Obama vil bidra til våpenhvile i Midtøsten

President Barack Obama åpner for at USA kan forhandle fram en våpenhvile mellom Israel og Hamas fordi han er bekymret for utviklingen.

Barack Obama snakker i telefonen i Det ovale kontor

Obama tok opp at volden må stoppe, og at sivile må vernes i en telefonsamtale med Israels statsminister (arkivfoto).

Foto: Pete Souza / The White House

Obama var torsdag kveld i telefonen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

I telefonsamtalen uttrykte den amerikanske presidenten stor bekymring for situasjonen som nå utvikler seg mellom Israel og Hamas i Gaza.

Netanyahu

Telefonsamtaler mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president skjer jevnlig. Torsdag kveld kom det et forslag om våpenhvilesamtaler i en slik telefonoppringning.

Foto: POOL / Reuters

– Presidenten formidlet sin bekymring og frykt for videre eskalering. Han understreket at alle parter i konflikten må unngå at dette går utover sivile, og at de må jobbe sammen for avspenning, sier Det hvite hus i en uttalelse.

Obama skal ha fortalt Netanyahu at USA nå er villige til å bidra i mekling for å få til en våpenhvile mellom Hamas og Israel, melder AP.

De siste dagene har angrepene fortsatt nesten kontinuerlig mot Gazastripen fra Israel.

– USA er klare til å bidra for stopp i voldsbruken, og det inkluderer muligheten til å gå tilbake til våpenhvileavtalen fra november 2012, skal Obama ha uttrykt i telefonsamtalen med Netanyahu ifølge Det hvite hus-uttalelser til Reuters.

Den nevnte våpenhvilen ble fremforhandlet i november 2012 av Egypt og USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton etter flere dagers hardt bombardement mot Gaza fra både luft- og marinestyrker fra Israel.

Hamas på sin side har jevnlig sent ut raketter fra Gaza mot israelske områder. Noen av rakettene har nådd så langt som 100 km fra Gaza. Et antall raketter har også nådd byer i Israel, men de har stort sett enten landet i ubebodde områder eller blitt skutt ned av landets rakettforsvar.

Les også: Stor frustrasjon i overfylte sjukehus på Gaza
Les også: Israels forsvarsminister: – Operasjonen vil intensiveres de neste dagene

FN-sjef med appell for stopp i volden

Torsdag ettermiddag møttes verdens stormakter i FNs sikkerhetsråd for å diskutere situasjonen i Midtøsten.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kom der med en sterk appell om at Israel og militante palestinere på Gazastripen må bli enige om en våpenhvile.

Han ba også begge parter om å respektere folkeretten.

– Nok en gang betaler sivile prisen for at konflikten fortsetter. Jeg er aller mest opptatt av at sivile skal være trygge uansett hvor de er. Israel har en legitim grunn til å være bekymret for sin sikkerhet, men jeg er også bekymret for at mange palestinere er drept og såret som et resultat av de israelske operasjonene, sa Ban ifølge nyhetsbyrået AFP.

Menn i siluett foran knuste hus på Gaza

Et stort antall bygg er bombet inne på Gazastripen.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Les også: Brende: – Viktig med felles signal fra verden

Ban opplyste også at Hamas og Islamsk hellig krig har skutt ut over 550 raketter og granater mot Israel fra Gazastripen. Israel har på sin side gjennomført over 500 luftangrep mot den palestinske enklaven. Over 80 palestinere er drept, mens konflikten så langt ikke har krevd israelske liv.

SISTE NYTT

Siste nytt