Hopp til innhold

Fersk rapport: – Verden blir mer enn to grader varmere med dagens politikk

Utslippene til klimaverstingene Kina, USA, India og EU gjør at vi ikke klarer å nå togradersmålet med dagens politikk, ifølge en fersk rapport. Det skaper hodebry for verdens ledere som møtes til klimatoppmøte i New York i morgen.

US-CLIMATE-DEMO

FOLKETS KLIMAMARSJ: I storbyer verden over marsjerer innbyggere for å kreve at verdens ledere tar ansvar når de møtes til forhandlinger på toppmøtet i New York. Bildet er fra klimamarsjen på 6th avenue i New York.

Foto: DON EMMERT / Afp

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
FRANCE-CLIMATE-DEMO

'Mamma, jeg er redd for å gå ut', står det på plakaten til en gutt som demonstrerer i Paris.

Foto: MEHDI FEDOUACH / Afp
USA-CLIMATECHANGE/MARCH A protester carries a sign during the "People's Climate March" in the Manhattan borough of New York

En demonstrant holder opp en plakat under klimamarsjen i New York.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

– Gitt dagens politikk er vi nå sikre på at verden blir mer enn to grader varmere. De sterke utslippsreduserende tiltakene som skal til for å unngå dette, eksisterer kun i teorien og i forskernes modeller, sier Glen Peters, seniorforsker ved CICERO Senter for klimaforskning.

Han har deltatt i arbeidet med de nye utslippstallene som Global Carbon Project la frem i dag. Ifølge rapporten økte utslippene i fjor, og innen kraftproduksjon og industri var økningen i verden på 2,3 prosent.

  • LES OGSÅ:

Robust økonomi betyr høye utslipp

Mye av økningen skyldes klimaverstingene India, Kina, USA og EU.

  • Kinesiske utslipp vokste med 4,2 prosent, mye på grunn av lavere økonomisk vekst og raskere forbedringer i karbonintensiteten i økonomien i forhold til forrige tiår.
  • USAs utslipp økte 2,9 prosent, på grunn av et oppsving i kullforbruket, noe som potensielt snur den nedadgående trenden vi har sett siden skifergassveksten startet i 2007.
  • Indiske utslipp vokste med 5,1 prosent, på grunn av robust økonomisk vekst og en fortsatt økning i karbonintensiteten i økonomien.
  • EU28-landene reduserte sine utslipp med 1,8 prosent, på grunn av svak økonomi og utslippsnedgang i enkelte land, noe som utlignet kullveksten i Polen, Tyskland og Finland.

Lavere enn tidligere

Veksten var litt mindre enn den har pleid å være dette tiåret, ifølge avisa New York Times. Årsaken er trolig litt lavere økonomisk aktivitet i Kina. Men i år ligger det an til en «normal» utslippsvekst på 2,5 prosent.

Det betyr at det blir stadig mindre igjen av den anslåtte «kvoten» klimagasser menneskeheten kan slippe ut hvis vi skal unngå global oppvarming på mer enn to rader.

Kraftigere oppvarming enn dette kan få katastrofale konsekvenser mange steder på kloden.

– De globale utslippene måtte ha sunket jevnt med om lag syv prosent i året hvis vi med sannsynlighet skal kunne holde oss innenfor kvoten, sier Peters.

Karbonfangst og lagring

Evnen til å holde temperaturstigningen under to grader avhenger av tre ting: Usikkerheter i klimasystemet, tidspunktet dype og vedvarende tiltak settes i verk på og rask utvikling av nye teknologier.

– De fleste scenarier i FNs klimapanel konsistente med togradersmålet støtter seg til karbonfangst og lagring (CCS) som en del av løsningen, både fra fossil forbrenning og bioenergi, sier Robbie Andrew, en annen klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning og medforfatter i GCP-studiene.

US-CLIMATE-DEMO

Den kjente skuespilleren Leonardo DiCaprio deltok i marsjen i New York.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt