Bomberegn over Gazastripen i natt

GAZASTRIPEN/OSLO (NRK): Israel har angrepet 322 mål på Gazastripen i natt. Så langt i dag har minst 24 palestinere mistet livet, blant dem en familie på åtte.

Palestinerne undersøker ødeleggelsene i Gaza etter nattens bomberaid fra Israel.

Palestinerne undersøker ødeleggelsene i Gaza etter nattens bomberaid fra Israel.

Israels militæraksjon mot Gazastripen, Protective Edge, er på sin tredje dag.

I natt angrep den israelske hæren mer enn 300 mål på Gazastripen. På Gazastripen har det vært konstant drønn siden klokken 03.00. Det har regnet med raketter, det har vært artilleriangrep fra sjøen og sjokklydbomber skaper mye frykt.

Minst 24 palestinere skal ha blitt drept i natt. Dermed er det totale dødstallet siden tirsdag oppe i minst 77, de aller fleste sivile, ifølge helsepersonell.

– Vi siktet på 322 mål på Gazastripen i natt. Dermed er det totale antallet mål mot Hamas, som hæren har truffet siden operasjon Protective Edge startet, oppe i 750, sier talsmann for den israelske hæren (IDF) Peter Lerner, ifølge AFP.

Blant de drepte er en familie på åtte. Fem av dem var barn.

Hør Sidsel Wold rapportere om bomberegnet over Gazastripen i natt:

Gazastripen

HUS ANGREPET: Minst 20 personer ble drept på Gazastripen i natt da den israelske hæren angrep mer enn 300 mål. Her inspiserer palestinere et hus i Khan Younis sør på Gazastripen, som skal ha blitt skadd da nabohuset ble bombet i natt.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Siden tre israelske tenåringer ble funnet drept for nesten to uker siden, og en palestinsk tenåring ble funnet drept to dager senere, har det vært svært spent mellom Hamas og Israel. Hamas sender raketter inn mot Israel og Israels hær svarer med luftangrep mot den lille stripen med 1, 8 millioner innbyggere.

Flere barn blant de drepte

Flere hus er blant målene som ble truffet i natt. Seks ble drept på kafeen i Khan Younis sør på Gazastripen, mens tre kvinner og fem barn ble drept i et boligområde i samme by, ifølge palestinske kilder. Torsdag morgen ble ytterligere tre personer som satt i en bil vest i Gaza by drept i et israelsk luftangrep, opplyser Ashraf al-Quadra i det palestinske helsevesenet til AFP.

Natten har vært et mareritt. Siden klokken 03.00 har det vært konstant drønn fra raketter, det har vært artilleriangrep fra sjøen og sjokklydbomber som skaper mye frykt

Sidsel Wold
Gazastripen bil

BIL ANGREPET: Palestinere inspiserer en bil som ble truffet i et israelsk luftangrep i natt. Tre personer som satt i bilen skal ha dødd, mens fire andre ble skadd, skriver AFP.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Reuters melder at det israelske militæret ikke hadde umiddelbare kommentarer på det som er det dødeligste angrepet siden militæroperasjonen startet.

Siden militæroperasjonen startet på tirsdag er minst 77 mennesker drept og 500 såret på Gazastripen, ifølge AFP. Helsepersonell hevder at minst 50 av dem er sivile. Blant de drepte skal det være 18 barn, 10 kvinner og minst 6 medlemmer av væpnede palestinske grupper.

Det er farlig overalt fordi dronene skyter ofte helt vilkårlig. Røde Halvmåne kjører rundt og hjelper, men det er svært få personer ute på gatene. De holder seg inne og holder pusten.

Israelske hæren

UTPLASSERT LANGS GRENSEN: En israelsk soldat langs grensen til Gazastripen viser tommel opp. Natt til torsdag angrep Israel mer enn 300 mål på Gazastripen.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Raketter mot Tel Aviv

Samtidig intensiverer Hamas sine rakettangrep, som Israel senest i går sa at vil kunne treffe Tel Aviv.

Israels militærradio skal ha rapportert om at raketter fra Gazastripen traff Tel Aviv i morgentimene.

En rakett skal ha blitt stanset av Israels rakettskjold Iron Dome, og splinter skal ha truffet biler sør i den israelske hovedstaden. Det er ikke meldt om skadde eller drepte etter rakettangrepene fra Gazastripen.

Tel Aviv

TEL AVIV: Israelere samler seg rundt en bil som er truffet av delene av en rakett fra Gazastripen. Raketten ble skutt ned av Israels forsvarsskjold, Iron Dome, i Tel Aviv torsdag. Ingen er meldt skadet eller drept.

Foto: Oded Balilty / Ap

Ifølge AFP tar Hamas' militære fløy på seg ansvaret for angrepet.

– Qassam Brigaden angrep Tel Aviv med to M75 raketter, sier Hamas' militære fløy i en uttalelse torsdag.

FN fordømmer angrepene

I et brev til land som Israel har diplomatiske forbindelser med, forsvarer Israels utenriksminister Avigdor Lieberman militæroperasjonen mot Gazastripen med at de skal, for enhver pris, forsikre israelerne et liv uten trusler, skriver avisa The Times of Israel.

«Terrororganisasjonen Hamas har trappet opp angrepene mot Israels sivile. Familier må oppholde seg i bomberom. Dette er uakseptabelt», skriver Liberman.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som vil holde et krisemøte i sikkerhetsrådet i New York om krisen mellom Israel og Hamas senere i dag, fordømmer angrepene og oppfordrer Israel til å beherske seg, skriver Reuters.

For to år siden var det Egypt som forhandlet frem en våpenhvile mellom Israel og militante på Gazastripen etter seks dager med krigshandlinger. Men det nåværende militærregimet i Egypt er generelt fiendtlige mot islamister og slår hardt ned på islamister på hjemmebane, blant annet tilhengerne av den avsatte presidenten Mohammed Morsi. Egypt er spesielt fiendtlige mot Hamas, som de hevder bistår militante på Sinaihalvøya.

Egypt åpner Rafah-grensen

Torsdag skal Egypt ha åpnet grensen til Rafah på Gazastripen for å ta imot sårede palestinere. Det melder AFP.

Sykehuset nord i Sinai, som ligger ved grensen til Gaza og Israel, skal ta imot palestinere, melder det statlige, egyptiske nyhetsbyrået MENA.

Grensen er som regel lukket på grunn av sikkerhetssituasjonen på Sinaihalvøya der det egyptiske militæret kjemper mot miltante islamister.

SISTE NYTT

Siste nytt