Hopp til innhold

Israel mistenker at Hamas står bak rakettangrep fra Libanon

Minst to raketter ble i morgentimene fredag skutt ut fra det sørlige Libanon mot Israel. Den israelske hæren bekrefter at den har skutt tilbake. Israel mistenker at det er sympatisører med Hamas som står bak angrepet.

Libanesiske soldater ved et rakettutskytingssted i Majidiyeh i Sør-Libanon fredag

Libanesiske soldater undersøker udetonerte raketter ved Majidiyeh i Sør-Libanon fredag. Minst to raketter kan ha blitt skutt mot Israel herfra fredag morgen. Israel mistenker Hamas for å stå bak angrepet.

Foto: - / Afp

Kiryat Shmona i Nord-Israel

Ifølge den israelske hære skal et prosjektil avfyrt fra Sør-Libanon ha truffet et område ved byen Kiryat Shmona i Nord-Israel fredag morgen.

Foto: Or Hiltch/Flickr/CC BY-NC 2.0

En kilde i den libanesiske sikkerhetstjenesten bekrefter at to, muligens tre, raketter ble sendt fra deres side av grensen.

Ifølge den israelske hæren traff et prosjektil et åpent område mellom byene Metula og Kiryat Shmona helt nord i Israel fredag morgen, uten å forårsake skader. Byene ligger bare et par kilometer fra den israelske grensen.

Ett angrep kom ved ettiden i natt og det andre ved 6.30-tiden i morges. Utskytingsstedet skal ha vært i Hasbaya-området i Sør-Libanon.

En israelsk avis melder at det også er skutt mot storbyen Haifa. Forsvaret bekrefter at rakettalarmen ble utløst, men det er ikke meldt om treff eller skader.

Israel bekrefter at de skyter tilbake

Det israelske forsvaret bekreftet like før kl. 07.30 at det var igangsatt et motangrep fra Israels side.

Peter Lerner er en talsmann for det israelske forsvaret, og han bekrefter på Twitter at Israel skyter tilbake med artilleri mot det mistenkte utskytingsstedet i Libanon.

Laster Twitter-innhold

Motangrepet fra Israel traff utkanten av Kfarshouba i Sør-Libanon, melder det libanesiske nyhetsbyrået NNA.

Ifølge den libanesiske avisa Daily Star skal israelerne ha skutt 15 raketter mot området, men uten at det er meldt om alvorlige skader. Sikkerhetskilder i Libanon som NTB siterer, sier at Israel skjøt tilbake med 15 granater.

– Alvorlig om Libanon trekkes inn

NRKs reporter i Gaza, Sidsel Wold, sier det er alvorlig dersom også Libanon blir dratt inn i den pågående konflikten mellom Israel og Hamas.|

Den israelske hæren meldte at det var uklart om skytingen fra Libanon dreide seg om en bombekastergranat eller en rakett, men meldingen fra det libanesisk byrået kan tyde på det siste.

Tror ikke det er Hizbollah

Ifølge det libanesiske byrået dreier det seg om to raketter som ble avfyrt fra et område nær byen Mari i Sør-Libanon. De skal ha blitt avfyrt i retning «okkupert territorium» fredag. Et tredje rakett som ble forsøkt avfyrt, feilet, ifølge nyhetsbyrået.

Det er ikke kommet opplysninger om hvem som sto bak angrepet, men Israel mistenker «Hamas-sympatisører».

Uttalelser fra Israel tyder på at landet ikke mistenker at Hizbollah står bak angrepet, ettersom Hizbollah ikke ønsker å egge til strid mot Israel på dette tidspunktet i konflikten.

I stedet tror Israel at rakettene kommer fra «en liten palestinsk gruppe som sympatiserer med Hamas», heter det fra israelske militære talsmenn.

– Også rakett mot Haifa

Ifølge den israelske avisa Haaretz skal det også ha vært skutt mot byen Haifa i Nord-Israel i morgentimene fredag.

Bensinstasjon truffet av rakett i Nord-Israel

Bildet viser en bensinstasjon i byen Ashdod sør for Tel Aviv som ble truffet av en rakett fredag morgen. Raketten kom trolig fra Gazastripen. En mann ble alvorlig skadet.

Foto: Reuters TV

Kl. 03.28 i natt gikk bombealarmen i Haifa, ifølge det israelske forsvaret. Det skal ha dreidd seg om et missil, men det er heller ikke her meldt om skadde.

Haifa ligger ved kysten i Nord-Israel og er landets tredje største by etter Jerusalem og Tel Aviv. Avstanden til Gazastripen er 140 kilometer, og det er ikke klart om angrepet derkom fra Gaza eller fra Libanon.

I byen Ashdod sør for Tel Aviv traff en rakett fra Hamas en bensinstasjon i morges. En mann i femtiårene ble alvorlig skadet, og to andre menn lettere skadet ifølge AFP.

Laster Twitter-innhold

Kort tid etter bombet det israelske forsvaret det antatte utskytingsstedet nord på Gazastripen.

6 drept i Gaza og Rafah i natt

Angrep på Rafah sør på Gazastripen fredag morgen

En ildkule sees i morgensolen i Rafah idet en israelsk bombe treffer et hus i byen.

Foto: SAID KHATIB / Afp
Palestinere rydder i ruiner i Rafah på Gazastripen

Dag 4 i striden på Gazastripen, her fra Rafah hvor folk leter i ruinene etter skadde og omkomne etter den fjerde natta med israelske angrep.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

På Gazastripen har trefningene fortsatt i natt. Minst seks mennesker ble drept i nye israelske angrep natt til fredag, ifølge palestinsk helsepersonell.

En 33 år gammel mann ble drept da huset hans i Gaza by ble bombet.

Samtidig skal fem mennesker ha blitt drept i et angrep som rammet et hus som tilhører et medlem av den væpnede gruppen Islamsk hellig krig i byen Rafah sør i Gaza.

Vedkommende var ikke hjemme da angrepet skjedde, men en kvinne og hennes sju år gamle barn skal være blant de drepte.

Til sammen er over 90 mennesker drept og over 600 skadet i de israelske angrepene på Gazastripen de siste dagene, ifølge nyhetsbyråetene. Flertallet av de drepte skal være sivile.

Fortsatt er det få tegn til at fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina skal bli en realitet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.

Donald Trump, som fortsatt sier han skal få slutt på krigen i Ukraina,

Trump snakket med Zelenskyj – lover å få slutt på krigen

Donald Trump snakket fredag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump gjentar at han vil få slutt på krigen i Ukraina.

Demonstranter utenfor det statlige TV-byrået i Dhaka, 19. juli Her står fire mennesker i forgrunnen. En av de holder armene ut, og de bærer kjepper. I bakgrunnen ser en flere demonstranter og røyk.

Opptøyene eskalerer i Bangladesh: Regjeringen innfører portforbud og setter inn militæret

Studentopptøyene i Bangladesh har så langt krevd minst 105 menneskeliv. Fredag stormet demonstrantene et fengsel i hovedstaden Dhaka, og flere statlige nettsider er blitt hacket.