NRK Meny
Normal

– Aldri opplevd noe lignende i Bahrains historie

Titusenvis av mennesker møtte opp for å vise sin motstand mot myndighetene i Bahrain tirsdag. Demonstrasjonene er de største i landets historie.

Video Titusener demonstrerte i Bahrains gater tirsdag

– Ingen dialog før regimet går, het det på et engelskspråklig banner som hang over ei bru over gatene der demonstrantene marsjerte taktfast mot Perleplassen i sentrum av byen.

Samtidig som titusenvis av mennesker tok til gatene i Bahrain holdt en liten gruppe mennesker en støttemarkering utenfor Utenriksdepartementets lokaler i Oslo sentrum.

Den beskjedne folkemengden i Oslo med Ap-politiker og student Abdullah Alsabeehg i spissen etterlyste større engasjement fra UD og norske myndigheter.

De holdt også appeller på norsk og arabisk for å markere sin motstand mot regjeringen i Bahrain.

Eneste bahrainere i Norge

Abdullah Alsabeehg og hans familie er de eneste i Norge med bakgrunn fra Bahrain.

De måtte flykte fra hjemlandet etter å ha deltatt i demonstrasjoner mot regjeringen i 1989.

24-åringen, som er varamedlem i partistyret i Oslo Arbeiderparti, har daglig kontakt med familie og venner i Bahrain som opplever det samme i dag.

– Mange i min nærmeste familie er veldig politisk aktive. De er ute i gatene og legger ut bilder fra demonstrasjonene fra Perleplassen, forteller Alsabeehg.

Abdullah Alsabeehg og hans far Jameel Alsabeehg

Abdullah Alsabeehg og hans far Jameel Alsabeehg håper at dagens demonstrasjoner i Bahrain fører til forandring i øystaten.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Han forteller NRK.no at de jevnlig oppdaterer ham om situasjonen, gjennom telefon, e-post og sosiale medier, men at det stadig blir vanskeligere å få kontakt med dem.

– Nettsider og sosiale medier har blitt forsøkt stengt flere ganger, men ungdommen finner nye metoder å hacke seg inn på nettet på, sier Alsabeehg.

Han forteller at Bahrain ikke har opplevd noe lignende og gir ros til den yngre generasjonen for å ha satt i gang det han kaller en revolusjon.

Føler seg sviktet

Forrige uke sa Sveriges Radios reporter Nils Horner til NRK at folk i Bahrain er skuffet over hvordan omverdenen har forholdt seg til dem.

Ifølge den svenske journalisten som selv er i landet, kjenner bahrainerne seg sviktet og overlatt til seg selv.

– Det er rett på mange måter at folk føler seg alene i sin kamp, forteller Alsabeehg.

– Vi har fått internasjonal støtte, men det er ikke nok. Den norske regjeringen må minne Bahrain om å vise respekt for menneskerettigheter og sine forpliktelser overfor internasjonale avtaler, sier Alsabeehg.

Alsabeehg forteller at hjemlandet sjelden har fått like god mediedekning som de siste ukene, og at han er glad for at utenriksminister Jonas Gahr Støre var rask på banen og kommenterte situasjonen.

Likevel mener han at den norske regjeringen bør legge større internasjonalt press på regjeringen i Bahrain.

– Dersom det skal bli demokrati i landet, må vi vise at vi støtter opposisjonen og folket, sier Alsabeehg.

– Norge har tatt et standpunkt

Demonstrasjon utenfor UD ang. Bahrain

En beskjeden gruppe mennesker viser sin støtte for demonstrantene i Bahrain utenfor UDs lokaler i Oslo.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Kommunikasjonsrådgiver i UD, Frode O. Andersen mener at Norge har vært tydelig og tidlig ute med å uttrykke hva regjeringen mener om volden mot demonstrantene i Bahrain.

Andersen henviser til lørdagens pressemelding hvor utenriksminister Jonas Gahr Støre i klar ordlyd fordømmer voldsbruken mot fredelige demonstranter i Bahrain.

Protestene i Bahrain er et uttrykk for befolkningens ønske om større demokratisk deltagelse. Myndighetene må respektere grunnleggende menneskerettigheter, som politiske, økonomiske og sosiale rettigheter. Det er nå avgjørende at alle krefter bidrar til en fredelig dialog om reformer.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre / UDs pressemelding datert 19.02.2011

Støre presiserer at Norge støtter befolkningenes ønske om å leve i samfunn der politiske og sosiale rettigheter blir ivaretatt.

– Det er ikke tvil om Norges standpunkt i denne saken, sier Andersen til NRK.no

Andersen vedgår at den norske regjeringen ikke har direkte kontakt med regjeringen i Bahrain, men forteller til NRK at de følger med på situasjonen i landet.

På søndag oppdaterte UD sitt reiseråd til Bahrain og fraråder nå reise til eller opphold i landet som ikke er strengt nødvendig.

Les: UD fraråder reise til Bahrain

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt