Erik Fosse på Gaza: – Blir bare verre og verre

GAZA/OSLO (NRK) Den norske legen Erik Fosse er tilbake på Gazastripen. Han sier at situasjonen blir verre for hver gang han besøker byen. – Jeg er ikke bare lei meg, men også veldig sint, sier han til NRK.

Erik Fosse på plass på Gazastripen

I GAZA: Lege Erik Fosse er på plass på Gazastripen, og sier at tunggrodd byråkrati gjør arbeidet vanskelig.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Mideast Israel Palestinians

Flere angrep mot Gazastripen har skapt store skader på bygg, men ikke minst på mennesker. Helsetilbudet i området ligger nå med brukket rygg, sier WHO.

Foto: Hatem Moussa / Ap

Verdens helseorganisasjon (WHO) melder at mangel på medisiner og utstyr har brakt helsevesenet på Gazastripen og Vestbredden til randen av kollaps.

Siden Israels militæroperasjon Protective Edge startet på tirsdag er nærmere 700 palestinere skadd. Minst 100 personer er drept og kapasiteten på sykehusene er sprengt.

Den norske legen Erik Fosse er blant hjelpearbeiderne som nå har kommet til Gazastripen for å hjelpe. Fosse reiser med organisasjonen NORWAC, og venter på å få bidra.

– Inntil de trenger min kirurgiske kompetanse så er det viktigste at vi får tingene inn og på plass. Det kan bli ganske utfordrende, sier Erik Fosse til NRK på Gazastripen.

Fosse sin viktigste oppgave blir i første omgang å koordinere nødhjelpen.

Byråkrati gjør vondt verre

Sammen med legen Mads Gilbert jobbet han ved Shifa-sykehuset på Gazastripen under konflikten mellom Hamas og Israel i 2009.

Det er med blandede følelser at Fosse nå er tilbake.

– Hver gang en situasjon som dette oppstår, så håper jeg at det er den siste gangen. Jeg vet at jeg fyller en rolle, men hele settingen er tragisk.

Han er spesielt frustrert over det omfattende byråkratiet som blant annet hindrer nødhjelpsarbeidet.

– Byråkratiet er en måte Israel gjør livet til palestinerne vanskeligere på, sier Fosse.

Sidsel Wold rapporterer direkte fra Gaza i Dagsrevyen.

Sidsel Wold blir vitne til at en rakett ble skutt fra Gaza like før hun skulle på direkte i Dagsrevyen.

10 lastebiler er forsvunnet

I morgentimene ble lastebiler med nødhjelp stoppet ved den israelske grensen til Gazastripen. Nå vet ikke Fosse hvor flere av lastebilene med nødhjelp er blitt av.

– Det er fryktelig uforutsigbart. For folk som driver en akutt medisinsk virksomhet er en slik uforutsigbarhet drepen. Det ødelegger alt.

– De sendte 13 lastebiler fra helseministeriet i Ramallah fra deres lagre. Bare tre av dem kom frem. Resten vet vi ikke hvor er. Da jeg snakket med helsemyndighetene i Ramallah i morges visste de ikke hvor de er, sier han.

Fosse mener at den omfattende blokaden av Gazastripen har fått fatale konsekvenser for innbyggerne.

– Israel har satt i gang boikotten. De har satt i gang en blokade som har vart i seks-syv år. Da er byråkrati en fin måte å gjøre ting vanskelig på. Du behøver ikke si nei, men bare gjøre det veldig vanskelig, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

PALESTINIANS-ISRAEL/GAZA A Palestinian boy, who medics said was wounded in an Israeli air strike, lies on a bed inside an ambulance waiting to cross into Egypt, at Rafah crossing

Gutten som ligger i denne sengen var heldig og fikk hjelp av helsepersonell. Medisinsk personale sier det var en israelsk rakett som var årsaken til at han ble skadet. Helsetilbudet i Gaza er under hardt press etter de siste dagene med bombing.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Mangler essensielle midler

For at situasjonen skal bli bedre ber WHO giverland bidra med en sum tilsvarende 370 millioner kroner i løpet av året.

Det er stor mangel på både medisiner og utstyr ved sykehusene, og siden palestinske helsemyndigheter allerede skylder store summer er det vanskelig å få kjøpt inn nye forsyninger.

Fosses tidligere kollega, Mads Gilbert, besøkte nylig Gaza for å skrive en rapport for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Også han er veldig bekymret for helsesituasjonen.

– Jeg har aldri sett det offentlige helsevesenet så ekstremt nedslitt og med så dårlig kapasitet. Det er en dyp krise i det offentlige helsevesenet i Gaza på grunn av den israelske blokaden, sa Gilbert til NTB tidligere denne uken.

.

Erik Fosse på plass på Gazastripen

PÅ GAZA: Lege Erik Fosse er på plass på Gazastripen, og sier at tunggrodd byråkrati gjør arbeidet vanskelig.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Jeg blir sint

Erik Fosse synes det gjør vondt å se forverringen av tilstanden på Gaza med egne øyne.

– Jeg er ikke bare lei meg, men sint. Det er fem år siden Mads Gilbert og jeg var her under krigen og det er bare blitt verre, sier Fosse.

Han mener det er viktig å ikke bare se storpolitikken i konflikten, men også overgrepene enkeltmennesker blir utsatt for.

– Det er utrolig at verdenssamfunnet ikke klarer å gripe inn i et så åpenbart overgrep på en befolkning på 1,7 millioner sivile. Uansett hva man skulle mene om politiske ledere så dreier det seg om en menneskeskapt enorm humanitær katastrofe, avslutter Fosse.

SISTE NYTT

Siste nytt