannskapene ytterligere to omkomne i vannet. Dermed er 39 døde av de 162 som var om bord, hentet opp.

Letemannskapene har prioritert å finne likene av ofrene som utenom sju var indonesiere. Mannskapene er imidlertid også svært interessert i å finne de såkalte svarte boksene, egentlig oransje, som inneholder ferdsskriver og taleregistrator, og som befinner seg i haleseksjonen.

Boksene sender ut signaler i 30 dager, men fortsatt er ikke noen signaler fanget opp, enda havet er grunt der flyet forsvant, og vraket trolig er lokalisert, skriver NTB.

Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent, men Indonesias meteorologiske institutt mener at tropiske stormer i området er en medvirkende årsak.

Flyseter fra AirAsia

Letemannskaper hentet opp flere vrakrester fra Javasjøen mandag.

Foto: DARREN WHITESIDE / Reuters

Strengere regler

Indonesiske luftfartsmyndigheter har iverksatt en grundigere kontroll av den raskt voksende luftfartssektoren i landet som følge av AirAsia-ulykken

En rekke nøkkelpersoner er suspendert eller flyttet til andre ansvarsområder, og strengere regler for prosedyrer før hver flyavgang er innført. Blant annet skal alle flygere brifes personlig om værforholdene før alle flyvninger.

Indonesia er et av verdens raskest voksende markeder for flyreiser, og flere av landets flyselskaper er blant Airbus' og Boeings beste kunder.

Men sikkerheten er tvilsom. Det har vært mange ulykker de siste årene, og EU satte i 2007 alle indonesiske flyselskaper på listen over selskaper som ikke får lov å fly til EU-området. Siden er det gjort unntak for noen selskaper, blant dem AirAsia Indonesia og Garuda.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt