NRK Meny
Normal

Australias statsminister: – De hater oss ikke for hva vi gjør. De hater oss for hvem vi er

En 22 år gammel mann er foreløpig siktet for planlegging av et terrorangrep. Planen skal ha vært å plukke opp en tilfeldig person, svøpe ham i et svart IS-flagg og halshogge ham for åpent kamera.

Politiaksjon i Australia

Over 800 tungt bevæpnede politifolk gjennomførte i morges en omfattende antiterroraksjon. 15 personer er pågrepet og en siktet i Sidney og Brisbane.

Aksjonen beskrives som den største antiterroraksjonen i Australsk historie.

Politisjef i Australian Federal Police (AFP), Andrew Colvin sier at gruppen de gikk til aksjon mot i dag hadde startet planleggingen av voldelige aksjoner i Australia.

De pågrepne skal ha tilknytning til terrororganisasjonen IS.

Planen gikk ut på å plukke opp en tilfeldig person, svøpe ham i et svart IS-flagg og halshogge ham for åpent kamera.

En av de 15 som ble arrestert i aksjonen, en 22 år gammel mann, er siktet for å ha vært med på å planlegge et terrorangrep som dommeren sa hadde til formål å «sjokkere, forferde og skremme» landets befolkning.

Ifølge dokumenter som ble lagt fram i retten, hadde myndighetene snappet opp en telefonsamtale der planene ble drøftet.

I forbindelse med operasjonen ble det gjennomført en rekke husransakelser i Sydneys nordvestlige forsteder, der halvparten av Australias rundt 500.000 muslimer bor, og i Brisbane.

Siden Australia i november er vertskap for et toppmøte i G20 i Brisbane, er politiet spesielt oppmerksom på situasjonen der.

Australias statsminister Tony Abbott

– Så dette var ikke bare en mistanke. Dette var planlagt, og det er derfor politiet besluttet å gå til aksjon, sa Australias statsminister Tony Abbott.

Foto: Lai Seng Sin / Ap

– De hater oss for hvordan vi lever

Australias statsminister Tony Abbott kommenterte planene etter at politiet fortalte at de har pågrepet 15 personer og siktet en av dem i en storstilt antiterroraksjon.

Abbott sa at operasjonen ble utløst av at en høytstående australier i Den islamske staten (IS) i Midtøsten ga ordre til nettverket i Australia om å gjennomføre et såkalt demonstrasjonsdrap.

– Så dette var ikke bare en mistanke. Dette var planlagt, og det er derfor politiet besluttet å gå til aksjon, sa Abbott.

– Disse folkene hater oss ikke for hva vi gjør, men for hvem vi er og hvordan vi lever. Det er det som gjør oss til mål, sa han videre.

Videre sa han at Australia må beskytte seg mot potensiell terror og at det er det politiet og sikkerhetsstyrkene nå hadde gjort.

Mann pågrepet i Australia

15 personer er pågrepet og en siktet etter den største antiterroraksjonen som er utført i Australia.

Foto: NSW Police Media

60 australiere antas å kjempe med IS

Om lag 60 australiere antas å kjempe med de ytterliggående islamistene i IS i Irak og Syria. Om lag 100 andre antas å gi gruppen hjelp fra Australia.

Fredag i forrige uke varslet australske myndigheter at terrorberedskapen var høynet fra medium til høy.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt