Hopp til innhold

Egypt, Libanon og Tyrkia ut mot Israels Gaza-angrep

Egypt kritiserer Israel for det som beskrives som «kollektiv avstraffelse» på Gazastripen. Tyrkia krever stans i bombingen, og Libanon frykter at hele regionen kan gå i lufta.

Bombing i Rafah på Gazastripen

På de fire dagene som er gått siden Israel igangsatte sin offensiv overfor Gazastripen, er over 100 mennesker er drept ifølge palestinsk helsepersonell.

Foto: SAID KHATIB / Afp

I går kveld advarte Libanon om Israels aggresjon kan forlenge krisen på Gazastripen og kaste hele regionen ut i kaos. I morges ble det skutt raketter fra Sør-Libanon mot Israel, og Israel svarte med artilleriild. Ifølge Libanon ble 25 granater registrert.

Libanesiske soldater ved et rakettutskytingssted i Majidiyeh i Sør-Libanon fredag

Libanesiske soldater ved et rakettutskytingssted i Majidiyeh i Sør-Libanon fredag.

Foto: - / Afp

Gjengjeldelsesangrepet opprører libanesiske myndigheter, skriver avisa Daily Star.

Både Egypt og Tyrkia ber om at resten av verdenssamfunnet tar ansvar i konflikten. Egyptiske myndigheter karakteriserer det som «skadelig politikk og kollektiv avstraffelse» fra Israels side.

Brenner Israels flagg i Saida

Demonstranter i Saida i Libanon brente fredag et israelsk flagg i protest mot bombingen av Gazastripen.

Foto: ALI HASHISHO / Reuters
– Over 100 døde

På de fire dagene som er gått siden Israel igangsatte sin offensiv overfor Gazastripen tirsdag, er over 100 mennesker er drept og 600 skadet, ifølge palestinsk helsepersonell.

De fleste drepte er sivile, og blant dem er mange kvinner og barn.

Ambulanser ved grensen mellom Egypt og Gaza

I går åpnet Egypt grensen til Gaza slik at sårede palestinere kunne få legehjelp på egyptisk side. her står flere ambulanser klare.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Torsdag åpnet Egypt grenseovergangen Rafah for å avlaste sykehusene i Gaza gjennom å ta imot sårede.

Israelske jagerfly fortsatte bombingen av Gazastripen på tredje dagen fredag. Samtidig ulte flyalarmen en rekke steder i Israel, ettersom Hamas' militante fløy fortsatte å skyte raketter fra Gaza.

Dødstallene stiger

– Over 600 raketter mot Israel

Israels begrunnelse for offensiven mot Gazastripen er de gjentatte angrepene mot mål langt inne i Israel.

Siden begynnelsen av juni er 681 raketter avfyrt mot mål inne i Israel fra Gazastripen. Ifølge israelske myndigheter er disse rakettene rettet mot sivile mål.

Offensiven er rettet mot Hamas' militære fløy som Israel mener skjuler seg blant sivile på det palestinske selvstyreområdet.

Advarte om flyplass-angrep

Fredag formiddag advarte Hamas flyselskaper om at det kan komme et angrep mot Ben Gurion-flyplassen ved Tel Aviv. Hamas' væpnede fløy meldte at gruppen akter å angripe flyplassen med raketter.

– I lys av Israels angrep på Gazas innbyggere, har den væpnede fløyen av Hamas besluttet å svare på den israelske aggresjonen. Vi advarer mot å lande fly på Ben Gurion-flyplassen, da denne vil bli et av våre mål ettersom flyplassen også huser en militærbase, heter det i en uttalelse.

Fjerner deler av nedskutt rakett ved Tel Aviv

Israelske sikkerhetsstyrker fjerner deler av en rakett fra Gazastripen som ble skutt ned av landets forsvarssystem Iron Dome ved Tel Aviv fredag.

Foto: GALI TIBBON / Afp

Stans i flytrafikk i 10 minutter

Tidligere på dagen sa Hamas at de allerede hadde skutt opp en rakett mot flyplassen, men raketter er hittil ikke observert i nærheten av flyplassen.

Flere raketter ble uskadeliggjort av det israelske forsvarssystemene «Iron Dome» fredag, blant annet tre raketter ved Tel Aviv.

En talsmann for flyplassen sier at det var en stans i all aktivitet i ti minutter på grunn av en sirene, men at dette var en rutine og ikke en følge av trusselen fra Hamas.

Brann på bensinstasjon i Ashrod etter rakett-angrep

Tre mennesker ble skadet da en bensinstasjon i Ashrod ble truffet av en rakett fredag morgen.

Foto: STRINGER / Reuters

Fredag morgen ble en bensinstasjon sør for Tel Aviv truffet av raketter skutt ut fra Gaza. Tre mennesker ble skadet og de materielle skadene var store.

Israel har kalt opp tusenvis av reservister for å være forberedt på en mulig offensiv fra bakken, noe Palestinas president Mahmoud Abbas frykter skal skje innen kort tid.

Gammel alliert advarer

Den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdoğan advarer også, og sier i følge nyhetsbyrået Reuters at «grusomhetene» må stanse.

Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdoğan advarer Israel om at bombingen må opphøre.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Tyrkia advarer også om at Israels bombardering av Gazastripen er til hinder for at forholdet mellom de to landene kan bedres.

Tyrkia var en gang Israels nærmeste allierte i regionen. Men forbindelsene har vært dårlig etter at israelske kommandostyrker i 2011 bordet et tyrkisk skip som deltok i en internasjonal hjelpekonvoi til Gaza. Åtte tyrkere og én amerikaner ble drept i angrepet som ble internasjonalt fordømt.

Den gang sa den tyrkiske presidenten at forholdet til Israel var ødelagt for alltid, men Israel har ønsket forsoning. Nå sier Erdoğan at dette blir vanskeligere.

– Truer fredsavtale

President Abdel Fattah al-Sisi

Egypt kaller Israels framferd på Gaza for en kollektiv avstraffelse. Bildet viser president Abdel Fattah al-Sisi.

Foto: HANDOUT / Reuters

Også Egypt pekte på at samarbeidet i regionen vil lide.

– Egypt tar sterkt avstand fra den uansvarlige israelske eskaleringen i det okkuperte palestinske området, der uskyldige sivile blir drept som følge av unødvendig bruk av militærmakt. Slike forhold vil skape et vanskelig samarbeidsklima for en fredsavtale, heter det i en uttalelse fra egyptisk UD.

Torsdag kveld ringte USAs president Barack Obama til den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu for å uttrykke sin store bekymring for situasjonen mellom Israel og Hamas i Gaza. Obama sa seg da villig til å bidra til mekling.

USA leter etter en mekler

Hilde Henriksen Waage

Hilde Henriksen Vaage er professor i historie og ekspert på Midtøsten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

USA forsøker å presse motvillige Egypt inn i en ny meklerrolle i Israel-Palestina-konflikten, mener historieprofessor Hilde Henriksen Waage.

– Egypts president Sisi har ikke lyst til å spille meglerrollen lenger. Det muslimske brorskap fikk livstidsstraffer, og Hamas er deres forlengede arm på Gazastripen. Sisi vil holde seg unna – det er klart at Egypt vil ikke ha palestinere inn til seg nå. Det betyr at konflikten vil vare lenger fordi det mangler en villig mekler, sier Henriksen på telefon fra Jordan til NTB.

Det ble natt til fredag klart at USA tilbyr amerikansk mekling i konflikten, med mål om å få partene til å rette seg etter våpenhvileavtalen fra 2012. I tillegg har utenriksminister John Kerry vært i kontakt med myndighetene i Egypt.

– Foreløpig er ikke Obamas tilbud om mekling så mye verdt. Amerikanerne er nok ikke villige til å mekle selv. Men de kan ikke se på denne voldsomme kollektive avstraffelsen av Gazastripen heller, sier Henriksen.

– Trolig er USA i ferd med å presse Egypt inn i en meklerrolle. Det kan hende Sisi derfor velger å involvere seg etter hvert, særlig under sterkt amerikansk press, sier Vaage.

SISTE NYTT

Siste nytt