– Halepartiet til AirAsia-flyet funnet

Et indonesisk marinefartøy kan ha funnet flydelen hvor de såkalte svarte boksene befinner seg. 37 omkomne er så langt funnet i Javasjøen.

Søk etter AirAsia-flyet

Letemannskaper har slitt med dårlig vær i Javasjøen der vraket av AirAsia-flyet som styrtet sist søndag, ligger.

Foto: STR / Afp

Mandag morgen gjenopptok letemannskapene arbeidet da dykkere fra den indonesiske marinen benyttet seg av stillere sjø i søket etter vraket av det savnede AirAsia-flyet i Javasjøen.

Fly og skip som leter etter omkomne og vrakrester, utvidet søkeområdet ettersom havstrømmer kan ha ført lik og rester av flyet lenger bort i de åtte dagene som er gått siden flyet forsvant med 162 mennesker om bord.

Ifølge kapteinen om bord en av de indonesiske patruljebåtene, kan de ha funnet halepartiet til flyet. Partiet er den delen av flyet hvor ferdsskriveren og taleregistratoren – de såkalte svarte boksene – befinner seg.

– Vi fant det som sannsynligvis er halen til flyet, sier kaptein Yayan Sofyan til Reuters mandag.

Funnet er så langt ikke bekreftet av ledelsen for letearbeidet.

Flyseter fra AirAsia

Mandag hentet letemannskaper opp flere deler fra Javasjøen.

Foto: DARREN WHITESIDE / Reuters

Uvær

Indonesias meteorologiske institutt sier at storm kan vært en medvirkende årsak til at flyet styrtet, og dårlig vær har stadig lagt hindringer i veien for letingen.

Letingen konsentrerer seg nå hovedsakelig til et område 90 nautiske mil utenfor kysten av øya Borneo, hvor fem større gjenstander som kan stamme fra flyet, er observert på havbunnen. Den største gjenstanden skal være 18 meter lang.

Mandag morgen ble ytterligere tre omkomne hentet opp fra vannet. Dermed er 37 døde hittil funnet i området hvor flyet ble borte mens det var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore 28. desember. Men det er antatt at de fleste fortsatt befinner seg inne i selve flyet.

Laster Twitter-innhold

Bedre sikt

– Været er bedre. Sikten er seks kilometer, det er ingen skyer og vindforholdene er gode, sier oberstløytnant Jhonson Supriadi mandag morgen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han sier at sikten var svært dårlig for dykkerne søndag, men at det ble likevel gjort noe framgang. Blant annet ble ytterligere fire omkomne hentet opp, og en femte større gjenstand ble oppdaget.

Funnene ble gjort etter at Indonesias meteorologiske institutt sa at ising i motorene kunne være en sannsynlig årsak til ulykken. Den teorien ble imidlertid avvist av eksperter andre steder i verden.

Letemannskapene har prioritert å finne de svarte boksene og levningene etter ofrene. 155 av dem er indonesiere, og i tillegg var det tre sørkoreanere, en fra Singapore, en malaysier, en brite og en franskmann på flyet.

Gjenstander funnet et AirAsia-ulykken

Letemannskaper har funnet flere gjenstander som kan stamme fra AirAsia-flyet.

Foto: DETIK.COM/ANGLING ADHITYA PURBAY / Afp

Ikke skyld på far

Datteren til flygeren kaptein Iriyanto, Angela Anggi Ranastianis, kom søndag med en appell på TV om ikke å skylde på faren hennes for ulykken.

– Han er bare et offer og er ikke funnet ennå. Vår familie sørger, sa hun.

– Som hans datter kan jeg ikke akseptere at han får skylden. Ingen flyger ønsker å skade sine passasjerer, sa hun videre.

I sin siste samtale med flygelederne ba Iriyanto om tillatelse til å endre kurs for å unngå et farlig stormsystem. Deretter ble kontakten borte, rundt 40 minutter etter at flyet tok av fra Surabaya.

SISTE NYTT

Siste nytt